Pohled do českých hitparád - 1. týden 2022

Rappeři zabrali v top desítce českého albového žebříčku devět míst. O nejúspěšnější novinku se postaral ďábelský Hard Rico

Vydáno: 13.01.2022 08:00 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: Universal Music

Nedalo se očekávat, že by české žebříčky v lednu přetékaly novými jmény. Jejich aktuální vydání to potvrzuje - další triumfy přidávají Adele a Viktor Sheen. Zatímco v rádiovém éteru se nemění ani ostatní medailisté, v albech z povánočního úpadku prodejů těžili hlavně hojně streamovaní rappeři.

Adele - Easy On Me
© Columbia Records
RÁDIA - Ani na pátý pokus nikdo nevyzrál na hit "Easy On Me" od Adele. Britská diva mezitím připomněla svou aktuální studiovku "30" videoklipem k dalšímu singlu - tentokrát sáhla po ryze popové písni "Oh My God". Zadělala si tím v našich rádiích na příští číslo jedna? To ukážou budoucí týdny a měsíce.

Z dvojky se nikam nepohnul Ed Sheeran s "Bad Habits", na šestce navíc zpěvák svůj úspěch zvýrazňuje písničkou "Shivers". Aby měl jeden interpret dvě takto vysoko umístěné skladby najednou, to bývá i v konzervativním českém éteru rarita.

Bronzovou pozici obhájila skupina Kryštof s baladou "Do nebe se propadám", která potvrzuje postavení nehranější domácí skladby. Z tuzemských kapel boduje v top ten i pátý Jelen se songem "Ještě jednu noc", který se v pořadí drží již úctyhodných sedmatřicet týdnů.

Daří se také Mirai, na nejvyšších pozicích však nenajdeme žádnou položku z loňské nové studiovky "Maneki Neko". Lépe se totiž vede starší písničce "I přes to všechno" - ta z osmičky zapisuje svoje už šedesáté druhé kolo v žebříčku.

Štědrou nadílku novinek tentokrát určitě nečekejte - do top stovky premiérově pronikla pouze jedna skladba. Na devadesátém druhém místě se o ni zásluhou "Flower Power" postaral účastník SuperStar z roku 2020 Mikuláš Hrbáček.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Adele - Easy On Me
  2. Ed Sheeran - Bad Habits
  3. Kryštof - Do nebe se propadám
  4. Dermot Kennedy - Better Days
  5. Jelen - Ještě jednu noc
  6. Ed Sheeran - Shivers
  7. Coldplay feat. BTS - My Universe
  8. Mirai - I přes to všechno
  9. Miley Cyrus - Angels Like You
  10. Felix Jaehn & Robin Schulz feat. Georgia Ku - I Got A Feeling


Viktor Sheen - Příběhy a sny
© Warner Music
ALBA - Šestý týden v pořadí a šesté vítězství. Viktor Sheen s deskou "Příběhy a sny" znovu dokazuje, že poslouchanějšího domácího umělce bychom momentálně hledali marně. Rapperovy dvě předešlé studiovky "Černobílej svět" a "Barvy" navíc následují na čtvrtém a šestém místě, obě se do první desítky vracejí po krátkém výpadku, způsobeném předvánoční nákupní horečkou.

V lednu však zájem o fyzické nosiče přirozeně opadl, albová hitparáda se tedy vrátila do stavu, jaký jsme zvyklí vídat po většinu roku. To znamená, že zástupci rapu nemají konkurenci. Tentokrát zabrali v první desítce hned devět míst, což je dost možná historický počin.

Stříbro si může na krk pověsit Smack s nahrávkou "Chimera Pt. 3: Snake", která získala dvě místa k dobru. Na trojce odstartoval ostravský bouřlivák Hard Rico, který o své prvotině "Devil's Son" tvrdí, že "album stvořily týdny, měsíce a roky tam dole mezi krysami, drogami a vším, co je spojeno se zlem". Do první pětice se posunul i slovenský interpret Pil C s titulem "Odsudení na úspech".

Osamocenou reprezentantkou popu v top desítce zůstala Adele, také její celosvětový bestseller "30" si však významně pohoršil z dvojky na devítku. Jiné mainstreamové hvězdy ovšem potkaly ještě daleko markantnější propady - "Halywůd" od skupiny Kryštof klesl z dvanáctky na číslo třicet šest, minule bronzová ABBA přišla s "Voyage" dokonce o čtyřicet míst a vůbec nejhůře si v tomto směru vedla Ewa Farna - "Umami" se z devítky přesouvá až na osmdesátou třetí řádku.

Příděl novinek je pochopitelně i v této sekci žebříčků chudý. Vedle té na bronzové pozici najdeme v tabulce už jen jednu další - na osmdesátém místě startuje rádii již dobře prověřený britsko-norský producent Alan Walker se svou druhou řadovkou "World Of Walker".

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  2. Smack - Chimera Pt. 3: Snake
  3. N Hard Rico - Devil's Son
  4. Viktor Sheen - Černobílej svět
  5. Pil C - Odsúdení na úspech
  6. Viktor Sheen - Barvy
  7. Nik Tendo - Jsem v pohodě, sem v prdeli.
  8. Kontrafakt - KF ako Rolls
  9. Adele - 30
  10. Lil Nas X - Montero

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" (25.04.2024 07:30)
- Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády (18.04.2024 10:00)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe