shop.musicserver.cz
David Bowie - Toy

Bowieho album "Toy" se vrací zpět do umělcovy diskografie. Oprávněně - je skvělé

Vydáno: 17.01.2022 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Warner Chappell Music

I takové nezpochybnitelné muzikantské autority, jako byl David Bowie, jsou někdy pod tlakem vydavatele a jeho byznysového vidění světa. Pak se klidně může stát, že hotová nahrávka zůstane u ledu a dlouhé roky nevydaná. Takový osud měla Bowieho deska "Toy", natočená už v roce 2000, a oficiálně vydaná až nyní.

8/10

David Bowie - Toy

Vydáno: 7.1.20222
Celkový čas: 48 minut

Skladby: I Dig Everything, You've A Habit Of Leaving, The London Boys, Karma Man, Coversation Piece, Shadow Man, Let Me Sleep Beside You, Hole In The Ground, Baby Loves That Way, Can't Help Thinking About Me, Silly Boy Blue, Toy (Your Turn To Drive)

Vydavatel: Warner Music

David Bowie poskládal "Toy" jako kolekci písní z počátku své kariéry. Některé z nich vrátil do setlistů, pak je znovu natočil. Se svou tehdejší koncertní kapelou jim dal modernější háv a zamýšlel desku vydat jako překvapení pro fanoušky. Doba (nebo label) ale na takový krok v té době asi nebyla zralá. Bowie se prakticky po celá devadesátá léta profiloval jako vizionář, který nasával nové trendy i distribuční technologie a dokázal je do své hudby hladce zapojit, a představa, že se začne najednou vracet do své vlastní minulosti, vydavateli pochopitelně zrovna nevoněla.

A jako by to zas tak moc nevadilo ani autorovi - již dokončené dílo založil do archivu a svou pozornost nasměroval zase vpřed, k budoucí řadovce "Heathen". O deset let později, v roce 2011, se "Toy" objevila na síti v mizerné kvalitě, přesto fanoušci jásali. Na oficiální vydání v odpovídající podobě se čekalo další dekádu. Album se stalo jedním z očekávaných bonusů výpravného boxu "Brilliant Adventure (1992-2001)" a nyní, den před Bowieho nedožitými pětasedmdesátinami, vyšlo i samostatně na streamovacích službách a jako set šesti 10palcových vinylů s alternativními verzemi skladeb.

Jak už zaznělo výše, dvanáctka songů není z podstaty novým materiálem. Bowie oprášil písně z let 1964 až 1971 a přidal k nim jednu novou, "Toy (Your Turn To Drive)", napsanou v dobovém duchu (ve stejnou dobu takto vznikly další dvě, které se přepracované objevily na následující studiovce). Vše zahalil do veskrze klasických aranží nadčasového (pop) rocku, zachován zůstal dobový songwriting i charakteristické melodie i sbory v refrénech (například "You’ve Got The Habit of Leaving").

Ve srovnání s experimentujícím Bowiem let devadesátých je "Toy" návratem k přímočarému muzikantství, které nepotřebuje objevovat a tvárně přepracovávat okolní vlivy. Ale je to Bowie - nekoná se tedy nějaká rezignace na promyšlenost. V těchto osvěžených verzích rané tvorby je jasně znát obrovský zpěvákův talent pro chytlavé, ale neprvoplánové melodie, které stojí nad všemi stylovými proměnami.

I když v hudbě zaznívají ozvěny šedesátek (spinet, nebo co to, kýho čerta, je v "Karma Man") a retro-popový nádech aranžím propůjčují smyčce, výsledkem je bytostně nadčasové album, které by mohlo vzniknout v kterékoliv dekádě od roku 1960 dál a stejně bude výborně fungovat. Je to hlavně zásluhou materiálu samotného, který unese v podstatě jakékoliv zaranžování.

Z rockového, popovou chytlavou melodikou čeřeného rámce tu výrazně vystupují dvě balady: klavírem nesená "Shadow Man" s procítěnou vokální linkou a téměř folková "Conversation Piece". Potěšením je úderným refrénem vybavená "Can’t Help Think About Me", houpavá "Baby Loves That Way", rockově svižná úvodní "I Dig Everything" či zadumaná "Silly Boy Blue".

Bowie, podpořen homogenním hudebním podkladem, skáče z jednoho vokálního stylu do druhého a slyšitelně si svůj návrat k vlastním kořenům užívá. A to je vždycky velké plus. "Toy" je z celkového pohledu relativně v poklidu plynoucí, sebejistá kolekce, která ví, co chce, a nabídne kvalitativně vyrovnanou dvanáctku skladeb, kde žádná vyloženě neční - sáhnout vedle tu v podstatě nejde.

Praxe posmrtného vydávání alb, které sám umělec natočil, ale nakonec za života nevydal, je v mnoha ohledech sporná. Těžko jsme zpětně schopni zohlednit důvody, proč byla deska opuštěna. Nicméně věřím, že případ "Toy" Davida Bowieho bude poněkud odlišný a je dobře, že tohle dílo nakonec vyšlo. On sám by ho s vysokou pravděpodobností sám do světa dříve či později pustil, jen to jeho další projekty odsouvaly stranou.

I po těch více než dvaceti letech od natočení totiž "Toy" nikterak neztratilo svou relevanci. Tohle stylové vybočení teď má šanci zařadit se zpět do Bowieho diskografie, kam patří. Díky svým kvalitám by totiž nemělo zůstat jen kuriozitou pro fanoušky, archivním výškrabkem (jako se to bohužel někdy děje), ale plnohodnotnou součástí příběhu tohohle uměleckého chameleona.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín
Top 10: Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín Kanadská parta Mother Mother se 24. března vrátí do Prahy v rámci svého dosud největšího evropského turné, navíc s novou povedenou deskou "Grief Chapter" v zádech. Co od koncertu čekat? Co pravděpodobně zazní? Co si dopředu... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 14:30 v sekci Publicistika | Top 10
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)
- Publicistika: Visconti, Pop, Eno - Tři vzpomínky na Davida Bowieho (28.09.2022 12:30)
- David Bowie získal poctu na Hudebním chodníku slávy (25.09.2022 10:24)
- Nové desky 37/2022 - od Noah Cyrus přes Death Cab For Cutie po LeAnn Rimes (22.09.2022 17:00)
- Audio: Na dokument o Bowiem láká "Modern Love" v novém aranžmá (29.08.2022 12:52)
- Video: Podívejte se na první trailer k filmu o Davidu Bowiem "Moonage Daydream" (29.07.2022 12:44)
- Autoři prvního oficiálního dokumentu o Davidu Bowiem "Moonage Daydream" odhalili detaily (15.04.2022 15:48)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Bono Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu