Zemřel spoluzakladatel Woodstocku Michael Lang

09.01.2022 12:59 - David Věžník | foto: Kevin Mazur

Ve věku 77 let zemřel v sobotu 8. ledna Michael Lang. Americký producent, promotér, manažer a spoluzakladatel legendárního festivalu Woodstock podlehl komplikacím spojeným se vzácnou formou Non-Hodgkinova lymfomu.

Lang se narodil 11. prosince 1944 v Brooklinu. Ve druhé polovině 60. let zanechal studií na univerzitě a přestěhoval se na Floridu, kde si otevřel obchod s konopnými produkty. Začal pořádat koncerty a přesídlil do Miami, kde v roce 1968 mimo jiné zorganizoval Miami Pop Festival, jehož hlavní hvězdou byl Jimi Hendrix.

Rok nato se dal do kupy s Johnem Robertsem, Joelem Rosenmanem a Artiem Kornfeldem a společnými silami dali vzniknout akci nazvané Woodstock Music And Art Fair. Na pódiu tehdy v srpnu 1969 vedle Hendrixe vystoupili například Janis Joplin, Jefferson Airplane, Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, The Who, Sly & The Family Stone, Joe Cocker a Crosby, Stills, Nash & Young.

Na festival, označovaný jako "Tři dny plné míru a hudby", přijelo na 400 tisíc lidí, Woodstock se stal jedním ze zásadních milníků alternativní kultury. "Nabídl prostředí, v němž lidé mohli odkrýt svou lepší stránku, chcete-li. Byla to pravděpodobně nejmírumilovnější akce svého druhu v historii. Hlavně proto, že lidé sami zde chtěli vytvořit něco, co sami očekávali," prozradil Lang v rozhovoru pro Pollstar v roce 2019.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY