Opět Adele a Viktor Sheen. České hitparády vstoupily do nového roku se starými vítězi

06.01.2022 08:00 - Josef Martínek | foto: Warner Music

Kalendářní rok se sice změnil, jména na prvních místech tuzemských žebříčků ale nikoli. Adele prodloužila triumfální jízdu českým éterem se singlem "Easy On Me" na čtyři týdny, Viktor Sheen přidává v pořadí desek dokonce pátý vavřín titulu "Příběhy a sny". Jedinou novinku top desítky obstaral Kontrafakt.
Adele - Easy On Me
© Columbia Records
RÁDIA - První místo albového žebříčku Adele už od listopadu vytrvale uniká, dominance její písně "Easy On Me" však pokračuje i v novém roce. Jestli někdo pochyboval o tom, zda britská diva dokáže navázat na oblibu svých předešlých hitů, pak mu poslední týdny daly jasnou odpověď.

Už pětadvacet týdnů, tedy bezmála půl roku, se v žebříčku drží aktuálně stříbrný Ed Sheeran se singlem "Bad Habits". Na stupně vítězů se znovu propracoval z minulé šestky. Na pomyslné bedně to dobře zná, připomeňme, že pořadí loni hned jedenáctkrát opanoval. V Británii se skladba stala ve výročním žebříčku dokonce vůbec nejúspěšnějším songem roku.

Bronzovou příčku si přisvojila kapela Kryštof - balada "Do nebe se propadám" tímto výsledkem vyrovnává svůj dosud nejlepší výsledek z prosince. Mimo medailové stupně zůstali Dermot Kennedy s "Better Days" a také O5 a Radeček s písničkou "Bra3", v éteru bodující již téměř rok.

Do nového roku si pro nás dramaturgové přichystali slušnou porci novinek. Ta nejlépe umístěná dokonce zamířila do top dvacet - právě dvacátou řádku uzmul rapper Lil Nas X, jeden z favoritů příštích Grammy. Singl "That's What I Want" pochází z jeho loňského albového debutu "Montero", který vzbudil vášně i kvůli ožehavým videoklipům.

Jako třiatřicátá odstartovala Ewa Farna s emotivní baladou "Verze 02", v níž rozmlouvá se svým třináctiletým já. Třetí singl z alba "Umami" si hned v prvním týdnu připsal lepší výsledek, než jakého kdy dosáhly předešlé ochutnávky "Tělo" a "No ne".

Britský DJ Joel Corry spolupracuje v songu "I Wish" se zpěvačkou Mabel a začínají na třicáté čtvrté příčce. Šestatřicítku si nárokují Jonas Brothers zásluhou "Who's In Your Head" a do první padesátky se vměstnali ještě Conan Gray s "Telepath" (42.) a Sam Fischer díky "Hopeless Romantic" (50.).

Američtí tvrďáci Hollywood Undead a kazašský producent Imanbek berou s "Runaway" číslovku padesát osm. Poslední čerstvý kus obstarala mladá slovenská interpretka Karin Ann, která s "we're friends, right?" vstupuje do pořadí devadesátým pátým místem.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Adele - Easy On Me
  2. Ed Sheeran - Bad Habits
  3. Kryštof - Do nebe se propadám
  4. Dermot Kennedy - Better Days
  5. O5 a Radeček - Bra3
  6. Ed Sheeran - Shivers
  7. Jelen - Ještě jednu noc
  8. Elton John & Dua Lipa - Cold Heart (PNAU remix)
  9. Felix Jaehn & Robin Schulz feat. Georgia Ku - I Got A Feeling
  10. Tiësto feat. Karol G - Don't Be Shy


Viktor Sheen - Příběhy a sny
© Warner Music
ALBA - Popáté se v albovém žebříčku střetli Viktor Sheen a Adele se svými novými počiny a popáté to dopadlo stejně. Český rapper nechal ikonickou zpěvačku znovu za svými zády. Vypadá to, že nahrávka "Příběhy a sny" půjde ve stopách předchozích Sheenových bestsellerů "Černobílej svět" a "Barvy".

U nás tedy "30" zůstává na druhé pozici, na mezinárodním trhu však Adele znovu potvrdila svou výjimečnou pozici v pop music. Album vyšlo až ve druhé polovině listopadu, přesto se v Británii stalo vůbec nejprodávanějším za celý rok 2021, a to s počtem přesahujícím 600 tisíc bodů.

Úspěšný byl uplynulý rok také pro legendární švédskou skupinu Abba. Po čtyřiceti letech vydaná studiovka "Voyage" se u nás znovu prokousala na medailové stupně, konkrétně na ten bronzový. Také tato deska patřila loni v Británii k těm nejžádanějším, v celoročním přehledu tam skončila hned za Adele a Edem Sheeranem na třetí příčce.

Z konce předvánoční nákupní horečky budou v dalších týdnech těžit nejspíš hlavně rappeři, jejichž věrní posluchači podporují svoje favority na streamovacích službách bez ohledu na sezónu. Projevilo se to už v tomto týdnu, Smack totiž minule s nahrávkou "Chimera Pt. 3: Snake" startoval na čísle dvanáct, nyní se posunul na čtyřku.

Do první desítky se vmáčkla jediná novinka. Na svědomí ji má slovenský Kontrafakt, který deskou "KF ako Rolls" oslavuje dvacet let působení. Fanoušci poslali album, vydané těsně před koncem minulého roku, v úvodním týdnu na šestku.

Na třetí pokus se do top ten probojovala Ewa Farna, jejíž po sedmi letech vydaná studiovka "Umami" získala výborné recenze. Ze čtrnáctky se posunula na deváté místo. Za očekáváním naopak zůstala Lucie Vondráčková, novinka "Láskověty" začíná jako třicátá osmá nejžádanější.

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  2. Adele - 30
  3. Abba - Voyage
  4. Smack - Chimera Pt. 3: Snake
  5. Vladimír Mišík - Noční obraz
  6. N Kontrafakt - KF ako Rolls
  7. Miro Žbirka - Modrý album
  8. Pil C - Odsúdení na úspech
  9. Ewa Farna - Umami
  10. Miro Žbirka - MEKY - The Best Of Miro Žbirka

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 51. a 52. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY