Status Praesents i na "Bestii" patří k domácí hardcorové špičce

08.01.2022 17:00 - Ondřej Hricko | foto: Status Praesents

Na posledním albu tuzemských matadorů Status Praesents došlo k výrazné změně - po mnoha letech přešli z angličtiny na mateřštinu. Novinkové EP na svého předchůdce navazuje nejen v českých textech, ale i hudebně, vedle hardcorového tempa zde tak dostávají prostor zpěvné refrény a melodičnost.
7/10

Status Praesents - Bestie

Skladby: Puč-meloun, Dřubída, K výšinám, Leda au, Krutiruk, Vůbec žádná, Babitze
Vydáno: 22.12.2021
Celkový čas: 23:07
Vydavatel: Championship Music

Status Praesents jsou skutečnými veterány domácí scény. Fungují od roku 1996 a už na přelomu tisíciletí platili za klubové hardcorové jistoty. S dosud poslední deskou z roku 2018 "Artrum Tremorandum" přišla významná změna v podobě českých textů. Kapela se tak více otevřela domácímu publiku. Novinka "Bestie" v tomto trendu pokračuje, vyjma jediné skladby "Leda au", která je zároveň asi tím nejslabším článkem celé kolekce.

Na ploše sedmi písní Status Praesents dokazují, že jim to pořád dobře šlape. Zpěvnější refrény rozhodně nepotlačily tvrdé hardcorové jádro a i zarytější fanoušci corových žánrů by se neměli cítit ochuzeni. Vrcholem ípíčka je nasraná zpověď "Dřubída", které nechybí pro tento styl typický sociálně společenský akcent a zároveň revolucionářské tendence. Bez povšimnutí by neměla zůstat ani závěrečná atmosférická "Babitze", která má v sobě feeling klasického NYHC.

"Bestie" je povedené album, kterého si musíme cenit. Přece jen v našem koutě světa kvalitního hardcoru příliš není. Pravdou je, že Status Praesents do svého rukopisu přimíchali i rockovější zvuk, ale výsledku to vůbec neuškodilo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY