Lucie Vondráčková - Vždycky jsem byla trochu nezařaditelná

Lucie Vondráčková - Vždycky jsem byla trochu nezařaditelná

Vydáno: 04.01.2022 08:00 v sekci Rozhovory - Milan Menčík | foto: SUPER PROJECTS j.s.a.

Málokdo na domácí scéně vzbuzuje tak pestré emoce jako Lucie Vondráčková. Žena mnoha tváří a talentů, které mnozí vytýkají kvalitu produkce a fakt, že je neustále propírána v bulváru, má na druhou stranu spoustu fanoušků a úspěchů. Povídali jsme si nejen o této polaritě, ale i o čerstvé studiovce "Láskověty".

Nové album vydáváte tři roky po desce "Růže". Měla jste v plánu ho vydat právě teď, nebo všemu napomohla covidová krize?

Vůbec jsem desku v plánu neměla. Ale nové písničky vznikaly a okouzlovaly mě tak nehorázně, že jsem je prostě musela zpívat. První si mě našel "Vzkaz v láhvi" a pak už nebylo úniku. Já původně myslela, že tenhleten rok bude hlavně herecký.

Celá nahrávka je z valné většiny ovlivněná Slovenskem - autoři, vydavatel, producent. Čím vás Bratislava tak okouzlila?

Vrátila jsem se tam po více než dvaceti letech. Všechno se změnilo, nastoupila rapová scéna, v Blavě vyrostly tisíce nových domů, mám dvě děti, technologie jde mílově vpřed... ale písnička je prostě buď okouzlující, nebo ne.

Vašimi dvorními autory byli doposud rodiče. Jak skousli fakt, že se na novince nepodílejí, a jak se jim výsledek líbí?

Dělala jsem vždycky projekty i mimo náš trojlístek - muzikál, film, cokoli... CD je čerstvě vytažené z pece, takže ho dostali až pod stromeček.

Předpokládám, že rodičům jste do skládání mluvila výrazně. Jak probíhala spolupráce se slovenskými autory?

Já všem do všeho mluvím výrazně. (smích) Ale pokud vidím, že už je věc na cestě, kterou jsem si představovala, a má ji v rukou kompetentní člověk, zmlknu a těším se na výsledek. Na "Láskovětách" jsem se podílela jak na některých textech, tak na muzice, ale největší podíl na celé věci mají Braňo Jančich, Marián Brezáni, Kamil Peteraj, Petr Fider, Mark Voss, Raego, ... no, plejáda skvělých lidí.

"Tak nebuď prekvapená" zpíváte dokonce slovensky. Proč jste se tak rozhodla?

To byl nápad Kamila Peteraje. Měla jsem ze slovenštiny respekt a trochu strach, ale kluci mi dali ve studiu nalejvárnu slovenštiny a Kamil pak byl u natáčení, takže mi nic nedarovali a pilovalo se každé měkké L a neexistující E s háčkem. A tu písničku miluju.

Čím si vy sama vysvětlujete fakt, že kritika vás nemá ráda, ale fanoušků máte spoustu?

Jak která kritika. Divadelní recenze byly vždycky velice milé a pozitivní. Muzika tu moc kritiku nemá (neurazte se, ale je vás fakt málo) a filmy se u nás propírají jen v bulváru. A lidi si stejně vždycky najdou to, s čím životem chtějí jít. Písničku, film, názor. Nikdo jim život a názor na věci diktovat nemůže a obklopujete se prostě tím, co vám přináší hezký životní pocit na té krátké cestě, kterou si tu po světě jdeme.

Marketingoví odborníci z vás musejí mít těžkou hlavu, protože v písničce "Honza" spolu s Kandráčovci zpíváte skoro na lidovú notečku, následuje však v podstatě rapový featuring s Grenuyem. Můžete trochu představit tohoto umělce?

(smích) Vždycky jsem byla asi trochu nezařaditelná. O tom by mohli mluvit režiséři i koncertní promotéři. "Teď nemůže, točí film!" A naopak - z filmplacu rovnou do O2 areny. Grenuy je mladý, talentovaný, pracovitý, charismatický a naprosto překypující hudebníma nápadama, který nás všechny dostaly do kolen. Naopak "Honza" a Kandráčovci jsou folk a čerstvý vzduch na Děvině. Ta pestrost žánrů mě nabíjí energií.

Právě z onoho důvodu mi váš žánrový rozptyl paralelně připomíná i život, protože vyjma toho, že jste zpěvačka a herečka, máte taky doktorát z filozofie. Vypadá to, že nerada děláte věci na jedno brdo. Je tahle dedukce správná?

To jste řekl hezky. Mám ráda lidi, kteří mají větší záběr a zajímá je víc věcí. Nejen jeden segment ze života. Když jsem unavená ze studia, jdu na dabing. Když bylo moc divadelní práce, odpočinu si na koncertě a do toho vychovávám děti a tam si odpočinu od všeho a čerpám pak zpětně do života.

V současnosti patří u mladé generace právě rap mezi nejposlouchanější žánry. Je i tohle důvod, že na desce "Láskověty" dostal poměrně zásadní prostor Raego?

To ne. S Raegem jsme si prostě hudebně, hlasově i lidsky naprosto sedli. Mně je celkem fuk, co je zrovna módní a co jede. Tim se neřídím. Mám ráda změny a výstupy z vlastních komfortních zón, a jak Raego, tak Grenuy mají obrovské charisma a jsou to profíci, co dají i jemné písničce punc streetové urban věci. Takže ji povýší a to mě baví.

Lucie Vondráčková

Napsat ve zkratce, kdo vlastně Lucie Vondráčková je, je nemožné. Na svém webu má v životopise odstavce týkající se rozhlasu, divadla, dabingu i filmu. Pokud se jako portál zaměřený na hudbu budeme věnovat tomuto segmentu, je umělkyní, která na naší scéně působí už téměř tři desítky let, má na svém kontě hity typu "Kdo tě má rád", "Láska na 100 let", mraky ocenění v anketách popularity, hitparádách a spoustu zlatých a platinových desek za prodeje. Zároveň je tučným soustem pro kritiku nejen proto, že plní stránky bulvárních listů. Vystudovaná doktorka filozofie vydala víc než deset regulérních řadových alb, to poslední s názvem "Láskověty" vyšlo na její svátek 13. prosince 2021.

Ještě mi nedá nezmínit se o bonusech - zatímco duet s Michalem Davidem "Byla to láska" není až tak starý, sáhla jste i po ikonické skladbě "Džíny". Proč zrovna tyhle dva songy (z celkových tří bonusových) prošly úpravou?

No, už jsou to celkem písničky pro pamětníky... "Džíny" dostaly nový kabát proto, že kdysi vyhrávaly na Slovensku všechny možné ankety a ceny. A teď po těch X letech mi je tam každý připomínal. A "Byla to láska" je fajn věc, která si žije svým životem, ale chtěla jsem jí dát modernější zvuk.

Máte pocit, že se postupem času mění i váš hudební styl? Neláká vás někdy nazpívat album v žánru, který bude pro fanoušky překvapením? Například šanson?

Tak třeba "Hvězdy" jemně šansonem zavání. Možná mě tam jednou vítr zavane. Ráda vyprávím příběhy. A pocitů a emocí mám ve svém srdci za posledních pár let víc než malé množství...

Dá se očekávat, že si ponecháte hudební zázemí na Slovensku, nebo to byla pouze jednorázová záležitost?

Dost nás to všechny baví, takže pokračujeme dál. Asi to bude ještě jízda.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Kandráčovci zahráli vyprodanému Divadlu Hybernia (07.12.2023 12:51)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Video: Lucie Vondráčková nabízí v novém klipu další "Šanci" (23.05.2023 19:05)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Čechomor a Kandráčovci představují společný živák "Kandráčomor" (13.11.2022 19:52)
- Naživo: Temperamentní večer Čechomoru s Kandráčovci završil povedené hudební léto v Telči (28.08.2022 18:48)
- Video: Lucie Vondráčková připomíná dávný singl kapely P.S. "Dotyk lásky" (07.06.2022 11:59)
- Video: Raego v novince "Mám na tebe chuť" sází na Lucku Vondráčkovou. Už zase... (05.06.2022 09:04)
- Recenze: Jan Burian je prostě slušnej člověk. Kniha "Z deníku potulného písničkáře II." budiž důkazem (10.04.2022 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe