Markéta Foukalová (Lanugo) ON AIR: Naše ega vždycky ustoupila tomu, co chceme v písničkách říct

09.01.2022 15:02 - Spolupracovník redakce | foto: On Air

Skupina Lanugo se na domácí scéně objevila na konci první dekády nového milénia a hned si získala pozornost vynikajícím muzikantstvím, ale i schopností napsat přehlednou písničku. Hlasem této formace, která vznikla na půdě konzervatoře Jaroslava Ježka z jejích studentů, je zpěvačka Markéta Foukalová, dříve zpívající i ve skupinách Gang Ala Basta nebo Madfinger. Zatím posledním albem Lanuga je album z roku 2019 (pojmenované, stejně jako všechna předchozí, pouze rokem vydání), které je podle řady hudebních kritiků jednou z nejlepších popových nahrávek, co u nás v posledních letech vyšly.

V On Air Markéta hovořila o tom, jak toto konceptuální album, které je milostným příběhem od vzplanutí po rozchod, vzniklo anebo o tom, jak se stala backvokalistkou Evy Pilarové a co se od ní naučila. Jak bere to, že česká rádia jejich hudbu, i přes popovou přístupnost, stále spíše ignorují? A jaký je podle ní rozdíl mezi popovou zpěvačkou a jazzovou zpěvačkou? Podívejte se na celý rozhovor.

ON AIR je talk show hudebního publicisty Pavla Kučery s hudebníky a lidmi z hudební branže. Nový díl je uveřejněn každý týden na YouTube kanálu kytary.cz. Facebookovou stránku pořadu najdete zde, přehled starších dílů tady. Starší díly On Air si můžete poslechnout i ve formě podcastů na Spotify nebo Apple Podcasts.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY