Emma Smetana a Jordan Haj - Dobře se nám spolu žije i pracuje. Vypadá to na společnou desku

Emma Smetana a Jordan Haj - Dobře se nám spolu žije i pracuje. Vypadá to na společnou desku

Vydáno: 09.12.2021 16:30 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: archiv umělců

V aktuálním singlu "By Now" se už poněkolikáté setkaly hlasy Emmy Smetana a Jordana Haje. Hudebníci, které vedle tvorby pojí především dlouholetý vztah a dvě děti, se s ním pokusí uspět v národním kole Eurovize. "V posledních letech nás soutěž mile překvapila," přiznávají v rozhovoru.

Nedávno zveřejněný singl "By Now" je už vaší několikátou pěveckou spoluprací. Stává se z dvojice Emma & Jordan v hudebním světě zavedená značka, na které budete do budoucna dále stavět?

Emma: Takhle jsme o tom nepřemýšleli. (smích) Nám se spolu jednoduše dobře žije i pracuje, veškeré písničky tvoříme spolu. A to, že v některých zpíváme oba, je v podstatě náhoda. Je ale pravda, že těch duetů přibývá, takže to vypadá na společnou desku někdy na jaře.

Jordan: Dlouhodobá agenda naší rodinné značky je, jak jistě všichni vědí, výroba kvalitních dětí, písní, klipů a moderací. Nově máme v plánu otevřít módní divizi a zájezdovku. (smích)

Emma Smetana a Jordan Haj
© archiv umělců
Jak fungují vaše společné koncerty? Je těžké vymyslet jejich dramaturgii tak, abyste uspokojili preference všech návštěvníků?

Emma: Ani ne. Dohromady máme složených přes dvacet písniček a playlisty dáváme dohromady s kapelou těsně před koncertem. Podle nálady. Návštěvníci si pak případně vytleskají přídavky, takže preference většiny je tím nejspíš uspokojena. (smích)

Jordan: Já byl na Emminých koncertech přítomen od vydání její debutové desky. Jeden z prvních a zároveň publikem nejlépe přijímaných singlů byl společný "No Fire", takže jsem si ho jezdil odzpívat. Pak se přidaly další společné songy. A když Givinar Kříž nemohl, zaskakoval jsem za něj ve hře na kytaru. Ale nad rámec toho jsem se většinou motal kolem místních zvukařů na jednotlivých akcích, koukal jim přes rameno a napovídal, jak bychom chtěli, aby to z pódia přesně znělo. A když jsem minulý rok začal vydávat jednotlivé sólové singly, vypůjčoval jsem si současně s tím také kapelu a i ten prostor v rámci koncertu. To abych už novinky dostával v koncertním provedení mezi lidi.

Řekli byste, že je o společnou tvorbu mezi posluchači větší zájem než o vaše sólové repertoáry?

Emma: Těžko říct. Na koncertech máme pocit, že fanoušky to baví všechno. Když jsem s kapelou sama já, když je s ní jen Jordan i když tam stojíme a zpíváme oba. Ale je pravda, že třeba Evropa 2 nám dosud nasadila do playlistu všechny společné písně a jen některé sólové. Jestli je za tím nějaká jasná logika, to nevíme. Ale cokoliv, co se hraje ve velkém rádiu, má samozřejmě mnohem větší dopad směrem k potenciálním posluchačům, takže jsme za to moc rádi.

Společně jste se dostali i k účasti v národním kole Eurovize. Jak jste se v něm ocitli - byla to vaše iniciativa, nebo vás někdo oslovil?

Emma: Tak trochu se o tom s námi lidé z České televize bavili už pár let, ale nikdy jsme se nedokopali tam něco poslat. Dlouho jsme si nebyli jisti, že je to pro nás ta správná cesta. Letos jsme se ale rozhodli to zkusit, protože dostat naši hudbu za hranice Česka by prostě bylo skvělé. A také protože Eurovize nás v posledních letech opakovaně mile překvapila, včetně toho, jakou hudbu tam posílalo právě Česko. Hájit národní barvy na mezinárodním finále v Itálii by nás moc těšilo. Kdo by nám v tom chtěl pomoci, může pro nás hlasovat na webu nebo přes eurovizní aplikaci.

Emma Smetana a Jordan Haj
© archiv umělců
Ještě před několika lety u nás Eurovize měla pověst spíše přehlídky bizarních estrádních čísel než seriózní soutěže. Po úspěších Mikolase Josefa nebo Lake Malawi se toto vnímání možná trochu změnilo. Jak se na písňové klání s historií sahající až do padesátých let minulého století díváte vy?

Emma: Přesně tak, jak jsi to teď, Josefe, popsal.

Jordan: Já k tomu mám ještě trochu jiný vztah, ovlivněný Izraelem, kde jsem vyrůstal a kde je to každoročně jedna z největších kulturních událostí. Oni to milují, jelikož to několikrát vyhráli. Značí to pro ně tu tolik vysněnou kulturní příslušnost k Evropě.

Pokud pominete sebe samotné, našli byste mezi kolegy z národního kola takové, kterým budete držet palce?

Emma: Rozhodně! Všechno jsou to profesionálně odvedené produkce a nic z toho by na eurovizím pódiu neudělalo Česku ostudu. Takže už je to jen a jen o tom, co je komu bližší podle jeho osobního vkusu.

"Pop se v Česku už nějakou dobu posouvá směrem, ze kterého máme velkou radost," citovala Jordana Evropa 2. Jak byste tento směr definovali a kdo konkrétně ho pro vás reprezentuje?

Jordan: Vlastně i my. (smích) A samozřejmě mnoho dalších kolegů. Ale ty snahy ze stran interpretů se tolik neproměnily, ty tu vždycky byly, spíš se rozšiřuje množství platforem, kde se ukázat. To je samozřejmě hlavně díky internetu, ale klasická média jako televize a mainstreamová rádia nechtějí moc zaostávat za trendy. Otevírají se tím dveře pro progresivnější interprety - a to i tam, kde by si před nedávnem neškrtli, protože by to lidi určitě nepobrali. Tím roste pole působnosti pro jinakost. A tím samozřejmě roste i motivace pro interprety. Ta základní okolnost, třeba to, že někdo, kdo se obléká a prezentuje jako Adam Pavlovčin, není too much pro to být ve finále Superstar, je něco, co ve mně vzbuzuje naději. Naději ve smyslu toho, co tu za nějaký čas bude bráno jako mainstream.

Emma Smetana a Jordan Haj

Neodmyslitelně k sobě patří nejen v osobním životě coby rodiče dcer Lennon Marlene a Ariel Avy, ale také v tom hudebním. Emma Smetana, mimo jiné novinářka a vystudovaná politoložka, zahájila svou sólovou kariéru singlem "Waiting" v roce 2015. Následující rok vydala své vřele přijaté debutové album "What I've Done", které produkoval Jiří Burian a na němž se podílel také Jordan Haj. Po úspěchu duetu "No Fire" natočili oba interpreti v následujících letech další společné singly "Lost and Found" nebo "Dream On".

Haj, který už dříve vešel ve známost se svou indierockovou kapelou Peter Pan Complex, nastartoval sólovou dráhu loni se singly "The End Of The World" nebo "Perfect President". Je také vyhledávaným režisérem videoklipů a součástí Burianova parodického projektu Kapitán Demo. S aktuální spoluprací "By Now" se Smetana a Haj ucházejí o post českého reprezentanta pro Eurovision Song Contest 2022.

Dlouhodobě tvoříte s producentem Jiřím Burianem a do vašeho týmu neodmyslitelně patří také Givinar Kříž. Uvažujete o tom, že přizvete do tvůrčího procesu i někoho dalšího?

Emma: Stoprocentně. V rámci uměleckého i osobního vývoje je důležité se neuzavírat a nevyhýbat změnám. Tím spíš, že je kolem nás mnoho šikovných lidí, se kterými přichází svěží vzduch a nová inspirace. A to platí i v kapele. Hrajeme v různých sestavách, podle toho, kdo kdy může. A když třeba Givi (Givinar Kříž - pozn. red) vystupuje s Kapitánem Demem nebo někde vaří, tak s námi nově hraje Petr Škarohlíd z Hentai Corporation. Podle mě génius!

Emma Smetana a Jordan Haj
© archiv umělců
Prohlásili jste, že příští rok byste rádi vyrazili na evropské turné. Máte už domluvené konkrétní termíny a místa?

Emma: Zatím nemáme domluveno vůbec nic. (smích) Ale myslíme to vážně a už teď se těšíme.

Jordan: Emička to myslí vážně a já se těším, že to vymyslí, obvolá a domluví.

Emmo, v několika z posledních singlů od tebe kromě angličtiny slyšíme také jeden z tvých mateřských jazyků - francouzštinu. Plánujete spolu nějaké aktivity právě ve francouzsky mluvících zemích?

Emma: Při tom zmíněném evropském turné určitě nevynecháme Francii ani Belgii. A Švýcarsko je vlastně skoro po cestě!

Jordan: Já věřím, že i ve frankofonním světě se najdou kluby velikosti Café V lese, které dokážeme naplnit padesáti krajánky a jejich místními třiceti frankofonními kámoši.

Máte nějaké vysněné místo, kdekoliv na světě, na němž byste si jednou chtěli zahrát?

Emma: Hollywood Bowl. Jediné místo, ze kterého Beatles vydali na desce live koncert.

Jordan: Colours of Ostrava. To není vtip, já vím, už jsem tam i hrál s Kapitánem Demem, ale za sebe nebo za nás ještě ne. A zdejší atmosféru miluju, na ten festival jsem v létě létal z Izraele za strejdou Jurou do Frýdku-Místku a byly to pro mě určující hudební zážitky. Můžete to někdo vyřídit Zlatě Holušové? (smích) A třeba koncert mladého, tehdy ne tak známého Glena Hansarda s jeho tehdejší kapelou byl pro mě strašně silný vjem. To nám s Givim bylo šestnáct a o hudební kariéře jsme jen tak snívali.

V úvodu našeho povídání jste zmínili, že snad vydáte společné album. Dočkají se fanoušci v nějaké blízké době také vašich sólových desek?

Emma: Společnou desku plánujeme na jaro. A sólová alba každého z nás budou následovat. Jen se ukazuje, že to všechno trvá delší dobu, než bychom si my i fanoušci přáli. Takže moc děkujeme za trpělivost a slibujeme, že až to bude, bude to stát za to. Aktuální cíl je ale jasný - Eurovize. Tak s dovolením zopakuji možnost pro nás hlasovat a předem moc děkujeme za jakoukoli podporu!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: MIKOLAS na debutu "One" ukazuje, že singlový formát mu sluší víc (09.04.2024 08:00)
- Mikolas Josef mění jméno na MIKOLAS a oznamuje vydání debutového alba "ONE" (08.03.2024 19:56)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- No more Durex! Z Hentai Corporation odchází baskytarista (22.01.2024 11:39)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe