Batushka, Belphegor, Diabolical, Impalement, Almost Dead, Futurum Music Bar, Praha, 26.11.2021

Temné rituály kapel Belphegor a Batushky rozžhavily klub Futurum. Okolnostem navzdory

Vydáno: 27.11.2021 17:03 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

"Black rituals". Tak se jmenuje turné, kterému svorně vévodí dvě zvučná jména evropského metalu, Belphegor a Batushka. Doprovodila je trojice nadějných spolků z celého světa a byl z toho velice podařený intenzivní večer, který nezrušil ani čerstvě zavedený nouzový stav.

Live: Batushka, Belphegor, Diabolical, Impalement, Almost Dead

místo: Futurum Music Bar, Praha
datum: 26. listopadu 2021
Fotogalerie

Tentokrát to pořadatelé z Obscure Promotion neměli vůbec lehké. Chvíli to trvalo, než padlo definitivní rozhodnutí o tom, že se koncert formací Belphegor a Batushka skutečně bude konat, a pak vláda jako časovanou pumu odpálila nouzový stav a stopku hudebním klubům po dvaadvacáté hodině. Ale nezalekli se, bryskně zareagovali, celý obsáhlý line-up posunuli a ejhle, brány pekelné se mohly otevřít. A pak už šlo všechno jako na drátkách.

První ze supportů, thrashery Almost Dead, jsem nestihl, ale prý to bylo fajnové. Tak snad příště. Energický set druhých v pořadí, debutujících Švýcarů Impalement, se nesl v duchu spíše kolovrátkově střiženého black/death metalu, který úspěšně čeřily harmonické, až ironmaidenovské vyhrávky kytar. Vystoupení postupně nabíralo na obrátkách a i kapela sama postupně jakoby rozkvétala. Poslední skladbou, která lépe pracovala s celkovou dynamikou (už to nebyl jen přímočarý válec), pak přesvědčila docela. Tady dříme ještě velký potenciál.

Impalement - Futurum Music Bar, Praha, 26.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
U Diabolical bylo už z příprav jasné, že tady se hlasitostí šetřit nebude. A realita to potvrdila. Už dlouho (aby ne, ono těch akcí zas tak moc nebylo) jsem nebyl na koncertě, který by byl až takhle fyzický. Kosti vibrují ještě teď. Ale zvuková mohutnost a intenzita nebyly samoúčelné. K death/doomovému materiálu těchto Švédů ten dojem supící parní lokomotivy ideálně seděl. Výborná, hutná basa, šťavnatý growl, přesně odměřené riffy - to byly základní ingredience jejich vystoupení. Škoda jen toho čistého vokálu, který byl bohužel intonačně poněkud mimo.

Belphegor - Futurum Music Bar, Praha, 26.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
K Belphegor mám rozporuplný vztah. Na pódiu jsem je viděl už třikrát (jednou právě ve Futuru, dvakrát na festivalu), a ani jednou jsme si úplně nesedli. Přesto je jejich pekelné divadýlko, na které pochopitelně došlo i tentokrát, něco, co se tak úplně neomrzí. Opět bylo pódium plné všemožných rekvizit, opět hořela kozlí lebka a ohně ve stojanech, opět došlo na velká gesta a divadelně nazkoušenou show, kde má každý pohyb své místo. Jenže tentokrát všechno zapadlo tam, kam mělo. A světe, div se, i samotný frontman Helmuth občas opouštěl svou roli pekelné kreatury, a dokonce se i usmíval. Snad to bylo právě tohle úzké sepětí s publikem a očividné nadšení, které z kapely čišelo, co dokázalo vzájemnou bariéru překonat. Hudebně bylo všechno také na svém místě: hrubozrnný, místy chaotický a disharmonický dead/black, který nedělá kompromisy. Skvělé.

Batushka - Futurum Music Bar, Praha, 26.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Spojení Belphegor a Batushky je přece jen netradiční. Polský spolek maskovaný v kutnách a halící své koncerty do podoby pravoslavné mše působí vedle salzburských pekelníků až uhlazeně. Celá rozsáhlá koncertní šňůra dostala název "Black Rituals" a Batushka ho naplnila dokonale. Jenže rituál, jakkoliv blackmetalový a sofistikovaně si pohrávající s náboženstvím (více než mnohé jiné blackové formace, které se zmohou tak na proklamovaný hejt a pár divadelních rekvizit k tomu), potřebuje jisté naladění a úctu i od příchozích. Bohužel se v pátek ve Futuru našlo celkem dost, s prominutím, blbců, kteří jaksi nechápali, o co se muzikanti na pódiu snaží. Výkřiky v tichých pasážích, mobily nad hlavou, páreček, který se ostentativně věnoval sám sobě a vlastním tématům a ne dění na jevišti, … Trochu úcty, lidi! I tak byla směs nabroušeného black metalu se sborovými pasážemi zpívanými v církevní slovanštině zahalená do podoby přesně nalinkovaného obřadu nesmírně působivá. Rovněž skvělé, ale jiným způsobem.

Tečka (zprofanované slovo, jen co je pravda) za metalovou koncertní sezónou? Možná ano, možná se ještě něco konat bude. Pořadatelům patří poklona za odvahu, kapelám za výkony. Snad to zase bude brzo zpátky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Video: Domácí deathmetalisté Innesphere představují skladbu "The Trident Is Burning", video natočili na festivalu Brutal Assault (14.12.2023 12:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe