shop.musicserver.cz
Hudba Praha Band - Lidi oceňují to, že jsme nevyměkli

Hudba Praha Band - Lidi oceňují to, že jsme nevyměkli

Vydáno: 13.12.2021 17:30 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Hudba Praha Band

Hudba Praha Band vydala po delší odmlce novou desku "Barevný sny", kterou definitivně potvrzuje novou éru po ukončení spolupráce s Michalem Ambrožem. O tom všem jsme si povídali s bratry Vladimírem a Bohumilem Zatloukalovými a nakonec i se zpěvákem Zdeňkem Hnykem, který přišel v závěru našeho rozhovoru.

Pánové, jak trávíte podzim (rozhovor jsme pořizovali již před nějakým časem - pozn. red.)?

Vladimír: Podzim života? Odpovědí je písnička "Podzim" na desce. Text k ní dělal Karel Haloun.

Bohumil: Zde je o tom, jak se cítíme. (Podává mi přečíst text.) Nelibujeme si ve sprosťárnách, ale tohle nějak trochu je.

Vladimír: Karel dělal i obal.

Ten mi trochu připomíná krasohled nebo obličej.

Bohumil: Vidím v tom zvláštního motýla a ještě vidím poletuchu.

Vladimír: Já v tom vidím obličej.

Bohumil: Záleží, na co se zaostřím.

Vladimír: Je to snové a snům člověk často nerozumí.

Míváte barevné sny, podle kterých nese název celá kolekce?

Bohumil: Mně se před týdnem zdálo, že jsem potkal sám sebe, ale mladšího, kecali jsme o holkách a ptal se mě na něco osobního, a když jsem mu říkal, že mu to vysvětlím, aby se toho vyvaroval, tak jsem se probudil.

Hudba Praha Band

V roce 2015 se skupina Hudba Praha rozštěpila na dvě formace, které pokračují v hraní písní Hudby Praha a Jasné páky. Kytarista Vladimír Zatloukal se spojil s dalšími původními členy Jirkou Jelínkem, Ludvíkem Emanem Kandlem a svým mladším bratrem Bohumilem Zatloukalem a založil uskupení Hudba Praha Band. Tuto sestavu doplnili frontman Zdeněk Hnyk, Tomáš Stloukal, Jamajka Kaucká, Daniela Litváková a Jakub Douda. Letos vydali album "Barevný sny". Zařadili na něj nové kousky napsané v uplynulých dvou letech, dvě skladby, které fanoušci už znají v koncertním provedení ("Barevný sny" a "Někdo jde bytem"), a dvě pákovky, které nebyly nikdy natočené ve studiu ("Nech toho, nech toho" a "Miláčku"). Všechny písně jsou původní a jejich autory jsou členové kapely. Výsledné dílo je, jak už napovídá název, tematicky i žánrově velmi barevné - tvrdé rockové songy střídají jemné rockové balady.

Hudba Praha Band
© Hudba Praha Band
To možná bylo pro vás překvapení, když jste potkal sám sebe. Mně nějak utekla informace, že jste se před šesti lety odloučili od Michala Ambrože.

Vladimír: Michal byl dost nemocný, a když se uzdravil, pozval nás do Okrouhlice, kde jsme zkoušeli playlist na nadcházejících sedmnáct koncertů. Po zkoušce ale přišel s tím, že se koncerty hrát nebudou, že je všechny zrušil, což byla pro nás šílená sprcha. Nechtěl skoro hrát a chtěl dělat jednu šňůru za rok, jednu Akropolis. Chtěl začít nějaký nový psychedelický směr v kapele.

Bohumil: Nemohl hrát, ale přitom za čtrnáct dní hrál s Davidem Kollerem.

Vladimír: Naštvali jsme se a prakticky celá kapela od Michala odešla. Okamžitě se na nás vrhli fanoušci, kamarádi, novináři. Bylo to hustý, protože se to stalo v létě, byla okurková sezóna, tak se toho hned chytli a měli nás za ty špatné. Nikdo přitom neznal pozadí. Oslovili jsme pak s Jirkou Jelínkem Bohouše a Jamajku, kteří odešli už v roce 2009 pro dřívější neshody. Dneska je nás pět z původní Hudby Praha - já, Bohouš, Jamajka Koblicová, Daniela Litváková a Jirka Jelínek ze sestavy, která natočila ty nejzásadnější cédéčka. Doplňují nás frontman Zdeněk Hnyk, bubeník Tomáš Stloukal a saxofonista Kuba Douda.

Bohumil: Nyní hrajeme možná líp, ale vyvíjíme se. Je to trochu jiný, ale sound vždy dělaly kytary a zpěvy, to tam je prostě.

Zaznamenali jste po rozchodu odliv fanoušků?

Vladimír: Ze začátku ano. Ale myslím, že tím, že jsme si zachovali původní zvuk a styl, tak se k nám vracejí.

Bohumil: Pokračujeme v původní Hudbě Praha. Je to modernější, máme jiné myšlení, ale člověk se vrací k tomu podstatnému. Michal hraje teď spíš šansony. Staré písně předělal do komornější podoby. Ale přijde mi, že lidi oceňují to, že jsme nevyměkli.

Teď jste byli donuceni kvůli covidu nekoncertovat. Jak jste to vy, letití rockeři, vydrželi? Jak jste využili nečekaný volný čas?

Vladimír: Byl jsem ve vyhnanství na chalupě a byl jsem nepříjemný na syna a snachu. Asi tři týdny to trvalo, ale pak jsme přemýšleli, že bychom to mohli zužitkovat, a vzniklo z toho cédéčko.

Bohumil: Měl jsem to jinak, moje žena byla na operaci s kyčlí a v momentě, kdy začal covid, přivezl jsem si ji domů po měsíční rehabilitaci. Sledoval jsem, co bude, tak jsem se sebral, vzal ženu a odjel s ní taky na chalupu. Nikdy jsem neměl prázdniny, dovolenou, tak jsme si to vynahradili.

Hudba Praha Band
© Hudba Praha Band
Jaké to je vydávat svým způsobem debut (pro kapelu s dovětkem 'Band' - pozn. red.) po tolika letech a deskách?

Bohumil: Já to tak neberu, prostě pokračuju v tom, co jsem tam dělal dřív.

Kdo se podílel na obsahové stránce s texty?

Vladimír: Texty dvou svých skladeb napsal Zdeněk Hnyk, jednu písničku napsala Jamajka. Jinak jsou tam textaři, kteří s námi už dříve spolupracovali. Antonín Kašpar - sochař, který psal i pro Jasnou páku, Jarda Astr, dále Richard Maška, Pavla Jonsson, Jan Sahara Hedl, Karel Haloun a Tomáš Čestmír.

Bohumil: Taky přispěl Michal Staša, který stojí i za texty pro Vláďu Mišíka.

Přistupovali jste k práci na materiálu tentokrát jinak?

Bohumil: Celý proces nahrávání byl jiný. Bylo to v absolutním klidu, my dva jsme si řídili celé natáčení, nebyl tam žádný konflikt. Dostali jsme vynikající podmínky ve studiu Propast Petra Jandy.

Vladimír: Velký dík patří i mistrovi zvuku Petru Kovandovi.

Bohumil: Bylo znát, že dělá se světovými jmény. Dal nám možnost se projevit. Všichni byli připraveni, například bubeník Tomáš Stloukal přišel, sedl si a vše rovnou zahrál.

(Přichází zpěvák Zdeněk. Zrovna jsme vzpomínali na jejich písničku "V pivu je totiž bůh" a bavili se o pivu.)

Zdeněk: Kvůli covidu jsem nemohl jít ani na pivo, tak jsem napsal písničku "Zrzka" s podtitulem "A přece se točí". Zrzka s bílou čepicí.

Bohumil: Hudba Praha byla vždycky známá kladným vztahem k pivu.

Zdeněk: Dobře jsem tam zapadl.

Vladimír: O nás se říkalo, že jsme jednak moc hlasití a jednak že s námi jít na pivo je náročný.

Hudba Praha Band
© Hudba Praha Band
Zdeňku, jaké to je s pány spolupracovat?

Zdeněk: Spolupráce je super. Znám se s klukama už dlouho, šest let spolu hrajeme a je to pohoda. Kapela se hodně pozná i díky cestám na koncerty a domů. Natáčení a tvůrčí atmosféru ve studiu jsme si hodně užili. Je to taková radost a bonbónek nahrávat spolu desku.

Vladimír: Zdeňka znám delší dobu, protože dělá mimo jiné i zvukaře, a když jsem hrál ve skupině Echt!, párkrát nás zvučil. A také se Ztracenýma iluzema (folková formace bratrů Zatloukalových společně s Jamajkou Koblicovou - pozn. red.). Po rozchodu s Michalem jsem si na Zdeňka vzpomněl a řekl jsem si: Ten má dobrej hlas, ten kdyby s námi zpíval! Na internetu jsem našel informaci, že má skupinu Bedřich a zoufalci, a zavolal mu.

Zdeněk: Mám tu kapelu pro radost už spoustu let, hrajeme rock 'n' roll a blues, ale samozřejmě sleduju muziku obecně. Na Hudbu Praha a předtím i na Jasnou páku jsem chodil celý léta. A protože už třicet let dělám moderátora a DJe na Radiu 1, s Michalem Ambrožem jsem v průběhu let dělával rozhovory o nových deskách Hudby Praha a uváděl nové písničky někdy i jako první. Ale to jsem ještě jako fanoušek stával v první řadě pod pódiem. Teď pro změnu stojím v první řadě na pódiu. Z fanouška frontmanem, taková nabídka se neodmítá.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba Praha Band posílá do světa debutové album "Barevný sny" (18.11.2021 19:31)
- Nové desky 45/2021 - od Taylor Swift přes Roda Stewarta po Mirai (17.11.2021 19:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu