Český slavík se po dlouhé stagnaci dočkal nových vítězů, anketu je přesto třeba brát s nadhledem

Český slavík se po dlouhé stagnaci dočkal nových vítězů, anketu je přesto třeba brát s nadhledem

Vydáno: 20.11.2021 09:30 v sekci Na okraj - Josef Martínek | foto: Martin Kubica / Supraphon

Karel Gott, Lucie Bílá a Kabát tvořili po mnoho let nerozlučný vítězný triumvirát Českého slavíka. To, že prvně jmenovaný už letos další vavřín nepřidá, bylo jasné předem, změny na prvních místech dalších kategorií ale jednoznačně překvapily. Zdá se, že začala nová slavičí etapa.

"O senzacích ať vypráví někdo jiný," prohlásil před pár lety v rozhovoru na musicserveru Ivan Král. V článku se budu tímto heslem řídit. (poznámka autora)

Anketa popularity se nikdy nezavděčí všem. Ať si o Slavíku myslí kdo chce co chce, těžko lze zpochybnit, že v předrevolučních časech měl zřejmě významnou výpovědní hodnotu o vkusu československých posluchačů. Také proto se soutěž stala tak velkým televizním fenoménem, že je tady stále (respektive po pauze znovu), a to skoro šedesát let po prvním ročníku.

Český slavík 21 cena
© Tomáš Kříž / Český slavík 21
Po přelomu tisíciletí a zesílení vlivu internetu však každoroční udílení připomínalo spíše parodii. Kauza střídala kauzu, zato jména vítězů zůstávala neměnná - zdálo se, že tomu tak bude snad na věčné časy. Karel Gott nasbíral celkem dvaačtyřicet vavřínů, Lucie Bílá dvacet, Kabát dvanáct.

Páteční vyhlášení Českého slavíka 21, udíleného po čtyřech letech pauzy vyhrazené na obrodu hlasovacího systému a celé ankety, napovědělo, že skutečně odstartovala nové éra.

Marek Ztracený, Ewa Farna, Mirai, to jsou její aktuální tváře. Tváře, které opravdu charakterizují současnou českou populární hudbu. Každý z nich se těší velké oblibě na sociálních sítích, jejich písně se pyšní miliony přehrání na streamovacích platformách.

Ztracený k tomu stihl za poslední rok a půl čtyřikrát zaplnit O2 arenu, Mirai vysypali z rukávu tolik rádiových hitů, že už je lze těžko spočítat. A Farna dokázala po vzoru světových hvězd písní "Tělo" otevřít společenské téma, které dosud platilo za tabu. Fanoušci je mají rádi nejen jako interprety, ale i jako sympatické osobnosti s pokorným vystupováním bez hvězdných manýr. Zkrátka je přijali za své, což v pop music vždy funguje.

Detailnější pohled do kompletní výsledkové listiny však dává na srozuměnou, že Slavíka je stále nutné vnímat v širším kontextu. Hudební repertoár totiž zřejmě nezůstává jediným kritériem, podle kterého se hlasující rozhodují.

Ewa Farna, O2 universum, Praha, 7.12.2019
© Marie Trávníčková
Matematik Karel Janeček, který vzal anketu pod svůj patronát, sice opěvuje vlastní hlasovací systém D21 kudy chodí, i tady však platí, že nic není černobílé. Fanoušci od letoška už neseřazují své oblíbence v pořadí první, druhý, třetí, ale udělují všem vybraným interpretům jeden bod. Zvolit přitom mohou až pět možností v každé kategorii.

Janeček má pravdu, že tímto způsobem lze najít širší společenskou shodu, do popředí se tak dostanou interpreti, kteří méně vadí. Důkazem budiž to, že skupina Ortel, která by v ročníku 2017 - nebýt zásahu pořadatelů - porazila i Kabát, klesla až na sedmou příčku.

Zároveň ale s novým systémem ztrácí význam opravdové fanouškovské jádro. Hlasující dává na roveň svého vůbec nejoblíbenějšího umělce s tím, kterého do výběru zařadil s odřenýma ušima - třeba i proto, že už zkrátka více pro něj hlasovatelných jmen v přehledu nenašel.

Polepší si díky tomu interpreti, kteří sice nemají bohatou písňovou tvorbu, ale zato jsou mediálně hodně vidět a lidé si na ně při bádání koho tam ještě dám vzpomněli. Možná proto, že je zrovna zahlédli ve sledované televizní show, v nekonečném seriálu nebo na stránkách společenských magazínů.

Záleží tedy čistě na subjektivním posouzení jednotlivce, zda nový systém vede k relevantnějším výsledkům - jde totiž o to, jakou popularitu chce anketa měřit. Zatímco dříve se zajímala víc o tu ryze fanouškovskou, nyní jde po té povrchní, většinový vkus neurážející.

Samostatnou kapitolou se pak zdá být nová kategorie hip hop a rap. Lze pochopit, že pořadatelé chtěli oslovit mladší publikum, což se jim dle celkových slavičích výsledků nejspíš povedlo. Přesto zde tato sekce zatím působí jako pěst na oko. A sestava první trojice jakbysmet.

Marpo
© Lukáš Jirkovský
Vítězný Řezník otevřeně přiznal, že vlastně soutěžil jen z recese a aby na sebe upozornil - i díky masivní hlasovací kampani na sociálních sítích se mu tedy podařilo onu hledanou společenskou shodu obejít. Za ním se pak umístili Marpo a Raego, interpreti, kteří jsou nezpochybnitelně oblíbení, ze žánru se ale spíše vymaňují. Dokázali však oslovit také (nebo v Raegově případě především) mainstreamové posluchače, což při takto nastavených pravidlech zafungovalo.

Potvrdilo se, že rap je velmi specifická subkultura, jehož posluchači do televizní ankety tohoto typu většinou nehlasují. Kdyby ano, jména jako Yzomandias, Viktor Sheen nebo Nik Tendo, která co do počtu poslechů na Spotify válcují i popové hvězdy, by zákonitě musela být výše.

Český slavík se tedy ani letos nezavděčil všem a nebude tomu tak určitě ani v žádném z příštích ročníků. Vysoký počet hlasujících (přes 216 tisíc) a nejspíš i sledovanost vyhlášení na Nově však značí, že národ anketa zajímá a chce ji mít. Přestaňme do ní tedy pořád zbytečně kopat a berme ji raději s nadhledem - ostatně jinak ani její výsledné pořadí přijímat nelze.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Video: Mirai v songu a klipu "Easy" vzpomínají na dětství i začátky kapely (15.04.2024 11:51)
- Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize (14.04.2024 16:30)
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Mirai na léto chystají vlastní putovní festival. Objedou s ním celou republiku (19.03.2024 07:31)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe