Večírek kultivovaného black metalu. Polský trojboj Mgła, Martwa Aura a Medico Peste si podmanil MeetFactory

18.11.2021 20:17 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Polský metal má v našich končinách bezesporu dobrý zvuk. Vader, Behemoth, Hate, Decapitated… Nebo taky Mgła, která si v posledních letech vybudovala pozici jedné z nejlákavějších akvizic od našich severních sousedů. Na státní svátek vtrhla v čele polského trojboje do pražské MeetFactory.

Live: Mgła, Medico Peste, Martwa Aura

místo: MeetFactory, Praha
datum: 17. listopadu 2021

Smíchovský klub vřelostí zrovna nepřekypuje. Syrový, industriální prostor obklopený z jedné strany silnicí a z druhé strany kolejemi, kde je všude daleko, se ale nakonec stal ideálním místem pro tenhle blackmetalový večírek. Kromě headlinera byly na programu také stylově příbuzné polské bandy Martwa Aura a Medico Peste, dal se tedy očekávat vybroušený, moderní black, který bude řezat hluboko.

Martwa Aura - Meetfactory, Praha, 17.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Všechny tři kapely nacházejí v žánrovém mustru dost místa pro melodie. Ortodoxní přístup potřebuje obohacení a to tihle muzikanti moc dobře vědí. První formace večera, Martwa Aura, tak hned od počátku nasadila spíše výhružné střední tempo a nekompromisní tlak. V čele s vokalistou Gregem, který poměrně často přecházel do hlubokého čistého zpěvu, výsledek dostával až rituální kontury.

Medico Peste přinesli pár žánrových rekvizit: členové skupiny se skrývali za maskami, zpěvák byl oděný do mnišské kutny a ruce měl omotané obvazy. Tím však blackmetalové divadýlko skončilo, a nic tak neodvádělo pozornost od soustředěného, intenzivního setu, který dýchal zvláštní magickou energii. Téměř ambientní pasáže lámaly na kusy nájezdy bicích a ostrých riffů a pověstnou korunu všemu nasadila špičková, neortodoxně pojatá basa, která od přímočarých doprovodů odlétala k melodickým vyhrávkám, které hudební masu čeřily a provzdušňovaly. S přehledem největší překvapení večera, oceněné patřičným - a zaslouženým - potleskem.

Mgła - Meetfactory, Praha, 17.11.2021
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Mgłu jsem měl tu čest vidět už dvakrát, vždycky na velkém festivalovém pódiu - a pokaždé tomu něco chybělo. V prostorově sevřené MeetFactory mi došlo co. Na festivalu je totiž spousta věcí, které rozptylují a odvádějí pozornost. Mgła očividně potřebuje temnotu klubu, kde se lze plně soustředit na hudbu. Ta může působit i monotónně, kapela na pódiu, oblečená uniformně do kožených bund, kapucí a černých masek, je statická. Přesto je plná subtilních melodií, drobných detailů bicích a hypnotické, uhrančivé atmosféry. Všemu dopomohla účelná světla, spousta mlhy a perfektní zvuk, v němž se neztrácely podrobnosti. Zvukařský majstrštyk.

Jako celek působil večer až zvláštně kultivovaným dojmem. Žádná zbytečná show, žádná přepjatá gesta a jen minimum kakofonických pasáží a chaosu. O to to bylo působivější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY