Dick O'Brass - Naše škatulka je tak široká jako svět sám

Dick O'Brass - Naše škatulka je tak široká jako svět sám

Vydáno: 09.01.2022 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Martin Košata

Dick O'Brass obměnili sestavu a po deseti letech loni vydali další řadovku "Mezi světlem a tmou". "Novým albem se otevírá prostor pro širší publikum. Sami jsme nakonec byli překvapení, kolik vlivu keltské muziky ale nakonec zůstalo," popisují své dílo v našem rozhovoru.

Dick O’Brass
© Martin Košata
Co je podle vás mezi světlem a tmou?

Žijeme ve světě, který se zdá být čím dál tím víc černobílý. Věříme, že takový svět ale není. I my všichni se často pohybujeme kousek od propasti a hledáme naději. Vždycky jí tam kousek je. Často nám ji ukáže právě muzika. Společná práce nás vždycky spojí a vlije energii do žil. V písničkách se často objevuje ten kontrast, aniž bychom o to usilovali. Prakticky neustále jsme v čase mezi dobrem a zlem, světlem a tmou. Ani světlo, ani tma ale nikdy nezůstanou natrvalo. O to aktuálnější je to právě v této době.

Na svých webovkách ve zprávě o čerstvé desce "Mezi světlem a tmou" příznivcům vzkazujete: "Máte se na co těšit. Nebo nemáte. Možná budete i brečet." Proč by měli?

Máme fanoušky z řad nadšenců irských, skotských nebo bretonských tradicionálů. Na debutu je ten vliv cítit nejsilněji. Album "Mezi světlem a tmou" má mnohem víc našich vlastních barev. Zestárli jsme a víc jsme toho prožili. Necháváme zaznít víc to, co z nás samo vypadne, méně se ohlížíme. Naši přátelé v sukních můžou tradicionál postrádat. Otevírá se ale prostor pro širší publikum. Sami jsme ale nakonec byli překvapení, kolik vlivu keltské muziky nakonec zůstalo. Těšíme se, až nám posluchači vystaví kritiku.

Dick O’Brass
© Vladimír Wagner
Velkou radost nám dělá opět i grafické zpracování CD, jehož základem je malířská tvorba Vladimíra Wagnera. Chápeme, že dnes už fungují úplně jiná média pro distribuci muziky. Na iTunes a Spotify nás najdete taky. Připravovali jsme ale design tak, aby se CD stalo artefaktem, který budete chtít mít doma ve své sbírce CD a s chutí si prolistujete booklet. Líbí se nám myšlenky propojení hudebního a výtvarného projevu. A nakonec i to, že i přes černobílý název jsou design alba i hudba v něm velmi barevné.

Dick O'Brass

Dick O'Brass byl založen koncem roku 2001 bývalými členy kapely ZOO - zpěvákem a hráčem na dechové nástroje a skotské dudy Tomášem Nedělkou, baskytaristou Jiřím Hausserem Matouškem a bubeníkem Alešem Zimolkou. První veřejné vystoupení následovalo o dva roky později. Loni vydali nové CD "Mezi světlem a tmou", na kterém pracovali v podstatě od předchozí studiovky, jež vyšla 2012. Na výsledku, který skupina kvůli pandemii pokřtí nakonec až letos v květnu, je znát výrazný posun směrem k vlastní autentičtější tvorbě.

Dick O’Brass
© Martin Košata
Nahrávku vydáváte téměř po deseti letech. Proč taková prodleva?

Prošli jsme uvnitř řadou změn. Nakonec jsme se ale semkli, domluvili studio a donutili se dotáhnout, co roky zrálo, a přidali pár úplně nových věcí. Všichni doufáme, že v nové sestavě budeme produktivnější a další deska nebude trvat tak dlouho. To, co jsme dali dohromady, je z našeho pohledu posun kupředu a ve výsledku jsme si práci užili. Uvědomili jsme si, jak důležitá práce na muzice pro nás je. Jak zásadní ventil v tom máme.

V čem to bylo jiné než předtím?

Základ písniček jsme dělali u Tomáše doma v obýváku a pak odjeli zkoušet na chalupu do Krušných hor. Do naší oblíbené Přebuzi. Písně nevznikly jamováním ve zkušebně. Vždy byl impulsem základ hudby jednoho ze čtyř. Tomáše a Jirky nejvíc, Radima a nakonec i Kryštof se přidal s písní "Poklad".

Dočetla jsem se, že některé věci zrály léta, některé vznikly za krátkou dobu. Můžete být konkrétnější?

Je to tak. Pár věcí skutečně zrálo hodně dlouho, jako třeba "Vlaštovky" nebo "Už jsi dozpívala". Jiné vznikly velmi rychle a impulsem bylo samo plánované natáčení, jako třeba "Cháron", "Lída" nebo "Války". Několik přezrálých písní jsme nakonec ani nenatočili. Nezapadaly do našeho aktuálního hudebního rozpoložení.

Dick O'Brass
© Dick O'Brass
Vyměnili jste dlouholetého kytaristu. Co bylo důvodem odchodu? A jak se vám nyní tvoří?

Je to hlavně Radimovo rozhodnutí a my ho respektujeme. Bude nám chybět, je to přítel, vynikající textař a skladatel. Chceme jít dál i bez něj. Se situací se snažíme vypořádat nejprve tak, abychom mohli hrát živě, co již máme. Věříme ale, že změna bude impulsem k intenzivnější tvorbě. Už delší dobu se na skládání aktivně nepodílí ani Pepa Kůstka, takže na pozici houslí nově uvidíte Honzu Veselého. S Pepou jsme teď dohodnuti na volnější spolupráci při živém hraní. Může kdykoliv skočit na stage a doplnit nás. Těšíme se, že třeba vytáhne elektrickou kytaru, která je jeho rukou na novém CD zastoupena. Živě to bude ale pro všechny vítaná novinka. Pepa hraje party jak z Dire Straits! A akustické kytary se nově chopil Honza Hradec, jehož hra má disciplínu, říz i muzikálnost.

Debut jste nazpívali převážně v cizích jazycích - bretonsky, francouzsky a anglicky. Nelákalo vás teď se k tomu vrátit a zaexperimentovat si?

Čeština nám k vlastní tvorbě prostě sedí. Zdařilými texty nám přispěl i básník Petr Maděra, který tomu vnuknul osobitý a nám blízký pohled.

Vaše hudba čerpá z keltské a folkové hudby. Nemyslíte si, že je tento styl už tak trochu passé?

Vlastně nevíme, co je passé a co frčí. Nikdy jsme se aktuálními trendy moc neřídili. Hudbu děláme pro radost. Jestli v tom bude slyšet vliv folkové hudby z regionů ovlivněných keltskou kulturou a bude nám to blízké srdci, tak to rádi použijeme.

Dle svých slov jste se posunuli směrem k vlastní autentičtější tvorbě. Znamená to, že se vzdalujete od své škatulky?

Naše škatulka je tak široká jako svět sám. Jsme otevření a přijímáme nové styly, něco zní více popově, jako například "Nové horizonty". Ale pak tam máme "La Rochelle", což je klasický chant des marins, námořnický song. A píseň "Baroko", kde se přidávají klasické prvky i instrumentace, kterou dokonale zajistili naši hosté.

Při poslechu desky mi přišlo na mysl, že tvoříte klidné písně do neklidné doby. Cítíte to taky tak?

Jsou nám blízká stará známá témata, která sami prožíváme. Láska, zrada, dobrodružství, dálky, cesty, snění, napětí, touha, ztráta, zklamání, naděje.

To je otázka k zamyšlení... V songu "Baroko" můžeme slyšet i jiné doprovodné hlasy. Komu patří?

Malí Nedělkové jsou to. Tomáš děti zapojuje do všech svých rozličných aktivit a muzika k tomu patří. Bavíme se tím společně. Sekýrujeme děti, ať zpívaj', sami u toho popíjíme červené a klikáme stopy v Logicu. Práce s dětmi je někdy impulsem i k dospělým písním.

Skladbu "Marlowe" jste pojmenovali podle anglického dramatika, nebo podle postavy amerického detektiva, nebo jsem úplně vedle?

Je to ten detektiv a je to taková skočná vypalovačka. Tématem je rozervaná duše detektiva toužícího po vášni a ženách a možná lásce, kterou nemůže najít. V písni ho nacházíme uprostřed hospodské přestřelky s padouchy. Vůbec z toho nevyvázne dobře a hlavou se mu honí ženská. Píseň naznačuje hospodské vyprávění o hrdinovi, který za dobrou věc položil život. Toho každý z nás občas potřebuje.

Dick O’Brass
© Martin Košata
Je zde slyšet neobvyklý zvuk připomínající nějaké rozzuřené zvíře. Jaký nástroj ho vyloudil?

Na konci písně zazní baskická dulzaina, což je typ šalmaje, podobné bretaňskému bombardu, hlasité variantě hoboje. Když jsme ale u nástrojů, tak zaručeně nejstrašnější zvuk v našem repertoáru mají Tomášovy mini dudy zvané biniou koz, jejichž hlas se podobá strašně hlasitému bzučení komára.

Kolikrát jste navštívili La Rochelle, o kterém zpíváte ve stejnojmenném songu?

Všichni svorně milujeme atlantské pobřeží Francie, jeho proměnlivé počasí a atmosféru, jak v Bretani tak v Charente-Maritime, kde se La Rochelle nachází. Část z nás tyto oblasti navštěvuje pravidelně. A máme tam své příběhy. V té písni jsme ztratili lásku, na kterou vzpomínáme, a když si to uvědomíme, je už pozdě.

Dick O’Brass
© Martin Košata
O kom je "Už jsi dozpívala"?

Ve skladbě "Už jsi dozpívala" se odehrává klasická hádka mezi mužem a ženou okořeněná ironií a cynismem, který ledacos zničí. Tomáš hraje sebe, uřvané dudové party pak ženu hysterku. Tu ale samozřejmě mužská postava velmi miluje a touží po ní. A fakt je, že některé holky prostě nemají rády akustický jazz.

Desku jste měli křtít začátkem prosince, teď se kvůli epidemii křest posunul na 25. května. Jak vám tato změna narušila plány?

Dali jsme si spoustu práce s přípravami a těšili jsme se na velkou oslavu. S ohledem na současnou situaci a zdraví fanoušků jsme se ale rozhodli datum křtu posunout. Kolegové z Paláce Akropolis nám v tom vyšli maximálně vstříc, takže jsme vděční za férovou spolupráci. Vydání alba nebudeme kvůli křtu protahovat, takže už nyní jsou CD dostupná.

Jako host vystoupí ZOO, což je kapela, ze které jste původně vzešli (Dick O'Brass byl založen koncem roku 2001 bývalými členy kapely ZOO - pozn. red.). Proč právě tento host? Mám to chápat tak, že se určitý kruh uzavírá?

ZOO je s námi propletené do hloubky. Vždyť Tomáš a Jirka jsou sami členové ZOO a Kryštof teď doplňuje Jirku Chlumeckého za bicíma, když pan profesor Chlumecký pěje. Na CD "Mezi světlem a tmou" se jako hosté podíleli Honza Kolář a Vladan Malinjak ze ZOO. Zkrátka Dick O'Brass a ZOO je jedna rodina. Mimochodem díky ZOO začal Tomáš Nedělka aktivně vystupovat už jako holobrádek. Tenkrát hleděl na Chlumeckého jak na boha. Později spolu honili děvčata.

Dick O’Brass
© Martin Košata
Se ZOO budete oslavovat třicet let od vydání alba "Čas sluhů". Jak na to vzpomínáte?

ZOO pro nás mladší členy byla úžasná kapela. Vzpomínáme, jak jsme jako malí kluci na sídlišti zpívali: "Kani kani kanibal má hlad, bude lidičky žraaaaaát," nebo: "Můj syn tlustoprd…" Jsme skutečně dlouhodobě kamarádi a bude krásné vzpomínat a hrát.

Neuvažujete, že byste pracovali na filmové či jiné hudbě?

Do několika celovečerních filmů jsme již přispěli, buď celá kapela nebo individuálně. Něco se ještě chystá, ale fakt je, že nás živé hraní a pódia baví nejvíc.

V čem bude křest ještě jiný oproti pravidelným koncertům, které máte prakticky jednou měsíčně v úterý ve Vagonu?

Ve větším prostoru s lepším zvukem se lépe vyřádíme. Máme pozvanou řadu hostů, mimo jiné hobojistu Honzu Koláře, zazpívá si s námi i bretaňský kamarád Fred Jacq a Didier Rogasik. Na pódiu budeme mít energie jako málokdy! A jméno křtitele budiž ještě zahaleno tajemstvím...

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Kelti jdou a je jich moc (21.03.2012 15:45)
- Nové desky pro 10. týden (04.03.2012 05:00)
- Marw a Dick'O'Brass oslaví sv. Patrika v Paláci Akropolis (09.03.2007 09:33)
- Recenze: Bretonský rock se znovu hlásí o slovo (12.04.2006 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe