Premiéra: MIDI LIDI si v klipu k písni "The Thing" vyrazili do přírody

11.11.2021 10:00 - Redakce | foto: Marek Mrkvička

Místo videoklipu k dalšímu singlu z jedné ze dvou letos vydaných desek MIDI LIDI překvapili: vyrazili společně do přírody a natočili klip k nové písni "The Thing". Dílo je součástí projektu "Apology", jímž se skupina omlouvá za příliš mnoho vydané hudby. Video ke skladbě, jež by se mohla objevit až na dalším albu MIDI LIDÍ, natočil režisér Marek Mrkvička.

Název písně "The Thing" se vyslovuje přesně tak, jak se píše česky. Nikoli tedy anglicky. Vznikla před rokem a jako řada předchozích písní je už zase o naději. "My si s tím snad nedáme pokoj!" říká Petr Marek a dodává: "Nedávno jsem poslouchal píseň 'Whatever Gets You Through The Night' od Johna Lennona. Byl bych rád, kdyby naše písnička vyzněla podobně. Navíc má lepší hudbu."

V doprovodném snímku účinkuje celá kapela: Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar, Markéta Lisá i Magdalena Hrubá. Všechny kaskadérské výkony vykonávali herci sami bez dublérů jako poctu Jeanu-Paulu Belmondovi. Pro natáčení klipu byla tentokrát použita speciální revoluční technologie natáčení v reálném prostředí. A to na neznámém místě, kde ještě nikdo nebyl. Přesto se video neobešlo bez práce stálého spolutvůrce speciálních efektů Aleše Suka. "Úvod klipu vychází z úvodu filmu 'Komando' s Arnoldem Schwarzeneggerem. Ale málo," doplňuje Prokop Holoubek.

Režisér Marek Mrkvička, kameraman Patrik Balonek a střihač Vojtěch Kunc jsou tři kamarádi z FAMU. Petr Marek je pedagogem Mrkvičky a má rád jeho filmy a hudbu. Marek Mrkvička vše závěrem shrnuje: "Díky kapele MIDI LIDI jsem se naučil poslouchat texty v písničkách. Teda nejen jejich. Tak jsem to chtěl MIDI LIDEM splatit. A taky jsem v životě pro nikoho nedělal klip a chtěl jsem si to zkusit."

Aktuálně se MIDI LIDI Lidi stali kurátory listopadového čísla časopisu Full Moon, kde se kromě článků a rozhovorů o kapele dají najít také texty, které členové MIDI LIDÍ pro časopis napsali či udělali rozhovor s někým, koho mají rádi. Nebo také články a rozhovory, které napsali jiní autoři na přání MIDI LIDÍ. A také vydali meditativní film z nahrávání s názvem "Making of Apology" (můžete zhlédnout pod článkem). "Chtěl jsem zaznamenat onu obyčejnou kancelářskou práci, které se naše studiové nahrávání podobá nejvíce. Natáčel jsem záměrně ty nejméně zábavné okamžiky. Ale občas jsem natočil i něco zajímavého. Omlouvám se," vysvětluje Petr Marek. "Je to film, u kterého můžete dělat i jiné věci," uzavírá.

Závěrem dodejme, že dvojici nahrávek "Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád" a "Heal The World, konečně!" MIDI LIDI pokřtí na koncertech v příštím roce. Přesněji 18. března v Praze (MeetFactory), 7. dubna v Brně (Fléda) a 8. dubna v Bratislavě (Nová Cvernovka). Další termíny štace "Náhradní tour 2022" pak najdete na jejich oficiálních stránkách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY