Vladimír Mišík - Trochu dojmout, trochu rozveselit

Vladimír Mišík - Trochu dojmout, trochu rozveselit

Vydáno: 15.11.2021 14:45 v sekci Rozhovory - Jiří V. Matýsek | foto: Animal Music / Zuzana Bönish

Vladimír Mišík podruhé spojil síly s producentem Petrem Ostrouchovem. Výsledkem jejich společné práce je vysoko hodnocené album "Noční obraz". Nová nahrávka je vždycky příležitostí k rozhovoru. S Vladimírem Mišíkem jsme kromě pomalého vzniku nové desky stačili probrat i minulost, situaci v Etc… i zdraví.

Na začátek našeho povídání bych se rád vrátil trochu do minulosti. Jak začaly vaše námluvy s Petrem Ostrouchovem?

Tehdy šlo o ceny Český lev. Petr za mnou přišel s tím, že by byli rádi, kdybych tam zazpíval s Adamem (Mišíkem, Vladimírovým synem - pozn. red.) "Variaci na renesanční téma". Tak jsme se domluvili, že ano, ale že on udělá trošku jinou verzi té písničky. Petr udělal nové aranžmá a mně se to líbilo. Byl jsem v té době v situaci, kdy jsme s kapelou Etc… pořád tak naznačovali, že bychom měli natočit další album, že už jsme sedm, možná osm let nic nevydali, ale pořád chyběl materiál. Já měl pár svých písniček, Pavel Skála něco přinesl, Jirka Veselý taky, ale to bylo všechno.

Tak jsem si, po té zkušenosti s Českým lvem, řekl, že zavolám Petrovi. Povídám mu, že mám pár skladeb, a poprosím ho, jestli by se mnou nespolupracoval na albu. Odpověděl: "Právě jsem ti chtěl volat a chtěl jsem ti to nabídnout." Takže to vyznělo trošku osudově. Domluvili jsme si schůzku, sešli jsme se, rozuměli jsme si v tom, co se nám líbí, a tak jsme se pak domluvili, že se mého alba chopí jako producent. Rovnou mi ale řekl, že to nevidí s Etc…, že by to raději natočil se svými hudebníky, se kterými se zná, rozumí si a se kterými jsou na sebe i hudebně naladění. A pak už se to jenom dělo.

Jak na to reagovali kolegové z Etc...?

Oznámil jsem jim, že jsem se takto rozhodl, a většinou to pochopili, protože takhle bychom se dohadovali několik dalších let, a to já už tu nemusím být. Jsme ve velmi dobrém vztahu, koncerty jsme ještě hráli společně, ale na desce jsem začal spolupracovat s Petrem.

Vladimír Mišík
© Animal Music / Zuzana Bönish
Za "Jednou tě potkám" jste dostali šest cen Anděl. Jaký to byl pocit? Čekali jste, že by to mohlo něco hodit?

Já jsem o tom takhle nepřemýšlel. Když jsme to dotočili, měli jsme pocit, že jsme udělali dobrou desku. Muzikant většinou pozná, že to dopadlo dobře. Ale o cenách jsme vůbec nemluvili. Pak, když přišly nominace, byli jsme v očekávání, kolik z těch nominací bychom třeba mohli, kdyby to dobře dopadlo, proměnit. A dopadlo to tak, jak to dopadlo. Pro mě to bylo překvapení, protože v cenách jsem se nikdy nepohyboval a na medaile taky moc nejsem. Takže to bylo velké překvapení, ale přiznám, že jsem měl radost.

Měl úspěch prvního alba vliv na to, že jste šli do další desky?

Když jsme oslavovali Anděly, Petr se tak potutelně usmál a ptal se: "Tak co, Vláďo, kdy natočíme další album?" Tak jsem řekl, že až nám shůry pošlou nějaké nápady. Smál se, ale brzy mi poslal osm věcí, využil toho průseru (pandemie covidu-19 - pozn. red.), kdy muzikanti neměli práci a měli spoustu volna. Já jsem mu poslal nějaké texty, on udělal osm písní a najednou jsme měli materiál. Domluvili jsme se, že budeme točit pozvolna, protože moje zdraví se horší. Takže jsem zajel jednou za měsíc do studia Sono, když tam bylo volněji, nahrála se píseň, někdy dvě. Točili jsme na etapy skoro rok, a nakonec bylo hotovo.

Vladimír Mišík

Vladimír Mišík je bez přehánění živoucí legenda domácího bigbítu. V šedesátých letech působil společně s kytaristou Radimem Hladíkem ve skupinách The Matadors a Blue Effect, obě spoluzakládal. Pak zpíval ve Flamengu, s nímž natočil album "Kuře v hodinkách", které bývá považováno za jednu z nejlepších domácích rockových desek historie. V roce 1974 založil formaci Etc..., s níž hrál až do konce své koncertní kariéry v roce 2021. V roce 2019 spojil síly s producentem Petrem Ostrouchovem a jeho kapelou Blue Shadows. Výsledkem bylo šesti cenami Anděl oceněné album "Jednou tě potkám." Letos na tuto spolupráci navázali a vydali desku "Noční obraz".

Takže ty bohaté aranže a hromada hostů jsou v podstatě dědictví covidu?

Já si nemyslím, že doslova. Nevím, jak to měli ti zahraniční hosté doma, ale Petr si v podstatě usmyslel rozšíření kapely o tyto, z našeho pohledu, významné muzikanty. A jak je producent a taky právník, tak prostě poslal e-mail třeba The Blind Boys of Alabama, poslal jim písničku a oni měli jen jednu věc: že chtějí vidět text a jestli je tam něco o pánubohu. A on jim řekl, že tam něco o pánubohu je - je tam verš, že když hráli Beatles, tak i pánbůh tancoval. To se jim líbilo.

Pak je tam ale i ďábel.

Ti jsou spolu furt. Bůh a ďábel, odvěký souboj.

Bylo něco, čím vás Petr Ostrouchov vyloženě překvapil? Předpokládám, že jste nahrál zpěv a Petr už si to poskládal...

Když jsem zpíval, on už to měl s muzikanty většinou nahrané. Ale překvapili mě. Například ta "Šedesátá léta", to je jediná píseň staršího data, uvažovali jsme o ní už na předchozí album. Měl jsem to trochu jako reggae, a nešlo se toho chopit, nějak to chlapcům nesedělo, tak to opustili. Teď mě překvapili. Petr říká: "Poslechni si to," a pustil mi demáč, kde kluci hráli skoro swingující blues. Tak to bylo překvapení. Hned jsem přepsal prostřední sloku, o těch ženských, aby to bylo trošku odlehčené, předtím jsem tam měl něco jiného. A dokonce se to dostalo na singl.

Proč padla volba zrovna na tuhle písničku?

Padaly různé názory, dokonce režisérka, která tehdy dělala klip k "Jednou", navrhovala, že by bylo bezvadné udělat "Noční obraz". Ale já jsem byl proti, protože jsem nechtěl, aby to bylo znova totéž - závažná píseň na báseň Václava Hraběte. Ta píseň není nijak horší, ale já jsem měl představu, že by singl mohl být odlehčenější. To nové album je trochu vážnější, jakoby meditativnější, v pomalejších tempech. Proto jsem chtěl, aby to bylo anoncované sice nostalgií, ale zároveň s pohodou. Což se i díky Michaele Pavlátové a manželům Májovým (režiséři videoklipu - pozn. red.) zadařilo.

Je to asi nejlehčí písnička na desce, spolu s úvodní "Krok sun krok".

Ta s těmi důchodci. Ano, to jsou odlehčené věci. Mám docela jasný systém toho, co by na každé desce mělo být - trochu dojmout, trochu rozveselit. Ještě "Příběh" patří do té veselejší části alba.

Jak píšete texty? Kde čerpáte inspiraci?

Většinou verše přicházejí nad ránem, což je zvláštní. Já jsem noční pták, ale někdy se vzbudím třeba v šest hodin ráno a mám v sobě sen. Když je to nějakým způsobem uchopitelné, mám u postele iPad, z kterého si před spaním vždycky čtu, a tak si to hned začnu psát. Třeba se mi líbí nějaký verš nebo část textu a pak to dopisuju. Někdy to jde rychle, někdy ne, to má každý autor různě.

Padly nějaké věci pod stůl? Bylo těch osm věcí od Petra...

Ty byly dobré, bylo jasné, že jsou v pohodě. Já si myslím, že nic nepadlo pod stůl. Petr ještě něco přinesl, nakonec i toho Davida Stypku. Tam jsem měl malinko strach, aby to nebylo moc patetické v mém podání, ale myslím, že to dopadlo dobře.

Vladimír Mišík
© Animal Music / Zuzana Bönish
Mně přišlo, že obě desky pro vás byly svým způsobem překračováním vaší komfortní zóny, na kterou jste byl roky zvyklý s Etc... Nebyla tam i nervozita?

Nebyla, protože my bychom to s Etc... dohromady nedali. Nebudu to nijak konkretizovat, ale byly tam i nějaké antipatie mezi některými muzikanty. Což byl jeden z důvodů, proč jsem se obrátil na Petra. A tam už žádný problém nebyl, vyhovujeme si lidsky i hudebně.

Má na vaše rozhodnutí přestat s koncertováním vliv covid?

Covid na to nemá vliv vůbec žádný.

Přerušení těch koncertů...

Míval jsem před koncerty těžké psychické krize, deprese, protože moje zdraví je komplikované a bohužel ne dobré, a já před těmi koncerty téměř psychicky kolaboval. A díky covidu, když jsme nehráli, jsem pocítil, že je mi psychicky lépe, což je paradox, ale bylo to tak. Já už uvažoval dva roky, že už je to pro mě zátěž, kterou zvládám jenom z posledních sil. Tak jsem se pak rozhodl, oznámil to, kluci z kapely tomu rozuměli, protože oni ty moje stavy viděli, takže tam nebyla žádná nepatřičná reakce.

Nahrávání desky byl trochu jiný druh práce, protože my jsme to točili dohromady rok, ale jen třeba jednou za čtrnáct dní jsem šel do studia, takže to nebyl ten stres. Studio je pro mě méně náročné, já se nadopuji léky, případně trochou kořalky, ale není to ten stres, že musím. Ten koncert musíte, to nejde jinak. Člověk vyleze na pódium a musí to dát, protože lidé si zaplatili, těší se na to, mají z toho radost, většinou mají nás nebo muziku, kterou produkujeme, rádi. Prostě mi to pak bylo trapné, že mi bylo tak zle, že jsem se dopoval čím dál tím víc, a když jsem to řekl svému lékaři, jenom se zhrozil.

A pak se radoval, když jste řekl, že končíte se živým hraním...

To se tak nedá říct, ale považoval to za rozumné rozhodnutí.

Je nějaká šance, že byste to s Petrem zkusili do třetice?

Nějaké úvahy Petr přednesl, ale zatím nic neplánujeme.

Bavilo vás to, předpokládám...

V tom studiu jsem někdy nenazpíval ani notu, protože mi bylo tak zle, že mi nestačilo ani těch 80 miligramů hydrokortisonu. Ne že by bylo složité to technicky zazpívat, ale někdy to nešlo. Zvlášť když jsem doma zapomněl svůj sprej na astma. Ale Petr je velmi vstřícný producent, kamarád, a když viděl, že to nejde, nedusil mě. My jsme neměli limit. Řekli jsme si, že netočíme album, že jenom točíme nějaké písničky, a když to půjde, tak z toho možná někdy nějaké album uděláme. Bylo to psychicky odlehčené, necítil jsem žádný tlak, že musím, a tak jsem zpíval uvolněněji, a to se na výsledku, myslím, odrazilo.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně (06.07.2023 13:11)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Slavná kompilace "Špejchar" Vladimíra Mišíka vychází po třiceti letech v reedici (08.06.2023 14:01)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe