Spirituál kvintet - 60 (kniha + CD)

Kniha a CD "60" od Spirituál kvintetu symbolicky uzavírají zásadní kapitolu českého folku

Vydáno: 31.10.2021 09:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Ságl Production

Ještě než šestnáctkrát za sebou zahrál před dopředu vyprodanou Lucernou, vydal Spirituál kvintet výpravnou publikaci s přiloženým CD, která rekapituluje šedesátiletou kariéru souboru. Poměrně neotřele, netradičně a poutavě. Však je za tu dobu na co vzpomínat.

9/10

Spirituál kvintet - 60 (kniha + CD)

Vydáno: 2020
Celkový čas: 223 stran + 48:43

Skladby: Old Arck's a Moverin, Saro Jane, Nobody's Fault But Mine, A Hot Time In The Old Town, Telegramy, Haú, bílou plání, Starý příběh, Širý proud, Říkají mu pastýř, Až vzlétnou ptáci, Volný jsem, Krutá válka, Pískající cikán, Válka růží, Zlatá klec, Danielis prophetia

Vydavatel: CPress

Hned na začátku výpravné publikace autor většiny textů a zároveň celých šedesát let kapelník Jiří Tichota vysvětluje a dává odpovědi na různé otázky. Ambicí knihy rozhodně nebylo dopodrobna popsat formou kroniky, co se rok od roku zrovna ve skupině dělo. Spíš se detailněji rozepsal o úplných začátcích formace a poté vytahoval zajímavosti a zvláštnosti, se kterými se setkala. Ruku v ruce s tím jdou i dějiny a politická historie země, která byla polovinu fungování kapely dost pohnutá.

Boj s cenzory a hledání hranice, co je ještě možné publikovat, jakou píseň nahrát, co říkat mezi skladbami během vystoupení, to se dělo v té době prakticky neustále a několik zastavení činnosti to kvintet stálo. Vykoupeno to však bylo spoustou pozitivních reakcí, které mají v nové knize zvláštní místo. Když si je člověk pročítá, začíná alespoň trochu chápat, jaké pocity musí mít skladatel a interpret muziky, která dokázala posluchačům dodávat optimismu a odvahy v době útisku a nesvobody a která dokázala pokud ne rovnou měnit, tak určitě ovlivňovat životy lidí.

Nelze si nevšimnout krásné stylistiky a slohu doktora Tichoty, vystudovaného muzikologa, ve kterém nechybí jemné popichování, a zároveň i zde je vidět, že byl kapelníkem na svém místě. K tomuto názoru dojde člověk, když zjistí, že je ochoten naslouchat názorům ostatních (a s postupem času stále víc), vždy si ale nakonec udělá všechny zásadní věci podle svého a postupem času jich nelituje.

Autor se nebojí ani v této knize párkrát kousnout do kyselého jablka, hlavně v souvislosti s nucenými i nenucenými personálními změnami. Fanoušci se totiž málokdy dozvědí, co přesně za koncem toho kterého člena bylo - zvláště obtížné to bylo při odchodu miláčka dam Oldřicha Ortinského. Jenže skupina je ve své podstatě jako rodina, navíc u kvintetu později tvořena osmi lidmi, z nichž každý byl jiný povahově, měl rád jinou muziku a podobně. Přesto se vlastně všechny změny Tichotovi povedly a příchod mladé krve na posledních deset let vůbec nebyl výkřikem do tmy, naopak se zdálo, že starší členové se nechávají nakazit mladistvou energií a ti mladší naopak nabírají zkušenosti od matadorů plnými hrstmi.

Songy Spirituálu vlastně rádia nikdy moc nehrála, a přesto vyprodával koncerty i v těch největších halách a příznivci, kteří byli například z důvodu emigrace rozeseti po celém světě, jeho písně důvěrně znali. Právě zážitky z exotických cest tvoří nedílnou součást publikace, stejně tak netradiční setkávání s americkými prezidenty nebo možnost hrát na Pražském hradě prvním dámám včetně Laury Bush.

Součástí publikace jsou také vložené texty s různými odbočkami, které by hlavní stať nedokázala pojmout. O osudu skladby "Až se k nám právo vrátí" tu píše ještě Dušan Vančura, nechybí dvacet let starý rozhovor o folku, který s doktorem Tichotou vedl profesor Poledňák, zajímavosti o francouzských šansonech i mnohé další citace ze starých článků, případně vyloženě jejich kopie.

Poslední sestava dostala prostor se k celému svému angažmá také vyjádřit. Zatímco kapelníkova manželka Zdena Tichotová si vystačila s pár řádky, Dušan Vančura, který se žel valné většiny závěrečných koncertů, odsunutých kvůli covidu, nedožil, si po zásluze (po Tichotovi nejdéle sloužící člen byl v souboru 51 let) vyhradil osm stran, které však jako vášnivý cestovatel věnoval výpravě do USA, kam zavítal u příležitosti oslav třiceti let od sametové revoluce. Hned za ním dostal prostor Jiří Cidla Cerha, který vetkl do poslední věty: "Pomalu končíme, ale ubezpečujeme, že v plné síle. A Jiří Cerha a CK Vocal pokračují..." Tehdy nemohl tušit, že jen několik dní po posledním koncertu náhle zemře.

Celá kniha je přitom vyrobena ve formátu A4, obsahuje velkou spoustu černobílých i barevných fotografií a je na krásném křídovém papíře. A nechybí ještě jeden speciální bonus.

Nemělo smysl vydávat další kompilaci, vždyť v roce 2019 vyšlo album "Zpívání se Spirituál kvintetem", které vypíchlo roli Zdeny Tichotové. K pětapadesátinám pak vznikl multipack "Hudbou propojený svět" a následovaly mnohé další výběry. Proto když došlo k úvahám, jakým audio nosičem se s posluchači rozloučit, rozhodli se hudebníci pro sbírku, na níž bude několik nejstarších dochovaných nahrávek dřevního Spirituál (tehdy ještě) kvartetu, doplněno o úplný opak - nové verze sice starých a kultovních písní, ale v nejaktuálnějším obsazení, s čerstvou energií a nechybějící muzikantskou i hlasovou zkušeností. Songy "Volný jsem" a "Danielis prophetia" dokonce doposud nikdy natočeny nebyly.

Velkým plusem je i to, že nosiči jsou v knize věnovány hned tři poslední strany textu, který několik skladeb dává do dobových souvislostí a přesně vysvětluje, proč se právě na albu nacházejí i ukázky vtípků, kterých bývalo každé vystoupení skupiny plné. Při ukázce z dobové atmosféry na plzeňské Portě "Haú, bílou plání" si mladší generace může udělat obrázek, za co se tenkrát udělovaly zákazy činnosti.

Tento netradiční celek je tedy velmi důstojným rozloučením s kariérou souboru, který je základním stavebním kamenem českého folku a inspirací i pro dnes začínající kapely, jež mají své muzicírování postavené na akustických nástrojích a dokonalých vícehlasech.

NÁZORY
  • Spirituál kvintet ???????????? (Alena Krejzlová, 01.11.2021 10:53) Reagovat

    Děkuji z celého srdce za tolik krásných chvil, které jsem s Vaším souborem, pane doktore Tichoto, mohla prožít❣ Vaše hudba je dokonalá, vždy jsem z koncertu odcházela šťastná a doslova obdarovaná ????. Přeji vám všem pevné zdraví a krásný život????.
    Vaše nadšená obdivovatelka
    Alena K.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Na kompilaci Spirituál kvintetu "Zpívat se nepřestane" střídá krása nádheru (21.07.2022 13:45)
- Spirituál kvintet slaví 85. narozeniny Jiřího Tichoty novou výběrovkou (16.04.2022 11:34)
- Recenze: Antikvartet nabízí na albu "Desatero setkání s Medvíďaty" radost se slzou v oku (28.09.2020 00:00)
- Antikvartet vstupuje po smrti Dušana Vančury do nové etapy nahrávkou "Desatero setkání s Medvíďaty" (15.09.2020 16:28)
- Nové desky 24/2020 - od Boba Dylana přes Whitesnake po Black Eyed Peas (24.06.2020 08:00)
- Hradišťan, Spirituál kvintet a Dagmar Pecková vydávají společné koncertní dvojalbum (20.06.2020 16:42)
- Folkové prázdniny startují v sobotu. Na hlavním pódiu se odehraje na třicet koncertů (22.07.2019 16:45)
- Naživo: Koncert Spirituál kvintetu ukončil osmý ročník Mezinárodního festivalu Václava Hudečka (24.08.2015 19:22)
- Naživo: Antikvartet a Hradišťan pozvali diváky na folkovou bohoslužbu. Bohužel je vyrušil déšť (28.07.2015 14:15)
- Recenze: Spirituál kvintet dává na svém megakompletu "55 let - Hudbou propojený svět" školení ve výběrech (03.05.2015 17:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe