Lenka Nová, Jazz Dock, Praha, 27.10.2021

"Dopisy" Lenky Nové se v pražském Jazz Docku vepsaly hluboko do srdce

Vydáno: 29.10.2021 07:48 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Michal Hančovský

Období alba "Dopisy" si Lenka Nová nejspíš představovala úplně jinak. Možná má ale nakonec právě složitá doba nemalý podíl na tom, že zpěvaččina loňská čtvrtá sólovka posluchače tolik zasáhla. Koncert v pražském Jazz Docku naznačil, že tato laskavá psaníčka ještě zdaleka neřekla poslední slovo.

Live: Lenka Nová

místo: Jazz Dock, Praha
datum: 27. října 2021
setlist: Mladšímu já, Do písku, Čtyřicítka, A staré rány nebolí, Už se kácí v našem lese, Svatojánská noc, Listy, Nové zvolání, Spolu, Z cest, Postrádám, Mámo, Táta měl rád Lídu Baarovou, Vana plná fialek, Adresa: Nebe, Jak ten chlap se na mě dívá, Všechno nejlepší, Pro Boha

Fotografie jsou pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

"Desku jsme vydali loni na jaře asi dva týdny poté, co se všechno zavřelo," přiblížila interpretka původem z Brna příběh své zatím poslední studiovky těm, kteří by ho náhodou neznali. A zatímco termíny tematických koncertů se ze známých důvodů stále přesouvaly, niterné výpovědi "Dopisů", inspirované skutečnými listy od fanoušků, zrály a zapouštěly kořeny.

Lenka Nová
© Michal Hančovský
V Jazz Docku ji na pódiu doprovázeli většinou muzikanti, kteří se na hudební náplni nahrávky podíleli. Vedle pianisty Petra Maláska, s nímž Lenka Nová na některých akcích vystupuje pouze ve dvojici, nechyběli ani kytarista Josef Štěpánek, baskytarista Rasťo Uhrík a Pavel Bady Zbořil na bicí. Zpěvaččin repertoár díky tomu mohli příchozí vstřebávat v aranžérském kabátku, který přirozeně souzněl s atmosférou proskleného jazzového klubu s nočním výhledem na Vltavu.

Umělkyně, která byla po dvanáct let součástí skupiny Laura a její tygři, představila naživo většinu dopisního materiálu. Zpívala o všem, co život přináší - láskách, ztrátách, proměnách i zklamáních. Někdy se vřelou nostalgií, jindy s lehkou ironií a nadhledem, vždy ale s ojedinělým prožitkem.

Svoje písně adresovala běžným smrtelníkům i nahoru do nebes, v jednom případě dokonce samotnému Bohu - byť s vědomím toho, že "možná máme špatnou adresu". Snad každého z přítomných ty skladby chtě nechtě nutily k zamyšlení, jejich témata totiž opravdu vycházejí z každodenní reality. To, které konkrétní kusy z repertoáru Nové se posluchačů dotýkají a jak moc, proto hodně závisí na životní fázi, v jaké se zrovna nacházejí.

Lenka Nová
© Michal Hančovský
"Víš, všechno, co ses naučila, je sbírka holejch nesmyslů, světlo je tma, černá je bílá, kdo káže dobro, slouží zlu," otevírala oči "Mladšímu já" hned v první písničce. V rozjímavé "Spolu" zase vyrovnaně a láskyplně připomínala chvíle, kdy "cítili jsme teplo na tvářích a pohyby větru ve vlasech a tu náhlou radost, že jsme spolu", zkrátka takové, na které "nejde zapomenout".

Nevadí přitom, že si slova nepíše sama. Svou cituplnou interpretací vdechuje jednotlivým příběhům a myšlenkám život. Odehrávají se posluchači přímo před očima a stávají se takřka hmatatelnými.

V tomto směru se v minulosti osvědčila spolupráce s Michalem Horáčkem, jehož texty rovněž tvořily podstatnou část repertoáru - ať už šlo o oblíbenou píseň "A staré rány nebolí" z projektu "Český kalendář" nebo o songy z alba "Čtyřicítka", které vzniklo právě ve tvůrčím tandemu Nová-Horáček. Také těm jako by čas přidával na hodnotě a síle, což se ukázalo třeba ve skladbě "Postrádám". V ní se hlavní aktérka večera vyznávala z toho, že "to, co postrádám, víc každým dalším rokem, je můj plyšovej medvěd s jedním okem".

Vystoupení rozdělila dvacetiminutová pauza, po níž se sálem pouze za doprovodu akustické kytary rozezněla nádherná výpověď "Z cest". Takto komorní pojetí Nové nadmíru sluší, vyniká v něm totiž civilnost jejího projevu - vlastnost, díky které dává smysl, proč se necítí být šansoniérkou, i když je tak občas označována.

Lenka Nová
© Michal Hančovský
Na jevišti se v jejím případě opravdu nesetkáváme s dramaticky artikulující herečkou, což je úloha, která v tuzemském chápání k tomuto pojmu tak trochu patří. Spíše vystupuje jako prostá žena z lidu, osoba z masa a kostí.

Ve druhé polovině večera několika skladbami vzdala hold Haně Hegerové, která by před pár dny oslavila 90. narozeniny. Nešlo v jejím případě o žádné prázdné gesto, protože po pravici měla Petra Maláska, muže, který Hegerovou po léta doprovázel. Zmíněnou teatrálnost však například taková "Všechno nejlepší", na kterou došlo v přídavku, vyžaduje. Proto lze konstatovat, že vlastní repertoár sedí zpěvačce nejvíc, a je škoda, že nezbyl prostor třeba na výtečnou "Poslední noc".

Večer strávený ve společnosti Lenky Nové byl večerem vlídným, přátelským a srdečným. A to navzdory pozdnímu začátku v deset večer, který překvapil i samotnou interpretku. "Chvíli jsem uvažovala, že nepřijdu," zavtipkovala mezi písničkami.

Pro velký zájem vystoupí na témže místě ještě v neděli 31. října, vstupenky jsou ještě v prodeji. Pomyslnou poštovní schránku otevře tentokrát ve 21 hodin. A můžete si být jisti, že stránky těchto "Dopisů" jen tak nezežloutnou.

NÁZORY
  • názor (pravý Karel, 29.10.2021 18:03) Reagovat

    Tohle je opravdu obdivuhodná žena a její písně jsou nadčasové. Úžasné. Všem doporučuji k poslechu!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Laura a její tygři roztančili Lucerna Music Bar s dětským sborem i rockovou energií (18.03.2024 15:00)
- Fotogalerie: Laura a její tygři pokřtili písničky o zvířatech ze Zoo Praha (18.03.2024 12:58)
- Laura a její tygři již tuto neděli pokřtí v Lucerna Music Baru nové album (13.03.2024 15:19)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Naživo: Se smyčci i Ondřejem Rumlem. Lenka Nová završila jednu etapu speciálním koncertem "Lala Gala" (26.10.2023 07:33)
- Naživo: Díky Lence Nové se ve Winternitzově vile protnuly dávné příběhy s těmi současnými (09.05.2023 20:00)
- Lenka Nová na "Vila Tour" propojí architekturu s příběhy svých písní (07.05.2023 15:53)
- Fotogalerie: Laura a její tygři ve Vagonu potvrdili, že žár stále trvá (19.04.2023 10:25)
- Video: "Nikdo nemá být sám" Lipa a Lenky Nové je jiná vánoční píseň (05.12.2022 09:11)
- Recenze: Na živáku "Vila Live" Lenky Nové je všechno, jak má být (23.11.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe