Lana Del Rey - Blue Bannisters

Lana Del Rey si dvě desky ročně dovolit může. Na "Blue Bannisters" vypráví svůj vlastní příběh

Vydáno: 25.10.2021 00:00 v sekci Recenze - David Böhm | foto: Los Angeles Times

Lana Del Rey si ze zlých jazyků nikdy těžkou hlavu nedělala. Poslední rok se ale možná přece jen něco změnilo. Fiasko kolem děrované roušky, nařčení z rasismu, komentáře vzhledu - kdo ji chtěl bít, hůl si snadno našel. Zřejmě i proto tu máme její letošní druhou desku. Naštěstí je album "Blue Bannisters" skvělé!

8/10

Lana Del Rey - Blue Bannisters

Vydáno: 22.10.2021
Celkový čas: 61:53

Skladby: Text Book, Blue Bannisters, Arcadia, Interlude - The Trio, Black Bathing Suit, If You Lie Down With Me, Beautiful, Violets for Roses, Dealer, Thunder, Wildflower Wildfire, Nectar of the Gods, Living Legend, Cherry Blossom, Sweet Carolina

Vydavatel: Universal

Když umělec vydá dvě desky za jeden rok, celkem logicky to svádí k jejich ještě podrobnějšímu porovnávání. Připomeňme si třeba Taylor Swift a její loňské studiovky "folklore" a "evermore". I tehdy samozřejmě zazněla otázka, jestli druhou nahrávku náhodou nevyplňují jen zbytky z minula. Jak si tedy "Blue Bannisters" vedou oproti "Chemtrails Over The Country Club"?

Celkem paradoxně vítězí "Modré zábradlí". Ačkoliv obě kolekce obsahují skladby, které Lana Del Rey nepoužila pro své předchozí řadovky (přičemž třeba "Nectar of the Gods" a "If You Lie Down With Me" sahají až do dob "Ultraviolence"), nebudí "BB" zbytkový dojem - na rozdíl od "COTCC", kterým by víc slušela forma EP.

Pokud jste na zpěvaččinu hru dosud nepřistoupili, ani novinka váš názor patrně nezmění. Lana zřejmě nikdy rychlou hudbu nenabídne, v melancholických melodiích exceluje, tak proč drasticky měnit něco, co funguje? A ačkoliv odpůrci smýšlejí jinak, ona s každým počinem nabízí něco trochu jiného, ať už jde o trapové beaty na "Lust For Life" či snovou poetiku "Norman Fucking Rockwell!".

Právě potřeba sdělit vlastní příběh je to, co charakterizuje aktuální sbírku písní. Autorka se sice nemstí kritikům (jak v březnu přislíbila na svém instagramovém účtu), na věčné útoky na svůj éterický projev ale reaguje kupříkladu ve skladbě "Beautiful". "Co kdyby někdo požádal Picassa, aby nebyl smutný? / Dovol mi ukázat ti, jak proměnit smutek v radost," vyzývá posluchače za jednoduchého, ale efektního doprovodu piana. Poselství je jasné: Lana si hudbu bude dělat po svém. Svůj talent pro klavírní balady ukazuje také v závěrečné dojímavé "Sweet Carolina".

Dočkali jsme se i jedné tajné hostovačky, a to v kousku jménem "Dealer". Nekreditované vokály Milese Kanea tvoří s těmi Laninými zážitek navozující husí kůži, a to zejména v momentech, kdy interpretka s pořádným kopcem emocí do mikrofonu spíše křičí. Psychedelická rock-bomba se postarala o vrchol alba.

Menších či větších překvapení nabízí deska hodně a pozorný posluchač zažije hodinovou emocemi nabitou jízdu, během níž se k němu zpěvačka svými prožitky a pohledy přiblíží víc než kdykoliv předtím. "Blue Bannisters" je zkrátka silný zážitek. Přestože si Lana Del Rey při jeho stavbě vypomohla staršími kousky, zkompletovala celek, který dává smysl.

NÁZORY
  • 8/10 (Dan, 25.10.2021 08:09) Reagovat

    Za vrchol její tvorzby považuji dodnes nepřekonané druhé album Ultraviolence, první letoční album mě vlastně skoro vůbec neoslovilo 3/10, ovšem s poslední novinkou je to jiné a s hodnocením 8/10 souhlasím, příjemné překvapení!

  • Nádherné album. Líbí se mi víc než Chemtrail... (Robert Libšanský, 25.10.2021 09:53) Reagovat

    Nádherné album. Líbí se mi víc než Chemtrails. Potřeboval jsem se při pondělku uklidnit a díky Laně za to :)

  • Po Chemtrails, které mě vůbec nebaví a doteď ... (Nicky, 25.10.2021 10:47) Reagovat

    Po Chemtrails, které mě vůbec nebaví a doteď jsem mu nepřišla na chuť, což se mi u Lany stalo vůbec poprvé, jsem se na BB těšila a trochu se obávala zároveň. Chemtrails 2.0 se ale naštěstí nekoná. :) Na BB jsou krásné melodie, krásné texty (Sweet Carolina) a Lany hlas v překvapivých polohách (Dealer). S každým poslechem se mi album líbí víc a víc. Toho prostého klavírního zvuku je tu sice možná až moc, ale všechny ostatní věci to dokonale zachraňují. S hodnocením souhlasím, nicméně u dalšího alba přeci jen doufám zase v nějakou změnu nebo třeba i oprášení nějakého zvuku z alb předchozích.

  • Lana se zase pomalu blíží ke svému vrcholu. Pr... (Anonym, 25.10.2021 10:55) Reagovat

    Lana se zase pomalu blíží ke svému vrcholu. První přišel s alby Ultraviolence a následným Honeymoon (pro mě dosud číslo 1), poté s NFR, Chemtrails docela ušlo, i když oproti NFR trochu povolila, ale stále se jednalo o dobré album, a teď s Blue Banisters, jako by se opět dpstala k vrcholu své tvorby. Velice by mě zajímalo s čím přijde příště, jelikož takováto skromná hudba, bez zbytečných hostů, moderních beatů a urputné snahy dostat se na vrchol hitparád, jí velice sedí. Bylo by velice dobré, kdyby se do budoucna dala na více kytarový zvuk a nebo na písničkářkou dráhu (kde víceméně už teď je). Některé skladby mi napoprvé přišly trochu táhlé, ale když jsem se do alba zaposlouchal o něco víc, začaly se mi více a více líbit. Za vrchol alba rozhodně považuji skladbu Arcadia (ta mi přijde jako možná její dosud nejlepší skladba). Jediné, co mi na albu nesedí, je Interlude-trio (ty trapové beaty se tam nehodí).

    • Re: Lana se zase pomalu blíží ke svému vrcholu. Pr... (Robert Libšanský, 26.10.2021 09:50) Reagovat

      Potvrzuji. Znovu poslouchám celé album, líbí se mi ještě víc a u Arcadia se vyloženě dojímám, krásná skladba.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Audio: Rob Grant a jeho dcera Lana Del Rey podruhé. Do procítěné klavírní balady "Hollywood Bowl" oba vložili vše (09.06.2023 13:11)
- Audio: Lana Del Rey zpívá s tátou. Robu Grantovi hostuje v dojemné písni "Lost At Sea" (07.06.2023 09:27)
- Audio: Lana Del Rey překvapila fanoušky předělanou verzí nevydané skladby "Say Yes to Heaven" (26.05.2023 17:26)
- Video: Lana Del Rey nechala v klipu "Candy Necklace" vyplout na povrch svou vnitřní Marilyn Monroe (12.05.2023 19:58)
- Recenze: Album "Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd" je překrásnou sbírkou plnou vzpomínek Lany Del Rey (29.03.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe