Bratři - Two Minds

Bratři vzdávají deskou "Two Minds" osobitou poctu technu

Vydáno: 28.10.2021 08:30 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Zuzka Bönisch

Bratři Jiří a Ondřej Veselí si se svým velkým debutem dali načas, nic zbytečně neuspěchali. Úzká spolupráce s německým producentem Hannesem Biegerem dala vzniknout nahrávce "Two Minds". Je to přímočaré album ovlivněné nejen techno scénou. Tepe energií a zaslouží si pozornost.

8/10

Bratři - Two Minds

Vydáno: 24.9.2021
Celkový čas: 50 minut

Skladby: Intro, Signal, Running, Transition, Rise II., Rise, Waves, Morph, Klock, Pulse

Vydavatel: Indies Scope Records

Dvojčata Jiří a Ondřej Veselí o sobě říkají, že jsou vzájemně propojení. Kupříkladu během živých vystoupení nepotřebují jeden druhého bedlivě sledovat, přesto vědí, kdo co udělá. Důkazem může být jejich nedávný set pro sérii Hotspot. Po gymnazijních letech oba zamířili na konzervatoř, kde se věnovali oboru Bicí nástroje. Coby zlomový bod pak shodně jmenují své působení ve skupině Cartonnage, kde přičichli k elektronice a tvůrčím postupům Armina Effenbergera. Odtud už to byla celkem přímá cesta k vlastnímu studiu, zvukové laboratoři plné syntezátorů a práce s beaty. Dva roky stará singlovka "Monarch" pak byla jakýmsi prologem k letošní albové prvotině "Two Minds".

Výše zmiňovaní Cartonnage, ale taktéž oblíbené kapely jako Depeche Mode nebo New Order (možná i jejich brilantní kolekce "Technique" ovlivněná baleárskými rytmy a taneční scénou na Ibize) popostrčily Bratry k výslednému zvuku debutu - k přímočarému technu, jež v sobě nese melodické můstky vystavěné na klasických analogových synťácích.

"Two Minds" v tomto ohledu tedy úplně nesleduje aktuální žánrové trendy, ale jde si svou vlastní cestou, jež trochu upomíná na léta minulá (devadesátky?). Výsledek však není pouhým retrem nebo poctou stylu. Jirkovi a Ondřejovi se podařilo do něj otisknout svůj pohled a sounáležitost. Vše pak zastřešil Hannes Bieger, který se postaral o finální mix a určitě připojil i několik cenných rad.

Od vydání épéčka "Monster", které následovalo několik samostatných singlů (včetně hybného "Manual"), Jiří a Ondřej pátrali po zdokonalení harmonizace melodických linek. Začali třeba více využívat modulárních syntezátorů jako možného středobodu procesu tvorby. "Signal" a "Rise" tak odkryly jejich nový potenciál a cit pro zvukové detaily.

Jako zářný příklad figuruje druhá zmíněná, kterou na "Two Minds" můžete zaslechnout hned ve dvou verzích. "Rise II." tepe přímo uhrančivě a pohrává si i s odkazem všech elektronických pionýrů, kteří kdysi formulovali celé techno hnutí. I samotní velikáni Kraftwerk svůj opus "Electric Café" v nové edici pojmenovali dle původně zamýšleného názvu "Techno Pop". Bratři jim jsou relativně nablízku, avšak nepracují s onou popově orientovanou repeticí. Ta promlouvá jen v tracku "Running", který je i díky vokálním samplům od spřáteleného dua teepee největší hitovkou kolekce.

"Morph" je drobným úkrokem do potemnělého electro industrialu, který oba bráchové taktéž poslouchají, nečekejte ovšem nějaký drásavě syrový nebo temný ruchový experiment, i zde výslednou podobu určuje ona harmonizace.

Celá deska je primárně jakousi oslavou energie a pozitivně laděných pulsů, jež do sebe vtáhly zkušenosti dvojice ze živého hraní. Od prvních taktů "Intra" tak Veselí důmyslně budují atmosféru a po svém vyprávějí dějiny techna. "Transition" se přibližuje kamsi k oblasti tech trancu, "Klock" je pak mysteriózním protipólem k předchozí "Morph" s nosnou syntezátorovou linií. Závěrečná hymna "Pulse" svým způsobem všechna předchozí dějství rekapituluje.

Pocity z poslechu alba mohou být dvojí. Na jedné straně nenabízí žádný progres ani nenaznačuje další směřování techno scény. Na té druhé však odráží jistotu, pevnou sounáležitost a je ukázkou toho, v čem se nyní Bratři cítí nejlépe. "Two Minds" je tak poctivou porcí elektronické muziky postavené na léty prověřených harmonických základech. Je to nepřeslechnutelná nahrávka, jež u tanečně orientovaných posluchačů jistě zaboduje.

P. S.: Duo své dílo pokřtí v pátek 12. listopadu v pražském Paláci Akropolis. V rámci série EuroConnections ten večer vystoupí s rakouským projektem Drahthaus.

NÁZORY
  • Dik za tip (Luboss, 30.10.2021 13:35) Reagovat

    :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Bratři nabízejí únik z industriálního sevření k přírodě a přirozenosti a představují singl "Neon" (21.03.2024 08:41)
- Video: teepee oslavují novinkou "baby soul" vnitřní dítě. Lákají na nové album i koncerty (11.02.2024 11:19)
- teepee představí v Praze nové skladby i písničkářku Týnu (31.03.2023 11:39)
- Video: teepee zpívají v "blind tomorrow" o strachu, úzkostech a boji s nimi (11.12.2022 17:13)
- Video: Tereza z teepee rozjíždí sólový projekt Teza. Prvotina "Colors" podporuje menšiny (14.11.2022 08:13)
- V sobotu zahrají na Veselských pískovnách teepee (27.07.2022 19:08)
- Audio: Bratři o sobě dávají vědět vybroušeným trackem "Silver" (04.04.2022 08:12)
- Novinka Trad.Attack! "REMIXED" nese českou stopu (10.02.2022 10:26)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (10-6) (27.01.2022 19:05)
- Češi remixují Trad.Attack! (14.01.2022 12:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe