Zrní, Divadlo Archa, Praha, 21.10.2021

Zrní v Divadle Archa konečně pokřtilo "Nebeský klid"

Vydáno: 22.10.2021 21:46 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Zrní letos oslavilo dvacet let na scéně a ve čtvrtek také po roce a půl konečně pokřtilo "Nebeský klid". Kmotry se stali ti nejvěrnější - technici. Hostem byla Nina Marinová z Nina Rosy, se skupinou zapěla tři písně. Muzikanti svou novou desku přehráli komplet, fanoušci nezklamali a dorazili v hojném počtu.

Live: Zrní

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 21. října 2021
setlist: Neposlušnost, Dneska už na horu nevylezu, není to potřeba, 3 minuty před východem slunce, Štír a motýl, Trest, Sirény, Jsem tu, abych tě ochránil, 16:07, Poletíme spolu na bílém koni (feat. Nina Marinová), Mír a déšť a odpuštění, Dva utonulí na mělčině řeky Rio Grande, Milimetr, Igor Pelech, Království, Ať (feat. Nina Marinová), Já jsem tvůj pes, Lazar, Deště, Dva (feat. Nina Marinová), Hýkal, Sladkej výlet, Rychta, Jiskřící raketa TOTO
Fotografie jsou pořízené mobilem, omluvte proto prosím jejich kvalitu - na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

Zrní, Divadlo Archa, Praha, 21.10.2021
© Hana Bukáčková
Jako velká fanynka Zrní jsem si nemohla nechat ujít dvakrát odložený křest šesté řadovky kapely "Nebeský klid". Kolem názvu a atmosféry desky toho bylo napsáno už mnoho. A souhra okolností se postarala o širší kontext, než jaký byl plánován. Vydáním počinu zkraje března loňského roku odstartoval i neblaze proslulý, všudypřítomný koronavirový spektákl. Křest byl proto několikrát odložen.

Unger & spol. hráli na mnoha místech, ale v Divadle Archa snad poprvé. Prostor je to pěkný a oni neměli problém ho zaplnit návštěvníky. Ale na mě sál působil poněkud ponurým dojmem, který umocňovalo i nešťastné nasvícení skupiny. V pozadí běžely záběry z přírody, ale takové syrové, temné, často to byla různá zákoutí lesa a podobně. Ta atmosféra ale zároveň tak nějak korespondovala se křtěným albem, které je dle mého dost smutné, ačkoliv jiní ho mohou vnímat nadějeplně, vesele.

Zrní, Divadlo Archa, Praha, 21.10.2021
© Hana Bukáčková
Co je ale pozitivní zpráva, že se nalezl Hrdina (typická světelná postava, jež se váže k deset let staré studiovce "Hrdina počítačový hry jde do světa" - pozn. autorky), který byl deset koncertů nezvěstný. Může tak zase nad ostatními držet pomyslnou ochranitelskou ruku.

Setlist aktuální nahrávku přesně kopíroval. Prvně naživo zazněla "Mír a déšť a odpuštění", která je díky slovům "Stůj při nás v těžkých chvílích / Stůj při nás neupřímných / Stůj při nás nepřejících… pomstychtivých … nevěřících" takovou (koronavirovou) modlitbou. Zpěvák během ní tleskal tak zběsile, jako by byl v tranzu (a to nejenom u této písně).

Zrní, Divadlo Archa, Praha, 21.10.2021
© Hana Bukáčková
Samotný akt křtu proběhl poté, co hudebníci odehráli titulní song. Hlavními kmotry se stali zvukový mistr Petr Janeček a světelný mistr Petr Olša. Ti jsou se Zrním spjati už 5,5 roku od koncertů v Trhových Svinách. Křest na pódiu podpořili další hosté, jako třeba další zvukový mistr Viki, výtvarník Aleš Fulín (autor vizuálu posledních desek - pozn. autorky) či Robert, kterého ostatní titulovali jako manažera přes alkohol. Taky to mělo opodstatnění. Křtilo se pivem, které Robert speciálně pro tuto příležitost uvařil.

Janeček zavzpomínal, že je rád, že jim konečně chcípla kapelní dodávka Pistácie, neb s ní bylo jen utrpení. Fíša zmínil, že se Juklovi před týdnem narodila dcera Viola, a tak se připíjelo i na její zdraví.

Zrní, Divadlo Archa, Praha, 21.10.2021
© Hana Bukáčková
Jako dalšího hosta si pozvali Ninu Marinovou, která je doplnila při "Poletíme spolu na bílém koni" a při "Ať" zastoupila Honzovu manželku Báru, jež se věnovala zahraničním kamarádům ze Skandinávie, kteří do Archy taky zavítali. Do třetice si s nimi zapěla píseň "Dva". Přiznala, že prakticky nestihli zkoušet, takže vystoupení na pódiu bylo jejich skutečnou (skoro nenacvičenou) premiérou.

Členové kapely až na moment slavnostního aktu nic extra nekomentovali, prostě hráli a užívali si této dlouho vymodlené chvíle. Honza Unger přítomným poděkoval za účast na křtu a poznamenal, že za chvíli bude další. Není se čemu divit - toto období vybídlo umělce k tvůrčí aktivitě. Teď už nezbývá než se těšit na další materiál, který doplní už vydané singly "Milimetr", "Sladkej výlet" a "Inaugurace".

NÁZORY
  • Skvelý koncert (Majko, 25.10.2021 10:33) Reagovat

    Skvelý koncert.

    V prvej časti zahral album Neposlušnosť tak, ako bol nahratý. Od začiatku po koniec. Keďže album je koncepčný, tak ho diváci dostali tak, ako to zamýšľala kapela. Vrchol predstavovala pesnička Dva utonulí na mělčině řeky rio grande. Mne osobne sa prvý krát dostavili zimomriavky.

    Po dohratí albumu Neposlušnosť a po jeho krste, nasledovali asi najväčšie hity kapely (aj keď neviem či sa to dá takto nazvať, keďže pre každého je hitom niečo iné)

    V tejto časti mňa najviac zaujala pesnička Sladkej výlet a Rychta, ktorá (z dôvodu, že ide o najznámejšiu pesničku) bola podaná z rôznymi (a skvelými) odmenami oproti originálu. Zimomriavky sa dostavili druhý krát.

    Trošku zamrzí, že kapela nehrá skladby Skoč alebo Kone ...

    • Re: Skvelý koncert (Majko, 25.10.2021 10:34) Reagovat

      *oprava: obmenami, nie odmenami :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Rozhovory: Zrní - K lidem to musí doletět snadno (16.04.2023 09:00)
- Recenze: Skupina Zrní má novou desku "Široko daleko". A ta deska je fantastická (20.02.2023 16:00)
- Video: Zrní v novém klipu jezdí v dodávce na oběžné "Dráze" (19.02.2023 08:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe