shop.musicserver.cz
Michal Horák - Humor je můj nejpřirozenější jazyk

Michal Horák - Humor je můj nejpřirozenější jazyk

Vydáno: 15.10.2021 08:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Lucie Levá

Michal Horák získává každou písní na popularitě. Nedávno vydal svou druhou řadovku, jejíž název "Michalbum" zrcadlí osobitý humor jeho songů. Nadsázka k jeho tvorbě patří, přestože během našeho povídání prozradil: "Nebránil bych se napsat něco vážného, kdyby si o to řekl někdo jiný."

Scházíme se na půdě Supraphonu. Na stěnách visí ocenění desek našich předních umělců typu Karel Gott, Hana Zagorová, Lucie Bílá. Sám jsi v anketě Žebřík obsadil v kategorii objev roku 2019 druhou příčku. Co to pro tebe znamená?

Nic se pro mě asi nezmění, jen je to pro ostatní vizitka toho, že to myslím vážně s hudební kariérou.

Jak ses za ty dva roky od vydání prvotiny změnil ty jako písničkář?

Michal Horák
© Michal Horák
Kdybych měl koukat na písničky, tak na debutu byla tvorba za posledních šest let. Aktivně jsem začal psát od čtrnácti a desku jsem vydal, když mi bylo dvacet jedna. Byl tam progres od puberťáka do postpuberťáka. Druhé album je ustálené a v něčem profesionálnější, vše bylo natočeno za pomoci Supraphonu. Ačkoliv je tam stále patrný můj textový diletantismus, který mě zároveň baví. I proto si za tím vším stojím více než za best of mého dospívání.

Na to, jak jsi mladý, už v jednom songu uvažuješ, jaké to bude, až ti bude pětašedesát. Opravdu přemýšlíš tak dopředu?

Zrovna tato písnička je dost inspirována mým tátou. On má povahu, se kterou člověk vyhraje život - nezdolný optimista, který si s ničím moc nedělá hlavu, ale zároveň je cílevědomý, schopný a je s ním sranda. To mě přivedlo na myšlenku, že je takový věčný dítě, a k úvahám, jestli mně to vydrží taky. Jinak mu je šestapadesát, trochu jsem mu přidal.

Prvotina se jmenovala "Michalovo cédečko", druhá řadovka nese název "Michalbum". Co bude následovat? Možnosti ubývají.

Vymyslet stupidnější návrh bude docela těžký. S názvem "Michalbum" přišel snad Voxel. Když jsme vymýšleli jméno pro první studiovku, chtěl jsem, aby to bylo vtipný až trapný. Ještě se nabízí "Michal Horák čichal sporák".

Je těžké balancovat na hranici humoru a trapnosti, aby to nesklouzlo na tu horší stranu?

Je. Ale myslím, že se mi to zatím daří. Napsat něco prvoplánově vtipného není jednoduché. Proto se snažím napsat něco, co mně přijde vtipný, zároveň si tam nechávám zadní vrátka, abych to shodil na sebe, že jsem prostě trapný. Kombinace, kdy se to zdravě potká, způsobí efekt, že to lidi vezmou. Trefit se do vkusu všech určitě není jednoduché.

Michal Horák
© Michal Horák
Při koncertech mezi songy improvizuješ, nebo už máš secvičené, co budeš říkat?

Do určité míry to mám secvičené, protože se snažím každou píseň uvádět tak, abych ji přiblížil lidem, kteří ji slyší poprvé. Ale kdybych si to nezpestřoval, tak mně z toho hrábne. Zkouším reagovat na to, co se děje v publiku, a když něco pokazím, snažím se z toho vytěžit. Myslím, že právě tuto pestrost lidi na koncertech ocení.

Měli jste jet tour s Voxelem. Sešlo z toho nakonec úplně?

Padlo to. To by se muselo odjet teď a to jsme chtěli jet s touto deskou sólo, což by pro Voxela nemělo smysl. Ale nechali jsme si tam pražskou Lucernu, která se posunula na březen.

Michal Horák

Michal Horák je mladý český písničkář. Hraje na kytaru, klavír, foukací harmoniku a heligonku. Vyhrál několik talentových soutěží a od čtrnácti let koncertuje. Míchá několikrát žánrů, inklinuje však k folku s jazzovými prvky. Spolupracuje s Pokáčem a Voxelem, jimž předskakoval, stejně jako kdysi Tomáši Klusovi nebo Chinaski. Na svém kontě má dvě řadovky - "Michalovo cédéčko" a aktuální "Michalbum". Jeho písně oplývají humorem a vycházejí z obyčejných každodenních příběhů. Krom hudby se věnuje studiu pedagogického oboru na Karlově univerzitě.

Využíváš studium pedagogiky v hudební kariéře?

Svoje učitelské skills, které jsem nabyl během studia, využívám při hudebním tvoření s dětma. Občas jezdím po nějakých hudebních táborech, dělám workshopy, kdy spolu napíšeme písničku, nebo lidem o skládání něco řeknu. Jednou za čas si udělám singl jako třeba "Plány jdou", kam si výslovně pozvu sbor při základce. Tady to vzniklo úplnou náhodou - oslovil mě pan učitel, jestli bych jim nepokřtil cédéčko, a nakonec z toho vyplynula tato písnička. S dětmi je strašně fajn práce, jen je nesmí nudit. Tohle natáčení trvalo dva dny, nebyla to sranda, ale když si člověk děti získá nebo když si u nich důvěru nepodělá, dočká se vděku a zadostiučinění, což u dospělých není. Nebo když se díky mně někdo začne učit na nějaký nástroj, tak je to fajn.

Takovouto zpětnou vazbu dostáváš?

Písničky třeba hrají v ZUŠkách, děti se je chtěj' naučit. Většinou mi píší učitelé, zda nemám noty. Jednou mi přišla poděkovat maminka, že se díky mně učí její dítko hrát. Takhle jsem to měl já, když mi bylo třináct, to jsem byl totálně zblázněný do Tomáše Kluse a začal jsem se učit hrát na kytaru.

Ty už jsi v pátém ročníku, čeká tě diplomová práce. Jaké sis zvolil téma?

"Dětská píseň v kontextu vyjmenovaných slov".

Michal Horák
© Michal Horák
Pokud se nepletu, před dvěma lety jsme se bavili o tom, že na toto téma už máš i song...

To jsem měl na praxích. A na to jsem postavil zbytek. Písničku mám na každé vyjmenované písmeno, aby si to ty děti líp zapamatovaly. Musí obsahovat všechna vyjmenovaná slova na dané písmeno a to celkově zapracuju do širokého kontextu. Vypracuju didaktické pomůcky, pracovní list, videa, noty. Takže to kolem tohoto nápadu bude ohromná omáčka. Najít téma, které by bylo nosné a zároveň by mě bavilo, není úplně jednoduché.

Za ty dva roky se tvoje kariéra hodně posunula. Co na to říkají spolužáci a učitelé?

Mám tam fajn spolužáky, respektive sto deset spolužaček a jednoho spolužáka. Spolužáci i učitelé to vědí, ale že bych kvůli tomu měl něco výsadnějšího nebo si na mě naopak zasedli, tak to ne, mají profesionální, univerzální přístup jako ke všem jiným.

Je pro tebe lehčí, když máš stanovená slova, kterých se musíš držet, nebo když máš volnou ruku?

Je to úplně jiná disciplína. Je to pro mě výzva, nejen že musím napsat píseň, aby se v ní všechna vyjmenovaná slova objevila, ale zároveň se musím vyhnout slovům, která by mohla mást a píše se v nich měkké i. Ale napsat o čemkoliv je pro mě jednodušší.

Michal Horák
© Michal Horák
Hodně tě srovnávají s Pokáčem - máte podobný humor a skládáte songy o běžných tématech z každodenního života. Čím se od něj odlišuješ?

Ačkoliv Pokáč dokáže být drzejší než já, jsem skoupější. Pokáč má jednolitější hudební styl, jednoduchý, každý, kdo hraje na kytaru, to zahraje. Tím, že jsem vyrostl na Semaforu a podobně, baví mě cpát tam jazzové prvky. Za to může i fakt, že mám jako dominantní nástroj klavír, kdežto Pokáč kytaru a ukulele. Nejradši mám komponování u klavíru, kdy si můžu dát nějaký vychytávečky na pochopitelným základě, aby z toho lidem nepraskla hlava. Ne všichni to docení, ale mě to baví strašně. Na cédečku je to docela znát, každá písnička je skoro jiný styl. Ale už podle předehry je podle mě slyšitelné, jestli to bude Pokáč, což u mě nemusí být vždycky.

Hraješ na řadu instrumentů. Na jaký sáhneš jako první, když jdeš skládat?

Většinou klavír, ale to vůbec nic neznamená. Protože pak můžu zjistit, že to více funguje na kytaru. Klavír je moje láska, se kterou si nejvíc rozumím. To, co mám v hlavě, nejlépe přenesu do klaviatury. Na kytaru hraju obstojně, ale ne v takových možnostech, jaké mi dává klavír.

Michal Horák
© Kateřina Hyláková
Pokáč skládá pro jedno rádio takzvané rychlovky. Šel bys do podobného konceptu, kdyby ti to někdo nabídl?

V tomhle jsme trochu jiní. Do našich písní se odráží naše povaha. Závidím mu - je logik, vystudovaný ajťák. Za půl hodiny napíše song a vůbec se s tím nemaže. Já tohle neumím, občas se mi to povede, ale ze zásady na skladbě musím sedět měsíc, než z ní vyleze výsledná podoba. Kdybych se o to pokoušel, byl bych taková jeho nepovedená napodobenina.

Ovšem předběhl jsi ho s písní o kávě ("Pátý kafe") - tvrdí, že vždy chtěl na toto téma napsat song.

Tohle je zrovna skladba, kterou jsem napsal za půl hodiny. Jak jsme všichni byli doma, hrabalo mně. Měl jsem distančně školu, koukal jsem přes počítač na výuku a jen viděl, jak se mi tam kupí hrnky… pět káv, ještě takový ty kotle, to jsem si říkal, že mi z toho praskne pumpa. Najednou jsem si sedl ke klavíru a už to frčelo. Rovnou jsem k tomu na telefon natočil klip.

Když kouknu na přebal desky - jsi to ty a věci, které tě obklopují, dělají tě šťastným, vystihují tě?

Myšlenka alba byla taková, že jestli něco písně v tracklistu pojí, je to pohodička. Bylo by cool, kdyby to sálalo z coveru. Takže tam sedím, poslouchám to svoje cédo, baštím burger, což je takový nenápadný teaser na "Hodně jím a mám to rád", vedle spí pes na kufru, což je teaser na "Psí baladu". Míra Štejnar, co dělal grafiku, mě poprosil, abych pokřtil dětskou knížku, na které s týmem pracovali. Školili je tehdy lidi, co dělají v Pixaru, byli vyloženě v Americe. Pixar miluju, dějově, textově, graficky a hudebně, a když jsem viděl jejich styl, tak jsem se do toho zamiloval. Jde na mě z toho taková pohoda a určitá infantilnost, hravost a to mám rád.

Hravá je i píseň "Prsa". Jsou stále "the best", jak zpíváš?

Jsou. (smích) To je jediný text, který není můj. Asi v únoru mi napsal Pavel Čadek, že má dlouho v šuplíku verše od kamaráda Matěje Klusáčka, který vystupuje ve Slam Poetry jako pan Fenek. Zhudebnil jsem to napůl s ním a s Pavlem jsme to nazpívali. Mělo to takový dosah, že jsem to musel dát na album. Text mě baví, je to prča. Poprvé a možná i naposled jsem použil verše od někoho jiného.

Zpíváš taky o tom, že hodně a rád jíš. Co krom těstovin máš rád?

Ujíždím celkově na italské kuchyni, rád si dám čínu. Jím leccos. Nemám rád ořechy, mám na ně alergii. A nemám rád dojíždění týden starých zbytků.

Michal Horák
© Lucie Levá
Na desce jsou dvě spolupráce s Berenikou Suchánkovou. Jak se vaše cesty protnuly?

S Berenikou jsem se seznámil asi před třemi lety v době, kdy chodila s mým kamarádem. Hned jsme si padli do noty, jsme oba fanoušci Harryho Pottera, takoví ti úchylní, co znají všechno. Ona předtím účinkovala v písni "Rande" i se svým otcem. Byl to důsledek toho, že byl covid a nemohli jsme udělat song, kde by si zazpívala. Kvůli pandemii jsme se nemohli sejít, tak jsem ji oslovil, zda by si v klipu alespoň nezahrála, když už nic jiného. Nechával jsem si ji v záloze, že musíme něco udělat. Jak se rozvolňovala opatření, hned dojela, nazpívali jsme "Asociální duet" a rovnou jsme k tomu natočili klip.

Dočetla jsem se, že jsi po tom natáčení jel stříhat látku na roušky. Přišlo ti jako samozřejmost pomáhat, nebo co tě vedlo?

Byl jsem rád, že můžu pomoct, a taky to byla možnost vypadnout z domu. Byli jsme s Adamem Černíkem rádi, že můžeme manuálně pracovat a poslouchat u toho hudbu. Myslím, že jsme dost pomohli, nastříhali jsme látku asi na osm set roušek za den.

Klip "Blaženo!" vypadá jako točený na jeden záběr, což samozřejmě není. Jak se to povedlo?

Jsem hrdý na to, že to byl můj nápad. Podobným způsobem jsme dělali už jiný klip. Stojí za tím Martin Hammerschlag, který točí moje ofiko videa. To k písni "Jak to s náma lásko bude" je na podobném principu. Na kolejích jezdí kamera furt tam a zpátky a my tam problikáváme na různých stanovištích. V podstatě to bylo sedm záběrů protnutých do sebe. A teď jsem nechal udělat, aby to jezdilo dokola. Nechal jsem na to vyrobit speciální stůl, deska měla v průměru dva metry s dírou na stativ a kameru. Udělali jsme si osm stanovišť, na kterých jsme se s Adamem vystřídali. Pětkrát jsme to sjeli celý, nesměli jsme se hnout, jinak by to bylo v pytli. Za hodinku to bylo hotový. Přišlo mi to jako originální.

V dalším videu "Vpoho" jsi skočil z letadla. Dalo to moc přemlouvání?

To vůbec. Naopak. Nám se ozvala společnost, co dělá tyto skoky, jestli si u nich nechceme natočit klip. Nabídka jak blázen. Zrovna tyhle adrenalinové úchylárny mám rád. Skákal jsem na laně. Když jsou poutě, jdu vždycky na tu největší zvrácenost, co tam je.

Máš v adrenalinových aktivitách nějakou metu?

Chtěl bych si skočit ještě z větší výšky. Skákal jsem ze třiceti šesti metrů v Harrachově na televizní věži. V Česku je někde sedmdesát dva metrů vysoké místo ke skoku. Pamatuju si, jak jsme s kapelou byli buskovat v Lucemburku a shodou okolností tam byla pouť. Navštívil jsem atrakci, kde lítáš navolno, osmdesát metrů tam a zpátky. Klidně bych opět zkusil něco obdobného.

Co píseň, to jiný příběh ze života. Vycházíš ze svých zážitků?

Jak kdy. Často zpracovávám historky někoho jiného, ať už je to "Psí balada" nebo "Blaženo!" - to mi vyprávěl táta starosta, co se dělo u nás na vesnici. O "Rande" si často lidé myslí, že je to z mé zkušenosti, a já to rád vztahuju na sebe, ale není to tak, že by se mně žádné bizarnosti na rande nestaly, to se děje každému. Vždy musím mít v songu kus sebe nebo si musím představit člověka, za kterého to vyprávím.

Slyšela jsem, že bys chtěl udělat písničku do pohádky. O čem by měla být?

Myslím, že bych to zvládl, k podobným tématům mám blízko. Napsal jsem několik skladeb pro loutková představení, ale není to nic známého. Když jsme hráli v divadle, psal jsem taky soundtracky. Bylo by mi tak ctí a výzvou, kdyby něco takového přišlo. O čem by měl být příběh, je mi jedno.

Michal Horák
© Michal Horák
Chtěl by sis rovnou v pohádce i zahrát?

Asi ne hlavní postavu, ale nějakou vedlejší, vtipnou. Princ by mně nešel, na to nemám ksicht.

Všimla jsem si, že jsi u podepisování přeobjednaných alb k deskám přihodil lístky na koncerty nebo trapnobásničky. Podle jakého klíče jsi to rozdělil?

Napadlo mě to na místě, jak jsem tam měl tři sta cédeček k podpisu. Chtěl jsem to něčím ozvláštnit a přidat tomu větší hodnotu. Do sedmi jsem napsal básničku - říkal jsem si, že to třeba někomu udělá radost - a asi do tří cédeček jsem napsal, že se stává zároveň poukázkou na dva vstupy na libovolný koncert z turné.

O tobě je známo, že je pro tebe takový textový Bůh Kato z Prago Union. Dovedeš si představit vaši případnou spolupráci? Dokážeš psát písničky na vážnější témata?

Kato by do žádné sranda věci nešel, on ve svých věcech servíruje těžký život. Ale bylo by mi ohromnou ctí. Napsat něco, do čeho by on šel, to by byla velká výzva, ale není to zatím v plánu. Nechám si pro to prostor. Mám pár nápadů, který si nechávám v šuplíku uzrát. Ale smířil bych se s tím, kdyby do toho nešel, je to jiná mentalita než to, co dělám já. Nebránil bych se napsat něco vážného, kdyby si o to řekl někdo jiný, ale humor je můj nejpřirozenější jazyk už od malička. Takže pokaždé tam musí být aspoň lehce nadsázka, bez toho by mi to vůbec nesedlo.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Michal Horák apeluje, že "Malý lidi jsou taky lidi" (08.03.2024 16:25)
- Rozhovory: Michal Horák - Zvuk banja a dětského sboru v kombinaci s gangsta songem mi přijde neskutečně cool (17.12.2023 08:30)
- Video: Michal Horák radí: "Říkej lidem, co máš rád, že je máš rád" (07.11.2023 10:18)
- Naživo: Michal Horák se nezbláznil a pokřtil svoji novou desku (14.10.2023 17:24)
- Recenze: Michal Horák na albu "Ideální čas se nezbláznit" neblázní. Je to taková chytrá horákyně (10.10.2023 08:00)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Video: "Není to divný", že Michal Horák obsadil do klipu lamu a Patrika Kincla? Není (19.09.2023 18:45)
- Video: Michal Horák experimentuje "V harmonii" (12.09.2023 18:45)
- Video: Michal Horák se společně s kapelou Trocha Klidu a gangsterkou "Síť záchranná" vrací do roku 1927 (19.03.2023 17:46)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Mirai Bono Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu