shop.musicserver.cz
Unikátní koncept glorchestra propojí hudební žánry a podpoří obnovu kulturních památek i v Ostravě

Unikátní koncept glorchestra propojí hudební žánry a podpoří obnovu kulturních památek i v Ostravě

Vydáno: 21.09.2021 12:47 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Glorchestra
Spojení klasického orchestru a moderních hudebních žánrů doplněné jedinečnou scénografií a světelnou show, to je projekt glorchestra, který v průběhu léta zavítal na několik míst napříč republikou a jehož poslední koncert se uskuteční ve středu 22. září v Dolní oblasti Vítkovice. Netradičním hudebním zážitkem chce glorchestra pomoci restartovat uměleckou scénu ve znovu se probouzejícím Česku a zároveň podpořit dobrou věc. Vzniká pod uměleckým vedením Milana Caise a Radima Výchopně.

Jedinečné spojení živého orchestru a moderních hudebních žánrů od alternativní elektronické hudby přes r'n'b, pop až po hip hop a taneční hudbu se představilo od července do září na celkem šesti místech Česka, jako jsou například Hospitál Kuks, pražské Výstaviště nebo zámek Sychrov.

"Projekt glorchestra není koncert, kde rappeři budou rapovat v obleku ve Státní opeře. Spíš naopak. Jde o zážitek dost možná klasických rozměrů, ale v mnohem uvolněnějším prostředí. Chceme naživo s pomocí symfonického orchestru naplno rozvinout potenciál živého provedení různých žánrů. Náš plán je udělat vkusné spojení alternativní elektroniky, popu, r'n'b, rapu a taneční hudby a spojovacím materiálem je právě široká instrumentace velkého orchestru," přibližuje hudební režisér projektu Radim Výchopeň alias Radimo.

Glorchestra v Praze
© Glorchestra
Na každém koncertě vystoupí kromě živého symfonického orchestru Unique orchestra zvučná jména české hudební scény, která se stanou součástí nevšedního konceptu Break Binary. Ten představuje spojení dvou na první pohled spolu nesouvisejících kontrastních prvků, které však po splynutí vytvoří něco zcela unikátního.

"Zčásti to bude čistě instrumentální hudba, zčásti pódium převezmou silné hlasy současné scény. DJ Wich vás provede sérií svých hitů a na scénu uvede rappera Vladimira 518, kterému bude krýt záda hudebně i na pódiu. 7krát3 a Žofie Dares ukážou, jak tenká může být linie mezi r'n'b a popem a jak na ní umí skvěle balancovat. Největší hvězdou bude ale velký zvuk symfoňáku v podání Unique orchestra a aranžích vynikajícího Honzy Šikla. Tohle spojení rapu, zpěvu, symfonického orchestru a elektronické hudby je nezvykle vyvážený mix, který jen stěží ochutnáte jinde než s námi," doplňuje Radimo.

Diváci se navíc mohou těšit na jedinečnou vizuální stránku projektu, která vznikne díky přirozené kulise historických památek obohacené o dechberoucí efekty a nezapomenutelnou světelnou show. Každý koncert bude doprovozen originální zajímavou scénografií, kterou má na starost art director projektu Milan Cais.: "Já jsem v rámci tohoto projektu dostal na starost celkové vizuální ztvárnění jednotlivých eventů. Líbila se mi představa podtržení určité duality, kterou oba zcela odlišné světy přináší. Pódium je v tomto případě místo setkání, kde se mají nenásilně s lehkostí a až určitou samozřejmostí propojit, čemuž podřídíme design i scénografii. Jako důležitý vnímám i fakt, že každý event se bude odehrávat na zajímavém historickém místě se silným géniem loci. Dekorace budou vždy citlivě řešeny a instalovány v kontextu jednotlivých lokalit různě s podtržením jejich ojedinělosti. Nebude to tedy klasický pojízdný cirkus, který se staví pokaždé stejně ve stejných proporcích."

Bez pořádné porce originality by to nebyl Milan Cais, a tak na každém místě turné glorchestra bude instalován objekt v podobě obřích sluchátek s názvem Stereo. Ten má sloužit i jako jakási záhadná socha v centrech měst, která chce překvapit kolemjdoucí a na akci je pozvat. "Jak známo, podstata sterea je zvuk, který přichází k posluchači ze dvou zdrojů a nemusí být identický. Pravý reproduktor například hraje beat, levý harmonii smyčců a posluchač/divák se tu ocitá v sevření sluchátek a objetí hudby zároveň. Důležité je u této sochy právě měřítko, neboť díky velikosti objektu máme pocit, že nás hudba přesahuje, ba dokonce námi přímo prochází," upřesňuje Cais.

Glorchestra v Praze
© Glorchestra
Série eventů glorchestra má za cíl nejen pomoci rozhýbat kulturní život, který zcela zavřela koronavirová krize, ale také podpořit české kulturní historické památky. Právě výtěžek ze vstupného budě věnován na jejich opravu. "Jsme rádi, že díky unikátnímu projektu glorchestra můžeme podpořit nejen obnovu historických míst v České republice, ale i pomoci restartovat českou kulturu," uvedl Štěpán Michlíček, generální ředitel společnosti BAT pro Českou republiku a Slovensko. Ta je hlavním partnerem projektu, jehož název odkazuje na populární zařízení na zahřívání tabáku glo. "Naše novinka glo hyper+ sklízí u českých dospělých uživatelů nevídaný úspěch a my věříme, že stejné popularity se dočká i projekt glorchestra," dodal Michlíček.

Poslední koncert se uskuteční v Dolní oblasti Vítkovic 22. 9. 2021. Vstupenky v ceně 200 Kč jsou dostupné výhradně na webu glorchestra, kde najdou zájemci také další podrobnosti o programu. V ceně vstupného bude pro každého návštěvníka welcome drink zdarma. Organizátoři ujišťují, že akce bude probíhat s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Hvězdy spojily síly a pro dobrou věc přezpívaly Neckářovu vánoční píseň "Andělé strážní" (29.11.2021 15:12)
- Annet X a Radimo odehráli koncert a objevili nečekané spojení (28.10.2021 12:54)
- Popovídej si online s DJs a barmany v rámci Jägermeister Drop-Ins (04.11.2020 19:07)
- Kytary.cz rozjíždějí talk show s muzikanty "On Air". Pořad o hudbě napříč žánry i generacemi moderuje Pavel Kučera (31.05.2019 11:42)
- Radimo & Hey!Zeus.I a Dj's Jeffology, Robot a Martin Mikuláš představí speciální sety na Meet and Greet Party ve Photo.labu (17.04.2018 19:46)
- Hey!zeus.i a Radimo chystají společnou desku (06.10.2017 13:45)
- Video: "Malý pán" Milana Caise je hitovka pro děti...i dospělé (16.06.2015 20:06)
- Longital a Tata Bojs pokřtí společně desku na United Islands Of Prague (09.06.2015 21:07)
- Koncertní fotky z musicserveru jsou k vidění v kavárně v Thomayerově nemocnici (07.10.2014 14:18)
- Rozhovory: Mohawke, Muchow, Radimo a Dalyb - Co nám dala Red Bull Music Academy? (07.03.2014 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu