Thom Artway - Za svůj hlas v češtině už se nestydím

Thom Artway - Za svůj hlas v češtině už se nestydím

Vydáno: 24.09.2021 10:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: Alexandra Hrašková

"Možná jsem fanouškům připravil malý šok," přiznává Thom Artway, když uvádí svůj první autorský singl v češtině "Nezapomenout", který i s videoklipem vyšel před několika dny. Osmadvacetiletý písničkář se během covidových uzavírek oženil a pořídil si vlastní studio, témat k rozhovoru proto bylo dost.

Co tě motivovalo k tomu, abys začal zpívat česky?

Trochu mi začalo vadit, že ne všichni moji posluchači mi rozumějí. Za těch několik let, co koncertuji, jsem už stihl naši republiku párkrát objet. A všímám si toho, že zejména lidé od čtyřiceti let výše často neumějí tak dobře anglicky jako mladší generace. Z vystoupení si nějaké emoce odnášejí, protože je mnohdy vycítí z atmosféry písniček, ale slovní rovina jim tam chybí. Dalším důvodem, proč jsem se rozhodl dát teď češtině šanci, je ten, že jsem se v ní zlepšil. Dřív mi trhalo uši poslouchat svoje nahrávky v rodném jazyce, které jsem pořizoval čistě jen sám pro sebe. Teď už se za svůj hlas v češtině nestydím, proto mě také víc baví v ní zpívat.

Thom Artway
© Alexandra Hrašková
Čím to je, že ses v ní zlepšil? Pomohly ti získat sebedůvěru i coververze písní Karla Kryla a Václava Neckáře, které jsi nahrál, popřípadě hostování v autorské skladbě Štěpána Urbana?

Určitě ano. Chtěl jsem se těmi předělávkami do zpívání v češtině trochu dostat. Chodil jsem se v té době učit jevištní mluvu, abych správně vyslovoval a zbavil se přízvuků - anglického i moravského. Pak jsem začal navštěvovat i hodiny zpěvu, kde jsem zpíval česky. Ovšem to, že jsem se zlepšil, mohu posoudit vlastně jen já sám, protože ty předešlé nahrávky nikdo neslyšel. (smích) Tehdy to znělo opravdu špatně, lehce zašišlaně, byly tam slyšet moravismy, měkká i. Jsem si ale vědom toho, že i dnes může být moje čeština pro některé fanoušky těžko stravitelná, připravil jsem jim možná malý šok.

Říkali ti také lidé kolem tebe, abys zpíval česky?

Mamka mi to říkala od začátku. (smích) Po koncertech za mnou chodí lidé, kteří mě nabádají k tomu, abych v češtině zpíval víc, ale i takoví, kteří mě od ní naopak odrazují. Člověk se nikdy nezavděčí všem - i s tímto vědomím do toho jdu.

Text ke tvému prvnímu česky zpívanému autorskému singlu "Nezapomenout" psal Ondřej Jurásek. Proč sis na něj netroufl ty sám?

Neřekl bych, že bych si netroufl, zkrátka jsem psal doposud pouze anglické texty a to je jiná disciplína. S naším jazykem je třeba zacházet citlivěji, proto jsem byl rád za pomoc někoho, kdo je s českým jazykem více sžitý. Když jsem zkoušel napsat česká slova sám a pak si písničku druhý den poslechl, zjistil jsem, že to zkrátka není ono. Ve skládání hudby a aranžování se už dnes cítím docela jistě, ale jako textař českých písní se chci ještě pořádně vypsat. Nerad bych vydal něco, o čem bych sám nebyl přesvědčen. Nechci sklouznout k nějaké plytkosti či lacinosti.

Inspirovali tě ke zpěvu v mateřštině také někteří domácí hudebníci tím, že ti ukázali, jak krásné mohou české texty být?

Ano. Byl to David Stypka.

Konzultovali jste spolu tvoje texty, když to jeho zdravotní stav ještě dovoloval?

Bohužel jsme to nestihli. Na můj poslední e-mail s demoverzemi už totiž nemohl odpovědět.

Thom Artway
© Alexandra Hrašková
Podle tiskové zprávy je text "Nezapomenout" o "vzpomínce na osobu, se kterou jsme prožili kus života. Osobu, se kterou již dávno nejsme v kontaktu, už ji vlastně neznáme, ale občas letmo vzpomeneme na hezké chvíle, které jsme spolu zažili". Myslel jsi na někoho konkrétního?

Písnička není vyloženě o konkrétním člověku. Tou osobou může být kdokoliv, koho už nevídáme. Když text poprvé slyšel producent Honza Balcárek, hned ho napadlo, že může jít i o osobu, která už není mezi námi. I takto se ta slova dají chápat. A myslím, že je tak mnozí lidé chápat budou. Je to zkrátka letmá vzpomínka na to, co bylo hezké - ať už mezi kamarády nebo třeba milenci -, ale už je to nenávratně pryč.

Na co ty sám nechceš nikdy v životě zapomenout?

Asi to vyzní jako klišé, ale určitě právě na lidi, kteří už mezi námi nejsou. Protože čím déle to tak je, tím víc vidím tyto lidi trochu v mlze. Přál bych si, aby ta mlha byla co nejprůhlednější.

Ve videoklipu hraje i tvůj bratr Lukáš. Bylo těžké ho k účasti přesvědčit?

Nebylo, stačil k tomu jeden telefonát. (smích) Brácha není rozhodně takový, že by se chtěl někde předvádět, ale moji tvorbu od začátku podporuje a zajímá ho, takže myslím, že i pro něj šlo o příjemnou zkušenost. Nic podobného nikdy nezažil. V komparzu hraje také moje žena a zapojil jsem i svého dobrého kamaráda a fotografa Dana Salače, který ztvárnil pankáče. Bylo hezké moci obsadit lidi, kteří mě obklopují a na kterých mi záleží.

Budeš tvořit už jen české písničky, nebo se souběžně s nimi rodí i ty anglicky zpívané?

V angličtině teď vznikají spíše nápěvy, které mě spontánně napadají, protože tvořit s anglickými slovy je pro mě stále přirozené. Chci se ale opravdu soustředit na české texty. Mám momentálně rozpracovaných zhruba sedm skladeb. Hudebně jsou už docela daleko, ale na textech potřebuji ještě více zapracovat. Svoje třetí album bych rád vydal příští rok na podzim.

Thom Artway
© Alexandra Hrašková
Na albu se tedy objeví jen české texty?

Ano, to je můj aktuální plán. Nemůžu ale vyloučit, že se ten plán změní, původně jsem totiž chtěl i třetí desku natočit s anglickými texty a měla vyjít už minulý rok. (smích)

A kam chceš směřovat žánrově? Budou novinky popové jako singl "Nezapomenout", více folkové, nebo třeba v ještě úplně jiném stylu?

"Nezapomenout" je na moje poměry hodně popová skladba, mám ale v zásobě i klidnější a melancholičtější songy. Do těch se mohu víc ponořit a tak trochu si v nich plout. Ale stejně tak mám rád i rychlejší písničky, které mě moc baví hrát naživo - "I Have No Inspiration" nebo "Can’t Wait" zkrátka na koncertech fungují parádně.

Zpíváš už naživo některé z čerstvých kousků?

Singl "Nezapomenout" jsem zrovna před pár dny akusticky představil na koncertě v Kouřimi, pro mě krásném. Při dalších vystoupeních už ho plánuji hrát s kapelou takzvaně v plné palbě.

Thom Artway

Rodák z Vlachovic na Zlínsku začínal jako busker. Na živobytí si vydělával pouličním hraním poté, co skončil své krátké pracovní působení v obchodním řetězci Tesco. Štěstí se na něj usmálo v roce 2013, kdy se jeho písnička "Towards The Sun" ocitla na soundtracku filmu "Křídla Vánoc". Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. V roce 2015 přišel rádiový hit "I Have No Inspiration" a o rok později i kladně hodnocená debutová deska "Hedgehog". S tou se mu dostalo uznání nejen od posluchačů, ale i od Akademie populární hudby, která mu přiřkla hned dva Anděly - za Zpěváka a Objev roku. Druhá studiovka "All I Know" následovala dva roky nato. Vedle velkých českých festivalů se Thom Artway koncertně představil i na mnoha evropských přehlídkách včetně maďarského Szigetu.

Jak diváci na češtinu reagovali?

Myslím, že dobře. Naživo už česky zpívám delší dobu, někdy zařazuji právě předělávku "Anděla" od pana Karla Kryla. A asi rok hraji song "Co je to láska" od Petra Nováka. Mám takový pocit, že když člověk začne zpívat česky, jako by se obměnilo publikum, jako by přišli jiní lidé. Atmosféra vystoupení se tím skutečně změní. Zároveň ale budou v setlistu samozřejmě i dál převažovat písničky v angličtině. Ještě nějakou dobu potrvá, než to bude alespoň půl na půl.

Jaké vlastně bylo tvoje koncertní léto po dlouhé covidové pauze?

Léto bylo moc fajn. Vzhledem k tomu, že tento rok se ještě nekonaly velké festivaly, měl jsem spíše menší vystoupení s intimní atmosférou. Třeba do zmiňované Kouřimi se vracím už asi pět let. Stejně tak se vždy těším do Uherského Hradiště, kde je atmosféra pokaždé boží. Sám jsem zvědavý, jak bude vypadat koncertní podzim, stále cítím kolem sebe určitou nejistotu, jestli se bude moci hrát, nebo ne.

Thom Artway
© Michal Augustini
Co jsi v období lockdownů dělal?

Na začátku jsem si založil nahrávací studio, takový svůj kamrlík, kde aranžuji vlastní songy a produkuji tam hudbu i pro jiné interprety. Po první uzavírce jsem se loni v létě stihl oženit, takže jsem spoustu času trávil přípravami svatby. Když se na podzim zase vše zavřelo, šel jsem na nějaký čas pracovat do nehudební branže. A v květnu už zase začaly koncerty.

Prozradíš, co v tvém případě byla ona nehudební branže?

Rozvážel jsem jídlo. To jsem dělal dva měsíce a další dva jsem pomáhal u tchána na stavbě. Ne že bych neměl co jíst, ale spíš jsem potřeboval na chvíli opustit byt. Když je člověk pořád jen zavřený doma, těžko přijde nějaká inspirace. Byl jsem rád, že jsem si mohl trochu vyčistit hlavu.

Když jsi rozvážel jídlo, poznal tě někdo ze zákazníků?

Nejspíš ne, měl jsem roušku a necítím se být zas tak slavný, aby mě každý poznával. Je to stejné, jako když jdu po ulici, také mě ani nenapadne, že by mě někdo měl poznat. Přitom se mi už párkrát stalo, že si kolemjdoucí šeptali: "To je Thom Artway…" Kdyby ale to jídlo rozvážel třeba Ed Sheeran, to by asi lidi koukali. (smích)

S kým teď pracuješ ve svém zmiňovaném studiu?

Zrovna produkuji desku jednomu šikovnému muzikantovi z Moravy. Budou to nejen moravské lidové písně v modernějším hávu.

NÁZORY
  • Thome (Karel, 24.09.2021 23:43) Reagovat

    i love you !!!

    • Re: Thome (Karel, 25.09.2021 02:35) Reagovat

      No, a je to opět tady. Nějakej debil se za mě vydává ... zabít málo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nedožité jubileum Karla Kryla připomene dvojvinylová kompilace "To nejlepší" (01.04.2024 19:13)
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Rozhovory: Thom Artway - Češtiny jsem se prostě jen bál (12.03.2024 08:00)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Recenze: Thom Artway už se češtiny bát nemusí. Barevné album "Trhám mraky" mu otevírá nové dveře (12.02.2024 00:00)
- Thom Artway vydá první česky zpívanou desku "Trhám mraky". Bude plná naděje a optimismu (02.02.2024 16:51)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Video: Thom Artway píše v "Zavolej" hudební dopis svému synovi (05.12.2023 11:13)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe