Jožo Ráž vyzývá v kritické době lidi k modlitbě "Ave Maria"

15.09.2021 16:42 - Milan Menčík | foto: Jano Taufer

Jožo Ráž oznámil, že turné k padesátinám Elánu v roce 2018 bude jeho konečným. Slavná slovenská kapela ještě hrála v následujícím roce na slavnostním otevření nově zrekonstruovaného bratislavského fotbalového stadionu na Tehelnom poli, no, a od té doby se Ráž nijak pěvecky neprojevil. Až nyní. A jak je jeho zvykem, netradičně a překvapivě.

Duchovní život ho vždy zajímal, už dávno tvrdil, že Kristus a Buddha jsou postavy, které ho hodně fascinují. Nicméně nyní se s novým sólovým songem "Ave Maria" obrací k Panně Marii. Odpremiéroval jej ve skalním sanktuáriu Božího milosrdenství, které se nachází na poutním místě na hoře Butkov. A nezvykle k němu také vycházejí rovnou dva klipy.

Píseň má přitom dlouhou historii, Pavol Jursa ji pro zpěváka zkomponoval už před třiceti lety. "Tehdy jsem však žil bouřlivý rockerský život se vším, co k tomu patří. Necítil jsem, že byla vhodná doba, abychom ji zveřejnili. Nyní je situace velmi vážná, až kritická a mám pocit, že teď je vhodná doba se modlit," podotkl k nové skladbě. Přesněji nové melodii s hodně pradávným textem, protože křesťané rychle poznají modlitbu "Ave Maria" v latinském jazyce.

Právě krkolomná melodie je tím, co mi na celém výsledku nejvíc vadí. Ovšem text, povedená kytara Petera Farnbauera a nesmírně silné poselství i ztvárnění obou videí je to, co výsledek přece jenom překlápí na pozitivní stranu. Je totiž třeba odpouštět a žít pokorně.

Zatímco první snímek je doprovázen fotografiemi z různých období zpěvákova života, druhý má dějovou linii v životě manželů, které zasáhne smrt mužových rodičů. Tahle situace nabourá jejich vztah natolik, že hrozí rozpad. I když se oba modlí v kostele, tíhu smutku chce každý řešit o samotě. Žena jde křížovou cestu na horu Butkov, muž hledá samotu a na horu vystupuje serpentinami přes kamenolom, kde ho náklaďák doveze až k soše Panny Marie. Tam se oba náhodně setkají a uvědomí si, že tuhle situaci zvládnou pouze spolu. Navíc žena manželovi oznámí, že je těhotná.

Jožo Ráž umí překvapit, a i když dva roky prakticky nezazpíval ani notu, vysoké hlasové polohy má pořád neopakovatelné, takže mu jsou praktikující katolíci schopni odpustit i nepříliš vhodná rockerská gesta. Uvidíme, jestli má zpěvák v kapse další podobná překvapení, každopádně Elán do konce roku dárky pro své fanoušky přichystané má.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY