Dvě alba Františka Skály vycházejí poprvé na vinylu

17.09.2021 12:29 - Tisková zpráva | foto: Kabinet Records

Český všeuměl (sochař, malíř, spisovatel a kdeco ostatní) František Skála se tento rok znovu vydal do hudební uličky. Jeho variace na blues, folk a dechovku na albech "Debut" a "Pojď se mnou děvče mé", které byly doposud dostupné jen na CD, na začátku října - díky Kabinet Records - nově rozezní i gramofony.

Ideálním místem pro poslech alba "Debut" by nejspíš byla zakouřená hospoda, kde by šum konverzací tak tak přehlušoval bluesový zpěvák, který viděl a zažil všechno a teď o tom nejen zpívá, ale také sténá a chraptí. Skála s humorem a nadhledem popisuje každodenní lidi i situace s převážně strunným doprovodem, jejž někdy doplňuje trubka.

"Pojď se mnou děvče mé" se z hospody přesouvá na vesnické náměstí. Tady je Skálův hlas obohacený dechovkovou skupinou Provodovjané. Texty jsou ve svém jádru podobné jako na "Debutu", to znamená, že vtipných poznámek na účet lidského chování neubývá. Album však není ta dechovka, kterou známe z televizních obrazovek. "Já musím říct, že jsem dechovku vlastně od komunismu skoro neslyšel," řekl Skála, který na tento žánr nabízí čerstvý pohled.

Druhé nejlepší místo na poslech obou dvanáctipalcovek je pokoj disponující gramofonem. Na co František Skála sáhne, na to by měl člověk upřít pozornost. To se nemění ani s jeho první sólovou hudební tvorbou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY