Bandjeez - Všichni jsme byli zajedno v tom, že album se musí dokončit i bez Davida

Bandjeez - Všichni jsme byli zajedno v tom, že album se musí dokončit i bez Davida

Vydáno: 17.09.2021 08:00 v sekci Rozhovory - David Böhm | foto: Radek Drbohlav

Na začátku září vyšla Davidu Stypkovi & Bandjeez třetí řadovka "Dýchej". Zpěvák ji bohužel již nestihl dokončit. Na písních pak skupina pracovala společně s Martinem Ledvinou a výsledek si u nás vysloužil Album týdne. O procesu tvorby i kapelních plánech do budoucna jsme si povídali s bubeníkem Matějem Drabinou.

Právě jste vydali desku "Dýchej", která je vlastně takovým rozloučením s Davidem Stypkou. V jaké fázi se nahrávka nacházela, když nás David opustil? Byla vůbec některá ze skladeb dokončená, nebo si nějakou práci vyžadovala každá?

Do konce roku 2020 jsme měli pro "Dýchej" natočeny základy. Písně měly z demosnímků jasný tvar i aranžmá, věděli jsme, co chceme vytvořit.

K jakým songům máte nejsilnější vztah?

Asi to bude znít jako klišé, ale ke každé písni máme speciální vztah. Bez majetnického přívlastku je každá skladba tak trochu naše dítě. Namátkou třeba vyberu intimní píseň "Ještě se mi zdají sny", která jednak disponuje silným textem, jednak ji krásně rozharmonizovali Dorota Barová a Krystián Danel na cella.

Byla nějaká ze skladeb náročnější na dokončení než ostatní? Pokud ano, proč?

Když jsme seděli ve studiu na Universal Music a zakousli se do dokončovacích prací, šlo to už víceméně samo. Nejvíce se hledal tvar pro píseň "Domů", která fungovala skvěle v koncertní verzi, ale ve studiu to nebylo ono, což bývá obecně celkem obvyklým jevem. Nakonec se ji podařilo hezky uchopit - předvídá závěr tracklistu.

Který moment z natáčení vám z dob, kdy byl David ještě mezi námi, nejvíce utkvěl v hlavě? Máte třeba nějaký zážitek, který dle vás charakterizuje celou nahrávku?

Bandjeez
© facebook interpreta
To je těžké říct. Tvar i koncept desky hodně utvoří to, o čem se zpívá, v jakém pořadí přijdou písně a tak dále. Proces tvorby byl krásný, zkoumavý, místy i vyčerpávající a plný dobrého jídla, protože skoro všichni v kapele buď dobře vaří, grilují nebo aspoň jedí.

Podařilo se vám dodělat všechny rozdělané songy, nebo zbyly ještě nějaké náčrtky? Zůstaly vlastně v šuplíku i nějaká dema k "Čaruj" nebo "neboj."?

Náčrtků byla spousta, ale dokud to nebyl vyzkoumaný tvar, včetně textu, který by kapele a Davidovi dával smysl, zůstanou v šuplíku. Doporučuji ale k poslechu Davidovy wakeup songs, které jednak byly základem pro vznik útvaru David Stypka & Bandjeez, jednak se tam občas objeví i píseň, která se na desku nedostala. Stejně tak i doporučuji sledovat vydání desek Beaty Hlavenkové a Vladimíra Mišíka, na kterých se David mihne.

Konzultovali jste album s Davidovou rodinou? Předpokládám správně, že si jeho dokončení přála také?

David Stypka & Bandjeez
© Radek Drbohlav
Rozhodně jsme byli v kontaktu. Bylo to pro ně... pro nás pro všechny složité období. Ale David hudbu a rodinu miloval a všichni byli zajedno v tom, že by si deska zasloužila narodit se.

Dle facebookových fotek se zdá, že s dokončením "Dýchej" pomáhala také Kateřina Marie Tichá. Jak konkrétně do tvorby zasáhla? Měl David i tentokrát v plánu mít na desce její (back)vokály?

Káťa přispěla svým hlasem už na předchozí "neboj." S Davidem byli v úzké spolupráci a komunikaci ohledně její i jeho hudby. Kátin hlas dohromady s Davidovým skvěle fungoval. To je slyšet jak na aktuálním albu, tak i na tom jejím, "Sami", v písni "Divoká".

David Stypka & Bandjeez

David Stypka spojil síly s kapelou Bandjeez a v roce 2014 s ní vydal album "Čaruj", které zaujalo hledače talentů Martina Červinku. Právě u jeho labelu SinglTon následně vyšla druhá řadovka "neboj.", která pro skupinu znamenala zásadní kariérní posun. Písničkář z Frýdku-Místku také díky úspěšnému duetu "Dobré ráno, milá" s Ewou Farnou konečně překročil hranice svého regionu a například získal Cenu Anděl v kategorii sólový interpret roku. Emotivní skladba "Kříž" se stala součástí kladně hodnoceného filmu "Úsměvy smutných mužů". V roce 2019 byla Stypkovi diagnostikována rakovina slinivky. S tou bojoval, zároveň nepřestával koncertovat ani skládat nové písně pro desku "Dýchej". Dokončit ji nestihl - zemřel 9. ledna 2021. Nehotové skladby dotvořili Bandjeez s Martinem Ledvinou. Jedenáctka songů vyšla letos 3. září a sklízí nadšené reakce.

Nyní tedy budete fungovat společně s Kateřinou. Máte v plánu nadále připomínat na koncertech Davidovu tvorbu? Budete hrát skladby i z "Dýchej"?

V repertoáru kapely Kateřina Marie Tichá & Bandjeez je zařazena ústřední píseň z desky "Čaruj". Paralelně s touto skupinou ještě pod hlavičkou "David Stypka: Dělám, jako že je" připravujeme na 26. února 2022 velký koncert v O2 Universu, kde si s námi hosté zazpívají výhradně repertoár z našich tří desek. Tomuto vystoupení předchází vzpomínková akce na FM city festu, čili na domácí půdě, kde ve spolupráci s kapelou Mirai provedeme v menší míře totéž. Moc se na to těšíme, Davidovy písně si to zaslouží.

V polovině srpna jste si zahráli na festivalu Banát v Rumunsku, kde jste představili zmíněný projekt "Dělám, jako že je" a spolu s přáteli kapely zahráli tvorbu DSBJ. Kdo tam s vámi vlastně byl? A šlo pouze o jednorázovou záležitost?

Banát byl od roku 2016 srdcovou záležitostí a ideální místo, kde by se písně David Stypka & Bandjeez mohly zahrát poprvé, bohužel bez Davida. Naneštěstí byl tento ročník poskvrněný neúčastí dvou členů skupiny, ale i tak nám to nedalo a vyrobili jsme si blízko naší oblíbené stage u kolotoče asi hodinový silný poloakustický zážitek. Michal Mihok na akordeon, Bára Zmeková, Káťa Tichá a další, zkrátka lidé, kteří měli k Davidovi a kapele blízko. Stejný model aplikujeme i na dva nadcházející koncerty, jak na ten frýdecký, tak na ten pražský v O2 Universu.

Pod facebookovými příspěvky také vídávám přání fanoušků, kteří by si alespoň "neboj." přáli na vinylu. Vyhovíte jim?

Moc rádi. Vinyl byl sen od doby, kdy jsme točili "Neboj SE", což byla předzvěst EP "Jericho" a následného "neboj.", ale i spojení sil s vydavatelstvím SinglTon. Postupně vydáme na LP celou diskografii.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Video: Kateřina Marie Tichá v doprovodu Bandjeez a dechů rozhodně nemusí být "Ta třetí" (19.03.2024 13:19)
- Rozhovory: Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům (13.02.2024 08:00)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Z niterných písní na desce "Plamen" Kateřiny Marie Tiché & Bandjeez se tají dech (05.02.2024 00:00)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Ewa Farna si příští rok zopakuje oslavu třicetin v O2 areně (24.10.2023 07:11)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe