shop.musicserver.cz
Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021

Luka Šulić skvěle rozzářil branické Ledárny

Vydáno: 07.09.2021 08:19 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

První zářijový víkend by mohl nést přízvisko violoncellový. Po sobotě s Yo-Yo Mou na Vltavě se o něco výše po toku představil jeho mladší kolega Luka Šulić. Zde ovšem veškerá podobnost končí - člen 2Cellos totiž sázel na klasický crossover, a branickými Ledárnami tak zněly především rockové a popové hity.

Live: Luka Šulić & Evgeny Genchev

místo: Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha
datum: 5. září 2021
setlist: Nuvole Bianche, Four Season - Winter, A Thousand Years, Shallow, Comptine d'un autre été (Amélie), Una Mattina, Arrival Of The Birds, Cinema Paradiso, Caruso, Czárdás, Hungarian Dances 5, Nothing Else Matters, Numb, Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Smells Like Teen Spirit, Thunderstruck, Bella Ciao
Přídavky: You Raise Me Up, My Way, Love Of My Life
Fotogalerie

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Koncert chorvatsko-slovinského violoncellisty Luky Šuliće patřil k těm různě překládaným a také upravovaným. Původně se měl odehrát v pražském Kongresovém centru a jeho náplní mělo být kompletní "Čtvero ročních období" Antonia Vivaldiho s orchestrem, které nám ve studiové podobě člen dua 2Cellos představil před dvěma roky. Jenže nejistoty ohledně konání akcí ve vnitřních prostorech a především nový Šulićův projekt, kterým společně s bulharským klavíristou Evgenym Genchevem baví fanoušky již více než rok, zajistily, že pro venkovní uvedení bude vhodnější o něco komornější sestava a představení založené na kombinaci vážné hudby a klasického crossoveru.

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Kdo letos zavítal do branických Ledáren, ví, že snad všechny večery v tomto zajímavém prostoru byly na stání a rockového, folkového či popového rázu. Pro účely tohoto představení pořadatelé instalovali židličky a přetvořili rockový kotel v hlediště, které mohlo naprosto splnit účel jak pro klasickou část, tak i pro tu dynamičtější.

Chybělo tomu jediné, a sice odpovídající návštěva. Nikdo neví, k čemu došlo, ale přestože byl koncert již několik dní předem beznadějně vyprodaný, nemalá část hlediště zůstala neobsazená. Nešťastní z toho byli všichni, pořadatelem počínaje a managementem konče. Záhada to byla o to větší, že všichni zúčastnění včetně distributora vstupenek spolupracovali též na bratislavském koncertě, kde byl plný dům. Jestli někoho odradila změna místa nebo programu, pak ovšem může litovat, že nechal lístky propadnout, protože přišel o skvělý zážitek, v němž se snoubila hudba s vizuálními vjemy.

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Luka Šulić a Evgeny Genchev nastoupili na pódium krátce po osmé hodině a po bryskním pozdravení publika spustili "Nuvole Bianche" od Ludovica Einaudiho, po kterém následovala část Vivaldiho "Zimy". Už první dvě skladby předznamenaly, že dvojice na vážnou hudbu rozhodně nerezignovala, a například i "A Thousand Years" Christiny Perri a "Shallow" Lady Gaga dostaly spíše klasičtější podobu bez větších výstřelků.

V podobném, dalo by se říci, rozjezdovém duchu, pokračovala i část věnovaná filmovým melodiím. Tu otevřela hudba z "Amélie z Montmartru" následovaná skladbou "Arrival Of The Birds" z filmu "Teorie všeho" a vyvrcholila vzpomínkou na Ennia Morriconeho a jeho "Cinema Paradiso".

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Do té dynamické a ostřejší části celé show nás Luka Šulić přenesl opět klasickými skladbami, a sice "Montiho čardášem", který skvěle svázal dohromady s Brahmsovým "Uherským tancem č. 5". Pak už oba hudebníci rozjeli neskutečnou jízdu přes ty největší hity Metalliky, Nirvany, AC/DC a především Queen. Od nich zazněly hned tři písničky, což, jak poznamenal sám hlavní představitel, mělo svůj důvod - v tento den jsme si totiž připomínali narození Freddieho Mercuryho.

Největší peckou ovšem nebyla ani "Smells Like Teen Spirit" ani "Bohemian Rhapsody" nebo "Thunderstruck", ale "Numb" od Linkin Park. Způsob, jakým ji oba hudebníci pojali, se jen těžko popisuje. Něco může napovědět video v článku, ale ani to dostatečně nevystihne, jak moc se při živém podání přes vás přelévá příval energie a emocí, nehledě na to, že za ten rok ji ještě vycizelovali.

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Luka Šulić patrně nikdy nedosáhne respektu a virtuozity, jakými se může honosit Yo-Yo Ma, který zahrál Pražanům o den dříve, ale rozhodně to neznamená, že by nebyl dobrým cellistou. Ba právě naopak. Jeho hudební instrumentace byla excelentní a k tomu nejen pro mladou generaci přidával další prvky. Umí být v tu pravou chvíli dramatický, jindy naopak zasněný či vážný i náležitě rockově energický a impulzivní, přiměřeně teatrální a s moderním nadhledem. Tóny jeho nástroje navíc dokonale vyplnily prostor Ledáren, a kde mu snad chyběl jeho kolega Hauser, tam si takřka bez povšimnutí vypomohl looperem, nebo ho zastoupil Genchevův klavír. Bulharský klavírista byl Šulićovi tím pravým parťákem, který ho doplňoval a podporoval a spíše ojediněle, ale vždy v pravou chvíli jakoby vystoupil z pozadí. Na samotném závěru v rockových peckách v gradovaném finále pak dokázal svádět s cellem mimořádné souboje.

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Jak už bylo řečeno na začátku, nedílnou součástí byla i vizuální show. Ta byla založená pouze na světlech. Na pódiu byli pouze sami hudebníci, jejich nástroje a odposlechy - žádná promítací stěna, dodatečné panely nebo světelné sloupy, zkrátka pouze zavěšená světla. Ovšem s jejich barevným sladěním a především načasováním si designéři vyhráli do posledního detailu. Jak se můžete přesvědčit i z našich fotek, každá skladba měla své barevné naladění, které zvýraznilo její atmosféru, energii, rytmiku i dramatické přechody.

Luka Šulić & Evgeny Genchev, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 5.9.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Není tedy divu, že po "Bella Ciao" věnované vtipně covidové pandemii následoval potlesk vestoje a také dva přídavky "You Raise Me Up" a "My Way". Ani po těch ještě diváci nedovolili hudebníkům odejít, a tak musela přijít ještě jedna vzpomínka na Freddieho Mercury v podobě "Love Of My Life". Po ní a několika málo českých slovech, kterými Luka Šulić bavil publikum i během koncertu, se už oba hudebníci vytratili do zákulisí.

Klasický crossover je takový specifický hudební žánr. Zřejmě nikdo za něj nebude sbírat ceny kritiky, ovšem publikum na tohle kašle a miluje jej, kupuje alba a vyhledává. Luka Šulić s Evgenym Genchevem v neděli ukázali, proč tomu tak je. Všichni, kdo nakonec na jeho koncert zavítali, museli odcházet nadšení a jediným zklamáním snad mohlo být to, že nezahrál tu či onu oblíbenou. Zároveň mohl tento koncert sloužit jako lákadlo na ten květnový, kdy v O2 areně vystoupí 2Cellos v rámci svého světového turné.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Bouřlivé i trochu rozpačité loučení s 2Cellos (20.05.2022 08:25)
- Fotogalerie: Koncert Luky Šuliće byl i nádhernou pestrobarevnou podívanou (06.09.2021 16:58)
- Nové desky 44/2019 - od Ringo Starra přes Stereophonics po Mydy Rabycad (31.10.2019 00:05)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu