Jon Hopkins vydá meditativní album

06.09.2021 18:03 - Dan Hájek | foto: Steve Gullick

Vypadá to, že Jon Hopkins si nyní vyzkouší novou hudební disciplínu. Po poklidných ambientních vodách na coverovém épéčku "Piano Versions" a různých zvukových odbočkách se rozhodl probádat roviny meditativní hudby. Ochutnávkou z připravovaného kompletu "Music for Psychedelic Therapy" se stala kompozice "Sit Around The Fire".

"Hudba je tekutá architektura." Toto slovní spojení podle Jona definuje jeho současné tvůrčí rozpoložení. Během asistovaných meditací hledal svůj vnitřní klid a učil se nahlížet na další aspekty svého dosavadního (možná i příliš) uspěchaného života. "Music for Psychedelic Therapy" tedy bude jakousi brzdou v současné hektické realitě. Nový materiál by měl být průsečíkem mezi jeho typickými tvářemi - ambientem, dronovými a klasickými elementy - a měl by pomáhat dosažení pocitu střízlivé mysli.

Pilotní singl "Sit Around The Fire" obsahuje i meditativní průvodní slovo, které načetl East Forest. Jedná se o fragment z knihy "Be Here Now", jejímž autorem je Ram Dass a jež letos oslavuje padesáté výročí od svého publikování. Doprovodné video (které si můžete pustit níže) pak sestavili Tom Readdy a Lucy Dawkins z týmu Yes Please. Ve snímku animačně spojili výtvarné prvky právě z této knihy.

"Music for Psychedelic Therapy" vyjde nejprve digitálně v pátek 12. listopadu. Zastánci fyzických edic si budou muset počkat do 11. února příštího roku, kdy šestá řadovka Jona Hopkinse vyjde na CD a limitovaném dvojvinylu. Pokud si ji objednáte v dostatečném předstihu na tomto linku, získáte jako bonus litografický art print podepsaný Jonem.

Na závěr dodejme kompletní tracklist (ten se bude dle nosiče lišit ve svém pořadí): Welcome, Love Flows Over Us In Prismatic Waves, Deep In The Glowing Heart, Tayos Caves - Ecuador, Ascending - Dawn Sky, Arriving, Sit Around The Fire, Singing Bowl (Ascension).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY