Gaia Mesiah si Ledárny Braník omotala kolem prstu

20.08.2021 18:02 - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Živelná Gaia Mesiah byla dalším interpretem, který zavítal do branických Ledáren. Po slovenských samcích z Horkýže Slíže, kteří o den dříve tamní prostory vyprodali, přišly na řadu české dračice. Energický set nezanechal nikoho na pochybách: Gaia si stále drží vysoko nastavenou koncertní laťku.

Live: Gaia Mesiah

místo: Ledárny Braník, Praha
datum: 19. srpna 2021
setlist: Happy People, After Rainbows, Black Bridge, Tasty, Granny, Sílu!, Apokalypse 5, Gaia Mesiah, Secret Wars, Maňana, Marihuana, UACM, Království, I'm the Boss of me, Alpha Female, Journey to Ixtlant, Reno, Ocean, More Warriors, San Pedro
Fotogalerie

Gaia Mesiah, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 19.8.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Stejně jako vloni i letos Gaia Mesiah zavítala na Lucerna Music Bar OpenAir. Zpěvačka Marka Rybin poděkovala pořadatelům, že vymysleli tak dobrou akci a místo, lidem, že se nebáli přijít, a zároveň dodala, že tam na koncerty chodí často jako posluchačka a že konečně nastala doba, kdy se to otočilo a je na správné straně.

Oproti loňsku, kdy měla formace na Výstavišti předkapelu, si tentokrát vystačila sama. Svůj set zpestřila již tradičním hostem Romanem Lomtadzem na perkuse. Ten svým uměním přiváděl diváky v některých pasážích do šamanského transu.

Gaia Mesiah, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 19.8.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Nechce se mi pomalu věřit, že už to bude pět let, co divoženky Gaia Mesiah (pro mě) zničehonic vstaly z popela. Tenkrát patřily k tomu nejlepšímu a řadily se mezi nejlepší koncertní kapely. Nyní mi to přijde, jako by vystupovaly pořád a neexistovala žádná letitá pauza. Hrají líp než kdysi. Tenkrát se mi splnil sen, kdy jsem si ve skrytu duše přála, abych je ještě jednou zažila naživo. A taky že ne jednou, zpravidla si nenechám ujít žádný pražský koncert.

Baví mě ta energičnost, vzájemná chemie jak mezi muzikanty na pódiu, tak i mezi fanoušky, bezprostřednost frontmanky, její nespoutanost, práce s vokálem, kdy se z až éterické zpěvačky stává rázem deathmetalista, a v neposlední řadě její rozskotačené až akrobatické pohyby a výskoky, kterých se nemůžu nabažit.

Gaia Mesiah, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 19.8.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Marka mezi písněmi moc nemluvila, spíše se vydýchávala. Jen poznamenala, že se jako kapela nemusí politicky angažovat a mluvit o svých názorech, neboť to v písních vždy načrtnou a nechají na každém, ať si k tomu přistoupí po svém. Dále si řekla o to, že by v budoucnu měli dostat metál, jestli v tomto nasazení vydrží fungovat do šedesáti. Přítomným taky prozradila, že vznikají nové pecky a že do konce roku vyjde vinyl poslední desky - jak jinak než v jejich typické červené barvě.

Gaia Mesiah, Lucerna Music Bar OpenAir, Ledárny Braník, Praha, 19.8.2021
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Tudíž nechybělo nic, energie, chuť se rozdat, umně poskládaný setlist, který čítal jak dobré osvědčené fláky, tak i čtvrtinu novinek ("Sílu", "Království", "Reno", "After Rainbows") včetně té nejčerstvější "Secret Wars", se kterou skupina vyrukovala už na dubnovém live streamu. Před "Reno" vystoupil se svojí interpretací Elvise Presleyho baskytarista Josh. Vystřihl si skoro až árii, ve které diváky přesvědčil o širokém hlasovém rozsahu.

Při poslechu písně "Ocean" mě až mrazilo. V souvislosti s aktuálním děním v Afghánistánu totiž nabyla ještě více na významu. To si pak člověk váží toho, kde žije. A toho, že mohl být svědkem dalšího koncertního majstrštyku od této povedené partičky!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY