Southpaw jsou zpět. A opět s hlavou v oblacích

11.08.2021 15:58 - Honza Balušek | foto: X Production

Southpaw nikdy nebyli kapelou, která by výrazně zarezonovala s mainstreamovým publikem. O to více si je ale hýčkali pražští příznivci a hudební pisálkové - jen na musicserveru jsme o nich napsali téměř sto článků včetně tří makrorecenzí. Mnoho let slibovaný comeback si tak možná kromě muzikantů samotných užije spíše jen hrstka věrných, těm ale určitě udělá radost převelikou. Důkazem budiž první singl "Head in the Clouds".

Skupina na opětovný hudební návrat (poslední deska "Addiction" vyšla před třinácti lety) sice slovně lákala už pár let, nakonec se ale rozhodla skočit rovnou do vody a ve stejný den vydala jak singl a klip, tak celé album "I'm Really Gonna Miss These Songs When I'm Dead".

Stejně jako celá kolekce i "Head in the Clouds" dává zapomenout na experimentálnější podobu tvorby Southpaw a spíše se obrací k melancholické hudbě výrazně ovlivněné ostrovní scénou. Doprovodný klip měli přirozeně na starosti Givinar Kříž a Jordan Haj, kteří s Burianem šaškují v projektu Kapitán Demo a patří mezi nejvyhledávanější klipové režiséry posledních let. Vsadili na záběry na hrající kapelu a minipříběh dvojice završený nevšedním skokem do vody. Funguje to vše krásně nostalgicky a přitom přiměřeně moderně.

Formaci nyní kromě ústřední dvojice Jiřího Buriana a Karla Havlíčka tvoří další tři muzikanti: za bicími sedí Petr Hataš z the.switch, basou je tvrdí Jan Mišák z No Distance Paradise a na kytaru hraje Martyn Starý z WYFE. Deska už je venku, a když se bude dařit, vyrazí pánové i na nějaké ty koncerty.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY