shop.musicserver.cz
Colour Meeting, Park u hradeb, Polička, 24.7.2021

Druhý den festivalu Colour Meeting rovněž hýřil hudebními barvami

Vydáno: 28.07.2021 17:23 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

První den letošního ročníku festivalu Colour Meeting v Poličce umístil pomyslnou laťku do jen obtížně překonatelné pozice. I sobota ovšem přinesla do parku pod historickými hradbami sérii koncertů, která skákala od country přes blízkovýchodní muziku až k taneční latině.

Live: Colour Meeting 2021, den druhý

místo: park u hradeb, Polička
datum: 24. července 2021
Vystoupili: Liraz, Cacao Mental, Decolonize Your Mind Society, Duo Ruut, Zdivočelí koně, Dingo a další

Poněkud nevděčná role první kapely sobotního odpoledne padla na alternativní country bandu Dingo. Ta rozhodně nekotlíkaří, žánr pojímá moderně a k obvyklé instrumentaci přidává třeba balalajku a nově i klávesy. Na jejich albovém debutu to zní parádně, v Poličce museli o pozornost bohužel trochu bojovat, celému setu poněkud scházel švih. Ono v tom panujícím vedru a v poloprázdném areálu se nebylo čemu divit.

Colour Meeting, Polička, 23. - 24. 7. 2021 - Dingo
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Po přestavbě se na hlavním pódiu (stage v šapitó prozatím patřila divadlu) představil projekt Zdivočelí koně, v němž se zpěvačka Monika Načeva ujala textů zakázaných předrevolučních básníků. Silné a velmi civilní vystoupení oprávněně přilákalo spoustu diváků, zasloužilo by si možná ale o něco intimnější prostor.

Třeba i ten stan, který hned poté patřil estonské dvojici Duo Ruut. Dvojice mladých dam po svém uchopila tamní folklór. Celý projekt stojí pouze na jejich souhře - ať už hlasové, či při hře na citeru položenou na vyvýšeném stole. Výsledek je unikátní, vřelý a opravdový a dlouhý potlesk byl zaslouženou odměnou, pochopitelně.

V podstatě totéž by se dalo říci i o Brighde Chaimbeul, mladičké hráčce na dudy z ostrova Skye, která na tomtéž místě, společně s houslistou a producentem Aidanem O'Rourkem vystoupila později večer. Tohle byl v podstatě folklor, ale s unikátním hypnotickým charakterem. Na křídlech repetitivních motivů dud a houslí se snadno odlétalo do jiných dimenzí. Ale zpět k časové posloupnosti.

Se složitou hudbou (v dobrém smyslu) dorazili maďarští Decolonize Your Mind Society. V programu avizovaná maskovaná šestice přijela paradoxně jen v pěti a bez masek, ale i tak předvedla dokonale soustředěné vystoupení na zvláštním území rozprostřeném mezi jazzem a psychedelií. Byly tu ohromující a omamující momenty, chvíle, kdy energie strhávala a z ticha se skákalo do mocného hluku. Jenže mezi tím vším i spousta ladění a dolaďování nástrojů (maďarská parta používání neobvyklá ladění), a setu poněkud padal řetěz.

První večerní slot obsadila skupina Květy. Dvacet let na scéně téhle dnes už stálici domácí alternativní muziky na kvalitě nijak neubralo (ostatně poslední album "Květy květy" je toho zřejmým důkazem). I tohle byl koncert plný srdečnosti, ale i humoru a radosti z hraní a rozhodně jeden z těch, který se dokázal zařadit mezi špičku toho, co bylo letos v Poličce k vidění.

Colour Meeting, Polička, 23. - 24. 7. 2021 - Cacao Mental
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Set izraelsko-iránské zpěvačky Liraz měl (nechtěně) vtipnou předehru v podobě zvukové zkoušky, která byla plně v režii emotivního zvukaře a jeho výrazné gestikulace, jež se místy zvrhávala v humornou etudu. Na humor v samotném vystoupení Liraz už mnoho prostoru pro nadhled nebylo. Extatická radost z muziky a tance, která dokázala strhnout velkou část publika pod pódiem, se mísila s důležitostí poselství o nesvobodě lidí (a hlavně žen) v Íránu. Hudba s přesahem, ale nikoliv násilně zdůrazněným. Takhle to má vypadat.

Posledním koncertem, který jsem ještě dal, byli Cacao Mental. Působivá show, v níž se po spoře osvětleném jevišti míhaly jen tváře s fluoreskujícími maskami, byla na první dobrou magická, ale docela rychle se okoukala a oposlouchala. Houpavá latina podmáznutá hutným beatem tak byla ničím neurážející kulisou k odchodu z areálu.

Dramaturgie Colour Meeting dovede s lehkou rukou spojovat zdánlivě nespojitelné žánry a styly do barevného celku. Svým věrným divákům se nepodbízí, nesnaží se je nalákat na plakátově velká jména. Naopak - předkládá před něj barevnou paletu a volbu už nechává na něm. A dobře to dělá.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Colour Meeting v Poličce rozšiřuje line-up. Nabídne výrazná zahraniční jména jako Niño de Elche i stálice české scény Zrní (07.03.2024 10:55)
- Colour Meeting spouští předprodej a nabízí první ochutnávku programu (08.12.2023 12:55)
- Video: Načeva & Zdivočelí koně dávají písní "Šaman" nahlédnout do příprav nové desky (09.08.2023 09:31)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Dvacátý ročník Colour Meetingu proběhne už tento víkend (11.07.2023 09:52)
- Colour Meeting doplňuje program. Exkluzivní zahraniční vystupující doplní výrazná jména česko-slovenské hudební scény (26.05.2023 09:26)
- Colour Meeting slaví 20. narozeniny a oznamuje první vystupující (23.01.2023 10:25)
- Londýnský jazz, řecká psychedelie, česko-slovenská alternativa i divadlo. Festival Colour Meeting zve na 19. ročník (30.06.2022 13:51)
- Video: Koller, Dusilová, Orozovič a další nazpívali ukrajinský dvojsong "Nevzdám se (Я не здамся)" (07.03.2022 14:15)
- Fotogalerie: Všechny barvy Poličky aneb Colour Meeting 2021 v obrazech (26.07.2021 12:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu