Top RoofTop fest, nám. Dr. Milady Horákové, Karlovy Vary, 3.7.2021

Na střeše, ale s pohodlím parku: takový byl karlovarský Top RoofTop fest. Zahrála Vltava i Beata Hlavenková

Vydáno: 05.07.2021 20:21 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Karlovy Vary. Město léčivých pramenů, turistů, lázeňských oplatek, placení v hotovosti, ... ale i domov festivalu Top RoofTop fest, který se letos uskutečnil už pošesté. Tentokrát na náměstí Milady Horákové, přímo před magistrátem města. A přestože to tak na první pohled nevypadalo, stále na střeše.

Live: Top RoofTop Fest

místo: nám. Dr. Milady Horákové, Karlovy Vary
datum: 3. července 2021
setlist: Vystoupili: Vltava, Beata Hlavenková & Kapela Snů, Mirka Novak, Aiko, The Sidewaves, Funky Monx
Fotogalerie

Pod náměstíčkem - či snad parkem - se totiž skrývá parkovací dům. Jak zaznělo od organizátorů, tohle bylo jediné místo ve Varech, kde se odložený šestý ročník festivalu mohl uskutečnit, aniž by se zpronevěřil svému názvu. V tomto ohledu rozhodně šťastná volba - a to i z epidemiologického hlediska, kterážto opatření stále nad pořadateli visí jako pověstný Damoklův meč.

Výsledkem ovšem bylo dost prostoru pro všechny, uvolněná atmosféra, pohodlí a pohodička. A dokonce luxus dvou samostatných stageí - té hlavní, klasické, a vedlejší, která vznikla v Kanceláři architekta města. Byla to vlastně skleněná kukaň, jež posloužila i jako malá galerie. Navíc zde bylo dost místa pro pohyb a stánky, například s recyklačním workshopem Supermarket WC.

Top RoofTop Fest 2021 - Funky Monx
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Dramaturgie Top RoofTop byla - na festival s dobrovolným vstupným a v centru města, kde by měl lákat i kolemjdoucí - příjemně odvážná a vyhnula se plakátově lákavým jménům. I když někteří interpreti, zvláště ti schovaní ve skleněném akvárku, museli o pozornost trochu bojovat a bohužel se i prodrat přes neustále znějící tuc-tuc ze stánku s jídlem (mimochodem výborným!).

Začínalo se právě tam, s místními The Sidewaves, objevem talentové soutěže Top RoofTop Talenty 2021. Vystačili si s málem - jen kytara, cajon a éterický zpěv. Jejich příjemně pohlcující chytrý pop zaslouženě sklidil nadšený potlesk publika. O nich ještě uslyšíme. Stejně tak o sedmičlenné partě Funky Monx, které nechyběl drive ani nadšení, ale než se dokázali přepnout z módu zkouška v ZUŠ do módu koncert, chvíli jim to trvalo.

Zpět do kukaně, k Aiko. Tahle světoběžnice překračuje hranice geografické i hudební a v Karolvých Varech odehrála podmanivý set, jehož atmosféře pomohla i hra světla a stínu, kterou vykouzlilo slunce klonící se k západu. Na tuhle náladu, byť stylově poněkud jinak, navázala na hlavním pódiu Beata Hlavenková a její Kapela snů. Hrálo se ze stále aktuálního alba "Sně", ale i z repertoáru staršího projektu Eternal Seekers. Uvolněné, nadžánrové vystoupení se svou zasněností krásně prolnulo s podvečerní atmosférou, ale jako by muselo až příliš bojovat o pozornost publika.

To byl ostatně drobný problém celého odpoledne a večera. S výjimkou závěrečné Vltavy sloužila dost často hudba, až na hrstku věrných pod pódiem, jako příjemná kulisa pro možnost setkat se, být zase venku, užít si to.

Top RoofTop Fest 2021 - Vltava
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Předposledním vystupujícím byla Mirka Novak, jazzová zpěvačka, která ale tentokrát přijela s one-woman show a vystačila si pouze s vlastním hlasem a jeho vrstvením pomocí looperu. Rovněž velice podmanivé, neotřelé, ale hlavně vyvolávající nadšení jak u postupně rostoucí skupiny posluchačů, tak u samotné soustředěné interpretky.

Vltava je jistota a nezklamala ani v Karlových Varech. Její vystoupení bylo minimálně ve dvou ohledech jiné než ta předchozí. Páteř setu totiž tvořily skladby z nové, dosud nevydané desky "Spass Muss Immer Sein", která by měla vyjít na podzim. Naživo fungovaly na první dobrou, podobně dobře jako již prověřené hity, což je dobré znamení. Tím druhým prvkem byl improvizovaný jam s pracovním názvem "Robert mění strunu", kterým kapela vyplnila technickou přestávku potřebnou na činnost zmíněnou v názvu. Jazzující vsuvka bavila stejně jako hořkosladký svět písniček Vltavy. Výborná tečka a vlastně jediný notně rozparáděný bigbít, který na Top RoofTop festu zazněl.

Po loňské pauze je návrat venkovních koncertů příjemné osvěžení. Užijme si to. Tyhle menší akce mají své neopakovatelné, uvolněné kouzlo, které už letní monstrakce nedovedou úplně vykřesat. A karlovarský Top RoofTop fest je pohodová přehlídka, která definici příjemného rodinného festivalu naplňuje skvěle.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Rozhovory: Ondřej Klímek (Behind the Door, Vltava) - U Behind the Door je klíčovým prvkem kamarádství (25.02.2024 09:00)
- Rozhovory: Aiko - Jsem dítě štěstěny. Žiju ve své bublině, kde často obviňuji sama sebe (03.01.2024 18:30)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Festival Space X představí Davida Boultera z Tindersticks i nové projekty Davida Kollara s Arve Henriksenem či Beaty Hlavenkové s HRTL (11.09.2023 09:46)
- Fotogalerie: To nejlepší přivezly první den na Metronome divoký holky. Vystoupila Aurora, Aiko, Tolstoys i Biig Piig. A taky Jamiroquai (23.06.2023 08:59)
- Publicistika: Několik videoklipů z roku 2022, které by vám neměly uniknout (30.01.2023 15:15)
- Naživo: Vltava křtila v Jazz Docku nové album a měnila svět k lepšímu (27.01.2023 16:51)
- Fotogalerie: Vltava křtila na Vltavě v Jazz Docku (27.01.2023 09:50)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe