Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish

Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish

Vydáno: 23.06.2021 09:11 v sekci Na okraj - Simona Knotková | foto: Universal Music

Další (tý)den, další osobnost na pranýři. Tentokrát si mocná ruka anonymních bojovníků za sociální spravedlnost vybrala Billie Eilish, která řekla rasistické slovo a napodobila přízvuk jiné rasy. A to se nedělá. Ani když je vám třináct a takovým věcem většinou vůbec nerozumíte. Heslo: #billieeilishisoverparty.

Bojuje za práva zvířat, není jí lhostejná politická budoucnost její země, posílá peníze na charitu a hlavně je to emancipovaná mladá žena, která se nebojí ozvat proti sexistickému hudebnímu průmyslu i proti těm, co shazují ostatní na základě jejich těla. Billie Eilish je super holka, která zastává ty správné postoje. (Kromě toho, že je to mimořádně nadaná umělkyně, na což se ale poslední roky nehledí tolik jako na angažovanost a výroky pronesené na sociálních sítích.) Toho ale bohdá nebude, aby i na ni představitelé vyspělé kultury rušení něco nevyhrabali.

Eilish má to neštěstí, že pochází z generace, která kus svých životů prožívá na chytrých zařízeních, na nichž si zaznamenává kdeco. Bylo tedy jen otázkou času, než se také na ni vyhrabe nějaká špína. Protože ta se s trochou úsilí a investigace vyhrabe na každého. Konkrétně byly nalezeny nahrávky, na kterých se zpěvačka dopouští naprosto ohavného rasistického chování, kvůli kterému šli do mdlob všichni bojovníci za sociální spravedlnost. Takové nahrávky, za které se na sociálních médiích oprašují louče a vidle a dav vyráží do virtuálních ulic s hashtagem #cancel.

Na TikToku se objevilo sestříhané video, ve kterém Billie napodobuje černošský a asijský přízvuk a používá výraz chink, kterým se v USA hanlivě označují Číňané.

"Billie Eilish řekla rasistickou urážku, takže ji teď zrušíme," vynáší verdikt jedna uživatelka Twitteru. "Zrušit," ani se nenamáhá delších soudů uživatelka druhá. A tak bychom mohli pokračovat. Naťukat do mobilu šest písmenek, odeslat a jít po dalším umělci, který narušuje naši sluníčkovou hyperkorektní utopii.

Samotný akt zrušení naštěstí není tak jednoduchý, ale už jenom skutečnost, že některým lidem opravdu přijde v pořádku zruinovat něčí kariéru, potažmo celý život na základě hrstky slov vytržených z kontextu, je děsivá. Když opomeneme, že ani za takové věci by se neměl nikdo rUšIt (stále snad existuje něco jako diskuze) a že inkriminované slůvko pochází ze songu Tylera The Creatora "Fish" (který se za to žádného lynče nedočkal, hm…), máme tu ještě jednu podstatnou okolnost - Billie Eilish bylo v době tohoto výstupu kolem třinácti let.

Nevím, co jste v takovém věku dělali vy, ale dokážu si představit, že já jsem taky bezmyšlenkovitě opakovala verše nějakého songu. Jen stěží bych věděla, že některé texty a činy mohou být rasistické či jinak -fobní, protože i kdyby mě v takových oblastech někdo vzdělával, asi bych to stejně moc nechápala. A kdybych uslyšela, jak někdo pitvoří něčí přízvuk, třeba bych to po něm zopakovala. Proč? Protože jsem v takovém věku byla jenom hloupé dítě. Všichni jsme byli, dokonce i Billie. Rušit lidi za to, co v minulosti řekli nebo neřekli, je sama o sobě velmi nebezpečná filozofie, rušit hloupé děti za to, že jsou hloupé děti, to je už úplně nový level.

Nejde samozřejmě jenom o jedno video z TikToku. Billie Eilish je už na výsluní dostatečně dlouho na to, aby se toho materiálu nastřádalo víc. Anonymové na sociálních sítích tak připomínají, že jí už v minulosti údajně unikl výraz nigger, randí s třicetiletým mužem, který je shodou okolností prý rasista a homofob (protože nestačí, že se chováme správně my, zodpovídáme také za chování svých partnerů, které bychom ještě před samotným vztahem měli nechat projet svazáckou prověrkou), profituje z předstíraných sympatií ke stejnému pohlaví (protože se v klipu "Lost Cause" tulí k děvčatům; teď marně pátrám v paměti, kdy z něčeho podobného byla obviněna třeba Nicki Minaj nebo Cardi B, jejichž klipy jsou v tomto směru ještě o něco dál), a nadto všechno, představte si, se ani nevyjádřila k událostem v Palestině!

Interpretka si na svém Instagramu sáhla do svědomí a omluvila se za veškeré chování, jehož se v minulosti dopustila. Zbytečné. Stejně tak bychom si mohli VŠICHNI sypat popel na hlavu, že jsme se nenarodili jako uvědomělí géniové se znalostí společenských problémů. Zároveň píše, že ji neospravedlňuje ani její neznalost daného výrazu, ani její věk. A co jiného?

Mimochodem - není to dokonalá ironie, že ti samí jedinci, kteří jsou pohoršeni, že třicetiletý muž chodí s devatenáctiletou dívkou (protože taková žena přece ještě nemůže být dostatečně vyzrála, a muž je tedy pedofil), jdou pak na internet, kde tomuto dítěti sami ubližují a prohání ho virtuálním lynčem?

NÁZORY
  • - (thornhill, 23.06.2021 09:24) Reagovat

    uhorková sezóna odštartovala

  • :) (jarecek, 23.06.2021 10:36) Reagovat

    no .. priposrala se z toho sice o neco min nez ti, co uz byli lyncovani pred ni, ale presto .. holt zase prachy, prachy, prachy. jinak s tim tylerem me to hned trklo. opravdu, na to neni co rict :)) a to nic proti ttc. je to typek ..

  • Ano, zrušit (RememberDecember, 23.06.2021 12:10) Reagovat

    Nazvala své fanoušky "embarrassing" a její přítel je homofob

    • Re: Ano, zrušit (Anonym, 23.06.2021 12:14) Reagovat

      Jaký nazvala? Jen lajkla fotku, kde bylo psáno, že jsou její fanoušci někdy ‘embarrassing’. Nejsem její fanoušek, ale na tohle jsem narazil a tohle překrucování mě s*re.

    • Re: Ano, zrušit (alex, 23.06.2021 13:16) Reagovat

      I kdyby to opravdu řekla, za to bys ji chtěl vymazat ze společnosti? Jinak jsi v pořádku? Spíš zrušit všechny sněhové vločky jako jsi ty.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Video: Billie Eilish v SNL zazpívala Barbie a Judy tak, že vás dojme k slzám (20.12.2023 08:01)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Naštvaná Billie Eilish: "Mužská těla nikdo neřeší" (17.11.2023 15:55)
- Video: Troye Sivan si od Billie Eilish vypůjčil písničku z filmu "Barbie". A naprosto si ji přisvojil (12.10.2023 08:09)
- Audio: Nicki Minaj v procítěném singlu "Last Time That I Saw You" balancuje na hraně popu a r'n'b (02.09.2023 14:49)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Naživo: Billie Eilish na Szigetu švindlovala. Šestý a finální den mohl být mnohem lepší (28.08.2023 17:35)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe