shop.musicserver.cz
Sněť - Mokvání v okovech

Sněť na desce "Mokvání v okovech", dokazuje, že nepotřebuje módní deathmetalovou vlnu k úspěchu

Vydáno: 26.06.2021 16:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Sněť / Karel Zbujer

Zatímco u nás ještě dojíždí vlna thrashe, ve světě už převzal žezlo návrat ke starému dobrému death metalu. V domácím prostředí se průkopníkem tohoto trendu stala pražská Sněť. Zaujala svým špinavým předloňským špinavým promem a nyní jí vyšel plnohodnotný debut "Mokvání v okovech". Hype, či kvalita?

8/10

Sněť - Mokvání v okovech

Vydáno: 14.5.2021
Celkový čas: 28 minut

Skladby: Útes mrtvol, Kůň Kadaver, Princip křížení, Démon, Zamrzlý vrch, Folivor, Sakrofág, Vesmírná saliva

Vydavatel: Blood Harvest

I v undergroundových metalových odnožích se vyskytuje něco jako trendy. Některé styly a přístupy na čas zapadnou, načež se v nebývalé síle vynoří napumpované novou mladou krví, s níž se můžou radostně svézt i žánroví klasici. Už si tím prošel black, thrash a teď je na řadě death, méně technicky sofistikovaný, ale o to atmosféričtější old school death metal, hlásící se k odkazu Morbid Angel, Carcass, Obituary či Death.

Možná i díky celosvětovému hajpu vydala šťavnatě, přesně v žánrových intencích nazvaná pražská formace Sněť svůj neméně chutně pojmenovaný debut "Mokvání v okovech". Vyšel hned na třech zahraničních labelech v USA, Německu a Švédsku, což mu zajistilo značnou přeshraniční publicitu. Jak ale již ukázalo zmíněné promo, u téhle kapely to rozhodně není jen okřídlené být ve správný čas na správném místě. Tahle banda by měla co nabídnout - a tudíž by se bezesporu prosadila - i bez celosvětové módní vlny.

"Mokvání v okovech" je dobře nastudované retro, skupina se hlásí zejména k finské deathmetalové škole a neskrývá vzory jako Funebrarum nebo Autopsy. Zároveň ale není jen poučeným revivalem, hnilobné vody čeří i punkovou neurvalostí. Muzikanti střídají tempa, mají cit pro dramaturgickou výstavbu skladeb, vědí, kdy šlápnout na pedál, nechat zaznít až slayerovský riff nebo přejít do bahnité doomové pasáže (dobrým případem je v tomto například skladba "Princip křížení").

Sněť slyšitelně nechce být extrémní za každou cenu, deska výrazně stojí na hutné atmosféře, nebojí se sáhnout po samplech z béčkové hororové kinematografie. Svůj podstatný podíl zde má i vokál, který se pohybuje od tichého, hlubokého growlu až k téměř post-hardcorové rozervanosti.

V žánrových kruzích bývá albu někdy vyčítána čistota produkce. Ano, neztrácejí se v něm detaily, ale vážně trošku schází ona žánrově trademarková bahnitost a v mezích přijatelná nečitelnost - tu si na druhou stranu uchovává zpěvák. Nahrávka však nijak nepřišla o melodie vymknuté z kloubů, šílená rychloběžná kytarová sóla ("Zamrzlý vrch") i nezbytnou hutnost. A to jsou atributy, které rád za trochu toho zvukového bahna vyměním. "Mokvání v okovech" má hmotu i objem takový, jaký má mít a jaký stylové mantinely vyžadují.

Jestli, kdy a v jaké síle se i k nám výrazněji přelije aktuální vlna old-school death metalu, to se teprve uvidí. Jisté ale je, že v podobě kapely Sněť máme v extrémně metalovém ranku jméno, které má potenciál stát se skvělým vývozním artiklem. Kvality její prvotiny - stylová věrnost, ale ne rigidita, zvuk, atmosféra - jsou nesporné. A věhlas, který pražské formaci deska "Mokvání v okovech" vynesla i v zahraničí, se může pozitivně odrazit ve vícero směrech, nejen na Sněti samotné.

NÁZORY
  • Na Josefstadtu se na ně těšíme... ... (Fimi, 27.06.2021 08:14) Reagovat

    Na Josefstadtu se na ně těšíme...

  • df (pišta, 29.06.2021 07:17) Reagovat

    to je hnus velebnosti ...

  • Nejlepsi kapela ever (Marek Dočekal, 29.06.2021 20:05) Reagovat

    S klukama jsem dlouholety kamarad. Vim jaky maji city a pri poslechu jejich hudby placu dojetim. Tesim se az vsechny nesrovnalosti v nasem vztahu dame stranou a budeme se spolecne oddavat pivnim radovankam, pri kterych nebude nouze o vzajemne experimenty. Metal forever!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Čtyři roční období Sigh napovídají, kdy zemřít. Kultovní formace z Japonska míří do Underdogs' (05.11.2023 15:37)
- Naživo: Blackmetalový tandem Panzerfaust a Afsky zahalil klub Underdogs' neprostupnou mlhou (25.10.2023 09:11)
- Panzerfaust dovezou do Prahy chmurné obrazy budoucnosti lidské rasy (20.10.2023 12:03)
- Naživo: Ultima Ratio Fest přivezl do MeetFactory Paradise Lost i Primordial a byl z toho skvělý a intenzivní večer (08.10.2023 20:34)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu