The Offspring - Let The Bad Times Roll

The Offspring na "Let The Bad Times Roll" přinášejí vatu, která neodpovídá dlouhému čekání

Vydáno: 03.06.2021 08:30 v sekci Recenze - Jan Pikous | foto: Daveed Benito

"Jé, Offspring! Ty jsem poslouchal, když mi bylo šestnáct," zaujme životem unaveného pětatřicátníka titulek článku na musicserveru. "Ti ještě hrají?" Ano, hrají. A zajímá to ještě někoho? Ale jo, pár lidí se najde. A může v tom být víc než nostalgické vzpomínky na středoškolské večírky? Odpoví "Let The Bad Times Roll".

5/10

The Offspring - Let The Bad Times Roll

Vydáno: 16.4.2021
Celkový čas: 33 minut

Skladby: This Is Not Utopia, Let The Bad Times Roll, Behind Your Walls, Army Of One, Breaking These Bones, Coming For You, We Never Have Sex Anymore, In The Hall Of The Mountain King, The Opioid Diaries, Hassan Chop, Gone Away, Lullaby

Vydavatel: Universal

Pojďme si to říct na rovinu, zásadní desku už stárnoucí sympaťáci ze slunné Kalifornie asi nikdy nenatočí. V roce 1994 zabodovali "Smashem" a nadobro se zařadili do oblíbeného mainstreamu, o čtyři roky později pak vybombardovali hitparády singly nabitým albem "Americana". Tehdy dosáhli komerčního vrcholu - Dextera & spol. chtěl za headlinery promotér každého slušného festivalu.

Od té doby byla tvorba pop-punkových hitmakerů slušný standard, na rozdíl od Green Day se už jim ale v jednadvacátém století nepovedlo vydat nic, co by otřáslo žebříčky a redefinovalo je v očích široké veřejnosti.

Na letošní výběr "Let The Bad Times Roll" jsme si počkali dlouhých osm let. Autor této recenze byl v době vydání poslední řadovky ve třeťáku na gymnáziu, teď už má vysokou školu, první šedivé vlasy a v bance mu nabízejí penzijní připojištění. Jak správně podotýkal její název, "Days Go By".

Už tím na sebe The Offspring ale tak trochu ušili bič. Když je mezi cédéčky takhle brutální pauza, čekáte, že to příští bude bomba. Za osm let přece musíte nasbírat tolik materiálu, že se na finální kolekci dostanou jen ty nejlepší kusy z nejlepších. Minimálně z tohohle pohledu by muselo jít o nejkvalitnější album od "Americany". Jenže nejde.

Ve skutečnosti výsledek působí tak, jako by se skupině měsíc před odchodem do studia ztratily z cloudu všechny materiály. Termín nahrávání už byl ale zamluvený, a tak Dexter Holland s Noodlesem hrábli do kytar a vymysleli pár odrhovaček, aby bylo co natočit.

Zní to krutě, já vím. Takový dojem ale musí mít z tohoto díla téměř každý posluchač. Jestli vás totiž má při jeho poslechu napadnout jedna myšlenka, bude to tahle: Odflákli to.

Třiatřicet minut hudby - budiž, jedná se přece jen o (pop) punk, takže není čas na kecy. Ale - dvanáct skladeb. Z toho jedna kytarová předělávka slavné "In The Hall Of Mountain King" z Griegova "Peer Gynta" (proč?), klavírní verze čtyřiadvacet let staré balady "Gone Away" z kolekce "Ixnay On The Hombre" (pěkné, ale proč to cpát na řadovku?), závěrečná "Lullaby," což je taková melancholičtější verze titulní skladby (jako skrytý track super, proč jako regulérní píseň?), a singlovka "Comin For You", jež vyšla v lednu 2015.

The Offspring nám tedy suma sumárum na "Let The Bad Times Roll" představují přesně osm nových písní. Budiž, jak se říká, dobrého pomálu - kdyby šlo o sbírku výtečných pecek, které budou příští dekádu perlami kapelních setlistů, přimhouříme oko. To se ale neděje.

Songy tady určitě nejsou špatné. Problémem je, že nejsou ani moc dobré. Ve zkratce jde o takovou průměrnou offspringovskou tvorbu, našláplé tříminutovky se zpěvnými refrény, které mnohdy znějí, jako by vyšly na "Conspiracy Of One" před dvaceti lety. Což není nutně kritika - asi nikdo po starých kalifornských psech nechce, aby se po padesátce učili nové kousky.

Titulní "Let The Bad Times Roll" je fajn melodický singl, který bude patřit mezi to málo, co se z alba do koncertního repertoáru dostane a neztratí se ani na nějakém z příštím soundtracků NHL. "The Opioid Diaries" má zase tu správnou razantní přímočarost, jako by ji hoši složili někdy v první polovině devadesátek.

Jinak jsou tady ale písničky, které okolo vás spíše proplují, než aby vás chytly za srdce. Kritičtěji řečeno, je to vata, která by se na přelomu století v nejúspěšnější éře této formace možná nedostala ani na béčka.

Tím nechci říct, že jsou noví Offspring průšvih. Půlhodinka s nimi příjemně uběhne a je rozhodně milé, že Holland a jeho chlapci se i s vědomím blížícího se důchodu stále drží nenáročného pop punku a nejsou trapní. Zároveň by ale člověk po osmileté pauze od historicky takhle zásadní kapely čekal něco víc než sotva třicetiminutovou sbírku příjemných, ale ničím nezajímavých skladeb. Na druhou stranu, a to musíme uznat: stále jde o její suverénně nejlepší album v poslední dekádě.

NÁZORY
  • Offsprings už dlouho přinášejí vatu. Žádné... (Matěj, 03.06.2021 09:52) Reagovat

    Offsprings už dlouho přinášejí vatu. Žádné překvapení.

  • Je to dobré (Dexter, 03.06.2021 13:30) Reagovat

    Mě ta deska naopak příjemně překvapila.
    7/10

  • Zlatý časy Smash, Americana, a za mě nejlepší... (Anonym, 03.06.2021 14:28) Reagovat

    Zlatý časy Smash, Americana, a za mě nejlepší Ixnay on the hombre se už nevrátí. Ale nove album,proč ne...

  • 70% (Anonymous, 03.06.2021 15:49) Reagovat

    Nenazval bych to vatou, to je příliš přísné hodnocení.
    Kapela jede v zajetých kolejích, fanoušci asi ani nic víc nečekají.
    Že tam není žádný překvapení nevadí, album je to slušné.

  • 4/10 (Falťas, 03.06.2021 19:41) Reagovat

    Jenom retard může chtít po kapele aby třicet let určovala směr.Offspring svoji práci odvedli, tuto desku neodflákly akorát na to už prostě nemají.Není to průser, ale pro ně zbytečná placka, pro mě ztráta času!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)
- Green Day se toho nebojí. Trička k albu "Nimrod" zdobí čerstvá vězeňská fotka Donalda Trumpa (02.09.2023 12:25)
- Green Day slaví. Průlomová deska "Dookie" vyjde v bohatě vypravené reedici (20.08.2023 15:57)
- Naživo: Závěr Rock For People přinesl jednu bombu za druhou (21.06.2022 21:59)
- Naživo: Green Day zakončili Rock For People nezapomenutelným koncertem (19.06.2022 18:34)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe