"Ztracené město" Jana Vargy je písničkovým dobarvením románu "Šikmý kostel"

30.05.2021 17:11 - Pavel Parikrupa | foto: Vojtěch Kilian

Zaniklé město, které stávalo v nynější městské části Karviné Doly, ožilo na stránkách románu Karin Lednické "Šikmý kostel" a nyní také v písni a videoklipu "Ztracené město" tamějšího muzikanta Jana Vargy.

Románová kronika starého Karvinska se stala nečekaným sukcesem Lednické. Závěrečnou část trilogie spisovatelka teprve dokončuje, ovšem první dva díly ságy přitáhly nebývalou pozornost k zapomenuté historii této oblasti. Díky "Šikmému kostelu" se zvýšil zájem o pohnuté dějiny kraje, jenž je stále zatížen spoustou předsudků a nepochopení.

Varga z hudebního uskupení Nazdar! se v písni "Ztracené město" inspiroval právě zmíněnou knihou. Natočil ji ve studiu v Petrovicích u Karviné a jeho zpěvu sekundují střídmé aranže klavíru a saxofonu hostujícího Daniela Otiska. Motivy vzpomínek na chvíle, které už se nikdy nevrátí, a na místa, jež jsou navždy ztracená, skvěle doplňují animace dokreslované do záběrů. Tyto kresby se pak prolnou do fotografií a obrázků z dávných dob, kdy na nyní opuštěných místech žily a pracovaly tisíce lidí.

Potěšitelné je, jak se hudba, text i videoklip spojily do vyladěného celku s nostalgickou náladou. Vše přitom vzniklo v místní produkci, užijete si pěkných záběrů z dronu, není to žádný tlak na pilu a celé to působí vkusně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY