Andy Čermák ze Sunflower Caravan chystá sólovku. Klip "Inside Outside" je komorním pohledem na lidské pocity

26.05.2021 12:19 - Dan Hájek | foto: Supraphon

Jeho domovští Sunflower Caravan sice brzy vypustí svou třetí desku "Corners", on sám ale ještě předtím představí svůj vlastní projekt. Andy Čermák připravuje sólovou prvotinu "Secret December". Aktuálně na ni láká baladou "Inside Outside", která se svým tématem dotýká lidských pocitů, z nichž některé můžeme vnímat pouze zevnitř a nejsou snadno odhalitelné, jiné jsou zase zcela patrné na první pohled zvenčí. Hudebně kompozice vychází ze současného pojetí alternativního klavírního popu, jaký dělá třeba Tom Odell.

Komornost a melancholii ukrytou v pianových liniích a samotném textu podporuje i minimalisticky pojaté video v režii Ondřeje Urbance. Prázdnotu prostoru opuštěné haly protínají sluneční paprsky, které postupně přehlušují záblesky umělého osvětlení až do závěrečné light designové gradace. Objevuje se zde tak prvek určité naděje, pospolitosti a víry. Balancem je pak patrná nejistota spojená s obavami, které často vnímáme (ať už jde o strach z čehosi neznámého, nebo z blížícího se nezdaru, či z nebezpečí).

"Už delší dobu jsem měl v plánu natočit sólovou desku. Běžně skládám hudbu pro svou rock'n'rollovou kapelu, do filmů a TV reklam a také pro různé interprety, včetně písní pro děti. Zároveň ale píši často popové klavírní písně s více osobními texty, které zatím neměly jiné využití. Skladeb už se ale nakupilo tolik, že jsem na sólovce začal pracovat intenzivněji. Také v tom pomohla ta jinak hrozná pandemie, kdy bylo více času na přemýšlení a na tvorbu," upřesňuje sám Andy Čermák. Na produkci "Secret December" dohlíží berlínský producent Niko Stoessl, výsledek by do obchodů s hudbou měl doputovat letos na podzim.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY