shop.musicserver.cz
<i>Spletitý velkofilm</i> "Goodbye Yellow Brick Road" je dodnes považován za nejlepší desku Eltona Johna

Spletitý velkofilm "Goodbye Yellow Brick Road" je dodnes považován za nejlepší desku Eltona Johna

Vydáno: 15.05.2021 09:00 v sekci Slavná alba - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Nechtěl zpívat, chtěl skládat muziku. Jenže pak zjistil, že jediný, kdo by mohl zpívat jeho skladby, je on sám. Řeč je o Eltonu Johnovi, jedné z největších hvězd, kterou kdy populární hudba měla. Nebýt desky "Goodbye Yellow Brick Road", asi by jeho kariéra vypadala docela jinak. Další slavné album je tu.

"Už tehdy jsem měl pocit, že tohle album je pro Eltona totéž jako 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' pro The Beatles nebo 'Pet Sounds' pro Beach Boys," neskrývá své nadšení z "Goodbye Yellow Brick Road" Russ Regan z vydavatelství MCA v dalším díle seriálu Slavná alba. Sedmá studiovka Eltona Johna je obecně přijímaným vrcholem jeho společné tvorby s textařem Berniem Taupinem a také pomyslným katapultem, který Eltona, klavíristu a zpěváka z donucení, dostal na vrchol. Napřed za oceánem a pak obloukem i v Británii. "Doma nás řada lidí, v době, kdy se naše muzika vrátila zpátky do Anglie jako bumerang, považovala za Američany. Dá se říct, že do té doby jsme v naší rodné zemi byli v podstatě neznámí," vzpomíná na období kolem roku 1973 Taupin.

Oba muži se vlastně náhodně setkali v roce 1967: spojil je inzerát, v němž Liberty Records hledalo nové autory písní. John přišel do vydavatelství s tím, že píše muziku, ale neumí psát texty, a v rukou mu přistála obálka, v níž byla právě Taupinova tvorba. A pak spolu stvořili více než třicítku alb. "Z počátku sedmdesátých let známe hodně povedených textů, například 'American Pie' od Dona McLeana," popisuje Tim Rice, textař, který je autorem muzikálů "Jesus Christ Superstar" nebo "Evita". "Některé písně měly srovnatelně kvalitní texty i melodie. A přesně tím vyniká spolupráce Eltona s Berniem. Zní to naprosto vyváženě. Ani jeden se nesnaží druhého přetlačit."

Svou sedmou řadovku měl Elton natáčet na Jamajce. "Vybral jsem si Jamajku, protože tam Stouni nahráli desku 'Goat Heads Soup'," popisuje důvody k cestě do zámoří. Taupin ale vzápětí doplňuje, že to idyla rozhodně nebyla. "Takže jsme připravili karavanu, vyrazili jsme a v podstatě jsme skočili rovnýma nohama do žumpy. Byla to naprostá fraška." Výlet byl doslova fiasko. Domluvené studio nemělo odpovídající kvalitu, problémem byla i bezpečnost britských muzikantů. Kapela se proto rozhodla změnit působiště a to, co se mělo později stát albem "Goodbye Yellow Brick Road", vzniklo v průběhu pouhých dvou týdnů na zámečku Château d'Hérouville nedaleko Pontoise ve Francii.

Intenzivní natáčení se odehrávalo v příjemně uvolněné atmosféře a dalo vzniknout dnes již bezpochyby klasickým hitům: "Goodbye Yellow Brick Road", "Bennie and the Jets", "Candle In The Wind", písni původně věnované Marilyn Monroe a novým významem doplněné po smrti britské princezny Diany, "Saturday Night's Alright (For Fighting)" - to jsou všechno skladby, které patří ke stálicím Johnova repertoáru i nesčetných výběrů jeho nejlepších písní.

Materiálu bylo nakonec tolik, že se autor a jeho tým rozhodli vydat jej jako dvojalbum, ačkoliv takový záměr původně nebyl. "Vždycky jsme hlásili, že rozhodně nenahrajeme dvojalbum," kroutí hlavou producent Gus Dudgeon. "Znali jsme totiž jen čtyři dvojalba, která za něco stála. Většina z nich byla jen plná vycpávek, co se nedaly poslouchat. Najednou jsme si ale řekli: Počkat, i když vyhodíme pár slabších písniček, stále nám zůstane spousta materiálu na dvojalbum."

Nakonec se na "Goodbye Yellow Brick Road" probojovalo sedmnáct položek. A o vycpávkách v podstatě nelze hovořit ani v jednom případě. "Překračovali jsme tehdejší představy lidí o tom, jak má znít pop song," popisuje textař Bernie Taupin. "Možná, těžko říct, při zpětném pohledu jsme podvědomě stvořili koncepční album. Osoby se vám totiž prezentují v jakémsi kinematografickém rámci. Všechny postavy ve skladbách jsou součástí jakéhosi spletitého velkofilmu."

Diváci, přesněji řečeno posluchači, si tento velkofilm, který je přeplněný melodiemi i promyšlenými, evokativními texty, rychle oblíbili. Během pár týdnů se kolekce vyšplhala až na první příčku hitparády Billboard, kde zůstala osm týdnů. Stala se rovněž nejprodávanějším albem roku 1974 ve Spojených státech. Dodnes je nejprodávanějším počinem Eltona Johna vůbec a mezi posluchači i kritiky si drží pověst jeho nejlepšího díla.

Detailní pohled do zákulisí vzniku nahrávky "Goodbye Yellow Brick Road" nabízí další díl cyklu Slavná alba. Odvysílala jej ČT art v pátek 14. května. Za týden cyklus pokračuje příběhem alba "A Night At The Opera" kapely Queen.

Cyklus článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí.

NÁZORY
  • Pnau vs Elton John z 2012 je perfektní předělá... (Porman, 16.05.2021 22:36) Reagovat

    Pnau vs Elton John z 2012 je perfektní předělávka. Doporučuji. Velmi zdařilé))) ❤️

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Elton John se s Británií rozloučí na Glastonbury (06.12.2022 08:11)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Vzniká dokument o Eltonu Johnovi (19.05.2022 15:44)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Rush Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu