BlueFest Online, Lucerna Music Bar, Praha, 6.5.2021

Akce jako BlueFest Online dávají naději, že se věci obracejí k lepšímu

Vydáno: 09.05.2021 09:37 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

"Když je mi špatně, tak si zpívám blues. Ale když je mi dobře, tak si taky zpívám blues." To jsou výstižná slova, která během přímého přenosu festivalu BlueFest Online pronesla zpěvačka Jana Koubková. Docela přesně totiž charakterizují pocit, který se tímhle virtuálním festivalem nesl. Byli jsme u toho.

Možnost vyrazit po takové době na živou muziku je nabídka, která se neodmítá. A tak jsem už ve čtvrtek ráno - marně jsem přemýšlel, zda jsem někdy byl na koncertě takhle brzo - sestoupil do pražského Lucerna Music Baru, abych využil těžko opakovatelné příležitosti strávit den za kulisami. Aby totiž více než čtyřhodinový přímý přenos klapl, bylo potřeba všechno důkladně nazkoušet a připravit. Večer musel běžet doslova jako na drátkách, bez prodlev na sebe musela navazovat živá čísla českých hudebníků i předtočené vstupy zahraničních hostů (mezi nimiž byla hvězdná žánrová jména jako Walter Trout, Beth Hart nebo Larkin Poe) a rozhovory. Všechno klaplo, bez zádrhelů. Bodejť, po takové důkladné přípravě!

BlueFest Online - Vítkovo kvarteto
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Nezbytnou vstupenkou byl negativní test na tu-potvoru-co-nám-tu-teď-vládne. Zdravotníci zahalení v bílých kombinézách s připravenou špejlí hned za vchodem byli jen takovou malou ochutnávkou toho, co nás možná na koncertech v blízké době čeká. Ale co, jsou horší věci na světě a odměna byla sladká.

Absťák už byl příliš velký, živé hraní a pocity, které vyvolává, jen těžko něco vynahradí. A to se v rámci BlueFestu a jeho příprav hrálo do prázdna, do studených čoček objektivů a do tváří kameramanů ukrytých za nezbytnými respirátory. Ale bylo to tam. Fyzický pocit z hudby (zvláště takoví The Atavists důkladně provětrali vzduch v sále), barvy živého vystoupení, které záznam těžko nahradí. Tady navíc atmosféru vyplňovala obrovská srdečnost. Celý den byl plný obrovské radosti ze setkání po dlouhé době.

V takové atmosféře se konala i úplná premiéra: formace Flamengo Reunion Session předvedla dvojitou ochutnávku z připravovaného programu, který bude oprašovat skladby legendárního Flamenga z let 1970 až 71. A co jsem slyšel, slibuje mnohé. Etc…, personálně prolnuté s Kybabu Jaroslava "Olina" Nejezchleby (sám frontman + kytarista Norbi Kovács), se stalo doprovodným bandem pro dvě neortodoxní spojení: hitovku Vladimíra Mišíka "Proč ta růže uvadá" si přišel střihnout Radek Banga, nečekaně tvrdou píseň "Víno, ženy, zpěv" pak jazzový zpěvák Peter Lipa. A ejhle, všechno fungovalo.

A asi největší šok připravilo Vítkovo kvarteto, tentokrát skutečně pouze ve čtyřech. Jeho set, jak lze snadno posoudit ze záznamu, byl možná to nejvíce echt-blues z celého programu. A vedle obligátního hitu "Pražskej démon" došlo i na "Špejchar blues".

BlueFest Online - Tonya Graves
© Jiří V. Matýsek / musicserver.cz
Vyjmenovávat všechny koncerty a muzikanty, kteří se na pódiu Lucerna Music Baru ten den objevili, je zbytečné. Však se na to, jak se BlueFest online povedl, můžete snadno podívat - odkaz najdete pod článkem. I tak ale přidám jeden zážitek, který se mi do paměti zaryje na hodně dlouho. Bylo to prosté, prakticky akustické vystoupení Tonyi Graves. Na zkoušce to bylo snad ještě silnější než pak při večerním přenosu. Ve chvíli, kdy začala zpívat, jako by celý prostor ztichl, veškerý čilý ruch ustal. Zůstalo jen příjemné mrazení v zádech.

Přesně pro takové momenty, které streamy, přenosy, záznamy a kdovíco ještě prostě nedokážou zprostředkovat. Akce, jako je BlueFest Online nebo autokoncerty v Holešovicích, dávají naději, že už se to snad brzo změní, že nebudeme muset na živou hudbu koukat zpoza monitorů a televizí. Muzikanti to nevzdali, hraje jim to jako dřív.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- V Praze už v sobotu zahraje Sari Schorr, jedna z nejlepších blues-rockových zpěvaček současnosti (06.03.2024 15:49)
- Audio: Bluesman Walter Trout se v nadějeplném duetu "Broken" setkává s Beth Hart (29.01.2024 11:36)
- Beth Hart přesouvá svůj koncert na listopad 2024 (15.12.2023 18:35)
- Naživo: Larkin Poe a The Sheepdogs oslavili Halloween v Praze (01.11.2023 14:30)
- Recenze: Projekt Story si dělá radost vinylem "Doteraz" a láká na nové skladby Petera Lipy a Milana Kňažka (14.10.2023 15:30)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Recenze: Obsahově hustá kompilace "Timeline 1971-2017" ukazuje mnoho kytarových tváří Luboše Andršta (09.09.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe