shop.musicserver.cz
Bezejmenný debut Elvise Presleyho jako cesta na trůn Krále rock 'n' rollu

Bezejmenný debut Elvise Presleyho jako cesta na trůn Krále rock 'n' rollu

Vydáno: 10.04.2021 09:00 v sekci Slavná alba - Jiří V. Matýsek | foto: Elvis Presley

Od hudby do putyk a bordelů až na trůn Krále rock 'n' rollu a statusu nezpochybnitelné ikony. To byla cesta Elvise Presleyho. Podstatným zlomem na cestě mladíka z amerického Tupela až na absolutní vrchol bylo první dlouhohrající album pojmenované pouze jeho jménem. Stalo se námětem dalšího dílu cyklu Slavná alba.

Elvis Presley měl, jak už to u úspěšných muzikantů bývá, jasnou vizi toho, kam chce směřovat, dále tvrdohlavost a samozřejmě kupu štěstí. Do karet mu zahrála doba. Jak vzpomíná rádiový DJ Tom Perryman, tehdejší mládež neměla v hudbě nic, s čím by se mohla ztotožnit: "Za druhé světové války jsme tu měli swingové bigbandy, a to bylo všechno. Nastupující poválečná generace padesátých let neměla vůbec nic. Mladí se neměli čeho chytit, takže se vrhli na rock 'n' roll a rhythm 'n' blues, poslouchali je z rádia, z desek, chodili na koncerty. A především - sledovali televizi." Právě televize se později stala klíčovým médiem, které dokázalo Presleyho coby lokálně úspěšný fenomén přenést do celonárodního kontextu.

První nahrávky realizoval tehdy sotva dvacetiletý Elvis ve studiích Sun v Memphisu. Jejich majitel Sam Philips natáčel místní černošské muzikanty a Presley se stal naplněním jeho představy o tom, že když se mu podaří najít bělošského muzikanta s černým feelingem, objeví pomyslnou zlatou žílu. Měl pravdu, Elvis ztělesňoval přesně to, co potřeboval. Spojoval všechny výše uvedené kvality, navíc byl pohledný a měl talent interpretovat skladby napříč žánry.

Ostatně ledacos o tom vypovídá i dialog, který údajně zazněl ve chvíli, kdy se Phillipsova sekretářka mladého zpěváka zeptala, jaké typy písní zpívá. Presley odpověděl, že všechny. Když pak následoval další dotaz, ke komu by se pěvecky přirovnal, reagoval hudebník sebevědomě: "Nezpívám jako nikdo další." Jakkoliv to znělo nabubřele, nelhal a Phillipsovi se podařilo jeho talent rozvinout.

Úspěch nebyl okamžitý - přišel až se singlem "That's All Right". Nezněl jako nic, co by tehdy bylo běžné. Tři dny od natočení zněl poprvé v místním rádiu a spustil lavinu. Telefonáty do studia nakonec způsobily, že skladbu hráli až do konce onoho pořadu, dvě hodiny, pořád dokola. Následovala první živá vystoupení, která Elvisovu jedinečnost jedině podtrhla. K originálnímu zvuku přibyly i v některých kruzích kontroverzní pohyby (nikterak cíleně vymyšlené - jak vzpomíná Presleyho tehdejší přítelkyně Dixie Locks, Elvis byl plný rytmu a tohle z toho vzešlo) a bylo to: nový idol, alespoň místních, byl na světě.

Ve druhé polovině roku 1955 už byl Presley regionální hvězdou - neustále na turné, objevil se poprvé v televizi, na pravidelné bázi vystupoval v rozhlasovém a televizním pořadu Louisiana Heyride. V té době už byl jeho manažerem Bob Neal, který jej šťastně navedl na osobu plukovníka Toma Parkera, který platil za jednoho z nejlepších hudebních promotérů. Parker se stal Presleyho poradcem (marketingovým, z dnešního pohledu). Úspěšný merchandise - od fotek až po placky s Elvisem - pocházel z jeho hlavy.

V listopadu téhož roku označila organizace Country Disc Jockey Concention Presleyho za nejslibnějšího mužského zpěváka roku a rázem o něj mělo zájem hned několik labelů. "Plukovník Parker považoval za nutné získat větší pole působnosti, než mohla společnost Sun Records nabídnout," popisuje nezbytný krok k velké desce Peter Guralnick, zpěvákův životopisec, a dodává: "Měl víc peněz na propagaci, což si Elvis v rámci společnosti Sun nemohl dovolit. Plukovník podle mě v mnoha směrech ošálil lidi z labelu RCA. Vzbudil v nich dojem, že o Elvisovu ruku se uchází mnoho nápadníků. Šlo mu ovšem pouze o to, aby za něj RCA nabídla víc a podepsala s ním smlouvu."

Ačkoliv se vydavatelství stavělo k rock 'n' rollu spíše odmítavě a považovalo jej za spíše pomíjivý trend, vzalo si Presleyho pod svá křídla a eponymní albový debut se skutečně podařilo realizovat. Výsledek s ikonickým obalem, který citují například punkeři The Clash na svém album "London Calling", nemá ani půl hodiny a vešlo se na něj dvanáct skladeb. Pět z nich vzniklo ještě pod dohledem Sama Phillipse, zbývající pak už v rámci smlouvy pro RCA Victor a najdeme mezi nimi i covery Carla Perkinse ("Blue Suede Shoes") nebo Raye Charlese ("I Got A Woman"), přičemž všechny dostaly charakteristický elvisovský feeling, charisma, výborné frázování a zároveň místy ledabylou a svéráznou výslovnost.

"Když posloucháte některé z těchto Elvisových songů, je chyba říkat si: Aha, to je memphiský akcent. V mnoha případech se mu prostě jen zamlouvalo to, jak některé slovo zní. Takže ani posté nepřijdete na to, o čem zpívá," zaměřuje se na tento detail Guralnick.

Deska, která vyšla v 23. března a vydavatel se na ni rozhodl nezařadit tehdejší Presleyho velice úspěšný, překvapivě temný singl "Heartbreak Hotel", bodující i v celonárodním televizním vysílání, je ukázkou šíře Elvisových pěveckých schopností. Najdeme zde písně, které ovlivnily zvuk vznikajícího rock 'n' rollu, country, popové balady i r 'n' b. Na první pozici žebříčku Billboard se album drželo dlouhých deset týdnů. A jakkoliv zpěváka čekala ještě celá řada úspěchů, number one hitů (ale i pádů a rovněž neslavný konec), zůstává kolekce "Elvis Presley" v mnoha ohledech ikonou až do dnešních dnů.

Zákulisí vzniku nahrávky "Elvis Presley" i pohled za oponu dobových způsobů práce ve studiu nabízí další díl cyklu Slavná alba, který ČT art odvysílala v pátek 9. dubna. Za týden bude ve stejném čase následovat příběh legendárního Černého alba formace Metallica.

Cyklus článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 25/2022 - od Porcupine Tree přes Luka Combse po MUNU (28.06.2022 16:30)
- Video: Podívejte se na první trailer k životopisnému snímku o Elvisovi Presleym (22.02.2022 16:34)
- Recenze: Kniha "Elvis: (Ne)smrtelná ikona" není hodna Králova jména (19.12.2017 13:00)
- Odpověď na otázku, kdo to byl Elvis, dává publikace "(Ne)smrtelná ikona" (08.11.2017 15:09)
- Nové desky 40/2017 - od Liama Gallaghera přes A-ha po Tichou dohodu (09.10.2017 06:37)
- Nové desky pro 42. týden (24.10.2016 06:54)
- Justin Bieber byl sesazen z trůnu doktory z Londýna, Adele obhajuje zlato v deskách (30.12.2015 10:05)
- Adele kraluje s albem "25" v Británii, Justina Biebera je v horní pětce singlů čím dál víc (29.11.2015 12:49)
- Britskému žebříčku singlů vládne stále Adele, desky ovládl čtyřicet let po smrti Elvis (08.11.2015 15:54)
- Recenze: Barbra a její chlapci (13.10.2014 12:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu