shop.musicserver.cz

Arakain - Zůstáváme heavymetalovou skupinou

Vydáno: 05.05.2003 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Skupina Arakain prošla v minulém roce dosti drastickou změnou, když ji opustil fanoušky milovaný zpěvák Aleš Brichta. Nahradil jej Petr Kolář, muzikálový interpret a frontman Precedens. Než si získal jakés takés sympatie příznivců, chvíli to trvalo, ale nakonec se to podařilo a teď je na světě i premiérová deska "Metalmorfoza". O tom všem jsme si popovídali jak s Kolářem, tak s kytaristou Jiřím Urbanem.

Arakain
© Popron Music
Kolem Arakainu se rozpoutala docela zajímavá diskuse, když vloni vešlo ve známost, že ho opouští dlouholetý leader Aleš Brichta. No a když jej za mikrofonem nahradil Petr Kolář, zpěvák známý především z účinkování v různých muzikálech a ve skupině Precedens, zarytí fanouškové domácí metalové legendy si samým vztekem trhali vlasy na hlavě. Postupně ovšem poprask utichal a soudě dle aktuální desky "Metalmorfoza" byla dnes již řádně provařená personální změna krokem kupředu a správným směrem. Potvrdil mi to jak kytarista Jiří Urban, tak sám Petr Kolář, když jsem s nimi dělal v klubu Kain rozhovor. "A mám zůstat za barem, nebo půjdeme ke stolu?" otázal se vbrzku majitel podniku Urban. "Jen pojď ke stolu, tam ti budu moct snáz skákat do řeči," potutelně odvětil dobře naladěný Kolář a oba se pousmáli. Řekněte, nezní to harmonicky?

Arakain s Petrem Kolářem za mikrofonem má za sebou tři čtvrtě roku, jak byste jeho dosavadní působení zhodnotili?

U: Zatím to vypadá lépe, než jsme počítali. Petra jsme oslovili na základě nějakých zkušeností, které jsme měli, a ty se stoprocentně potvrdily. Dobré bylo také to, že Petr skvěle zapadl lidsky, naprosto přirozeně. Nic nebránilo tomu, aby se naše spolupráce rozvíjela dobře. Občasným problémem je rozpracovanost Petra, který má mnoho dalších aktivit. To se ale dalo u zpěváka jeho kvalit předpokládat. Podobný problém byl i s Alešem, že "seděl na více židlích najednou", ale u Petra jsme s tím dopředu nějak počítali a není to tak velký problém.
K: Nakonec se to všechno dobře zvládlo, vyšli jsme si vstříc a je to v pohodě.

Vlastně už může být jenom hůř.

U: Skoro vlastně jo (smích).
K: Ba ne. Bude lépe. My teď všechno tlačíme na velké letní festivaly a podzimní šňůru, na kterou se chystáme, takže doufám, že bude ještě lépe.

Byl pro tebe, Petře, příchod do Arakainu jakkoli komplikovaný?

K: Já jsem na to docela zvyklý, protože jsem vždycky přišel do nějaké skupiny, která už byla rozjetá. To je ovšem osud, já si to tak nevybírám, akorát se k tomu vždycky nachomejtnu. Když mi Jirka zavolal, abych to s nimi zkusil, hned na poprvé jsem řekl, že mám jiné plány...
U: To na něj musím prásknout, že asi měsíc vzdoroval (smích).
K: Tehdy jsem chtěl se vším prásknout, udělat si vlastní desku a vyjet na sólovou dráhu. Připravoval jsem si písničky a zase buch, Arakain si "jenom tak vykopne zpěváka" a Kolář aby zalepil díru (smích). Každopádně jsem to pak přehodnotil, protože bigbít jsem dělat chtěl vždycky, jenom jsem se několik let plácal jinde. Takhle jsem se vrátil.

Na "Metalmorfoze" jsi napsal většinu textů. Použil jsi něco z šuplíku pro sólovku?

K: Tohle byla úplně nová práce. To, co jsem měl připraveno pro sebe, mám stále v šuplíku. Až přijde čas, vlastní desku udělám. Nechci ji dělat jenom proto, abych byl na sólové dráze, protože jenom to nemá cenu. Akorát bych se někde zahrabal. Arakain mě vyhovuje, tak nebudu na nic tlačit. Ostatně už na "Metalmorfoze" jsem mohl vyvrátit, že nejsem jenom muzikálový zpěvák.

Arakain
© Popron Music
V současnosti jsi pouze zpěvákem Arakainu, nebo nadále zpíváš i v Precedens?

K: Momentálně jsem nejvíc v Arakainu, kde do toho jdu naplno. S Precedens vystupuji jednou za měsíc v Malostranské besedě, což je spíš takový příjemný mejdan. Dělám ještě nějaké muzikály, ale i to jsem již zúžil.

Petr Kolář má stejně roztahané aktivity, jako měl Aleš Brichta, je mezi nimi ovšem určitě i mnoho rozdílů.

U: V kostce by se dalo říct, že nám přijde, že pro Petra se Arakain stává hlavní pracovní náplní. Je vidět, že ho to baví, snaží se aktivně zapojovat do chodu skupiny. Tuhle prioritu už jsme v závěru u Aleše necítili. Petr také chodí na zkoušky a pracuje s námi dohromady.

Odchod Aleše Brichty se stal hodně diskutovanou událostí zvláště mezi vašimi fanoušky. Byli jste nervózní kvůli jejich reakcím na novou desku?

K: My jsem museli nervozitu přímo cítit, protože fanoušci nás na internetu nenechali v klidu.
U: Jakmile se lidé dověděli, že k nám nastupuje Petr, začali většinou kroutit očima.
K: Když jsem to viděl, řekl jsem, že jdu pryč. Odzpívám koncert a mizím (smích).
U: Teď už jsou fandové podle mě klidní. V době příprav desky, kdy probíhala celkem intenzivní komunikace s fanoušky prostřednictvím webu, jsme byli trochu nervózní. Šlo o přechod doby "před Brichtou a po něm", jako bylo před Kristem a po Kristovi (smích). Když ale začala deska dostávat nějakou tvář, bylo nám jasné, že se bude líbit. Kdyby se už tohle nelíbilo, končím s muzikou (smích).

Petr zasahoval i do hudební stránky "Metamorfozy", nebo zůstalo pouze u textů?

K: Já to možná přeženu a řeknu, že kdybych nebyl na zkouškách, všechno dopadlo úplně jinak. Díky mně má tahle deska takovou tvář, jakou má. Deska je dobrá, protože já jsem dokonalý hudebník (smích). I když to kluci ještě neví a pořád mě odháněli, že prý "jsem tady novej" (smích), kecal jsem do toho, stejně jako samozřejmě kecali ostatní.
U: Prostě se při zkouškách o všem diskutovalo společně. Petr měl kolikrát pěveckou linku a frázování hotové dřív, než jsme písničku dodělali. Vzájemně jsme se doplňovali a inspirovali.

Byla to pro tebe, Petře, výzva začít v Arakainu a zkusit dokázat, že nejsi pouze zpěvák z muzikálů?

K: Výzva to nepochybně byla. Bigbít jsem vždycky dělat chtěl a i dělal, jen to nebylo slyšet tolik, co muzikály. Arakainem jsem chtěl dokázat, že to je jinak. Rozhodně to byla výzva.

Arakain
© Popron Music
Nestalo se občas, že tě skupina musela korigovat, abys nezpíval příliš "muzikálově"?

K: Spíš se stávalo, že mi říkali, že zpívám moc tvrdě. To jsme ale nechtěli, protože mi bylo jasné, že by mě potom všichni zase kritizovali (smích).
U: Někdy jsme se báli, aby to neznělo moc jako z divadelního pódia a někdy jsem ho skutečně chtěl krotit, ale on si vedl svou a nakonec to dopadlo dobře. Myslím si dokonce, že na desce možná mohlo těch vícehlasů být ještě víc.
K: Já mám prostě rád zpívání a vokály a chtěl jsem to prosadit i tady. Vždyť třeba System Of A Down a jiní také pracují hodně s hlasy, na tom není nic špatného a dá se z toho čerpat.

A pokoušel ses nějak organicky navázat na Brichtu, anebo jsi rovnou chtěl překopat dosavadní charakter Arakainu?

K: Jako zpěvák jsem chtěl jít vlastní cestou, ale jsou tam momenty, kde to zní podobně jako Brichta. Tomu se v týhle muzice prostě nedá vyhnout.
U: Já si to nemyslím. Podobnost je v tom, že oba zpívají rockově, silově, tím to ale končí. Jinak jsou oba jiní.

Deska působí jednoznačně modernějším dojmem, než tomu bylo v minulosti.

U: O to nám šlo. Doplnit náš charakteristický zvuk o nové prvky. Dost posloucháme současný rock i nu-metal, což se muselo někde projevit. Tyhle kapely mají většinou také jiné zpěváky než běžný heavy metal. Je tam víc melodie. Navíc jsme spolupracovali v pro nás novém studiu s lidmi jako Georgi Eric nebo Honza Šmejkal (kapela Riviera Playboyz - pozn. red.), kteří se kolem tohohle žánru pohybují a kteří nás chtěli někam posunout. Dřív jsme se při natáčení našich desek točili pořád kolem toho samého soundu, sami jsme se asi nechtěli nikam pohnout.

A je "Metalmorfoza" přístupnější než její předchůdci?

U: Těžko říct. Určitě je tvrdší, tím je určena opět heavymetalovým fanouškům. Je tam asi víc melodie ve zpěvu. Až lidi uslyší v rádiích třeba singl, možná se zalíbí i těm, kteří nás normálně neposlouchali. Arakain ale každopádně zůstává metalovou skupinou.

Jde tedy prvotně o to nezklamat tradiční publikum?

U: Chceme v první řadě, aby se deska líbila nám i fanouškům. Potom budou lidi chodit na koncerty a budou si desku kupovat. O tom to celé je. Nemá cenu, abychom dělali hudbu pouze pro sebe a hráli si někde po zkušebnách, když nás nikdo neuslyší a neprojeví zájem. Ale kompromisy po těch letech dělat nemusíme!
K: Já sám jsem do toho šel s tím, že bych byl rád, kdyby se "Metalmorfoza" dostala k širšímu publiku. Nu-metal ve světě jede několik let, ale do Čech ještě pořádně nedorazil. A to je škoda. Chtěl jsem, aby vyšlo najevo, že dobrý nu-metal se dělá i tady, jen je třeba těm kapelám poskytnout nějaký servis. Proč dělat monstrózní propagaci např. Linkin Park, když by si ji zasloužila nějaká stejně talentovaná česká skupina.
U: Tohle je především o penězích a firmách.

Arakain
© Popron Music
Z kolika písniček jste vybírali? Mně přijde, že deska mohla být o dvě tři skladby kratší.

U: Celkově jsme měli asi dvacet písniček, ze kterých jsme to zredukovali na sedmnáct. Před závěrečným mixem ještě dvě odpadly. Přemýšleli jsme, jestli ještě něco neubrat, ale chtěli jsme fandům za ty tři stovky poskytnout maximum muziky. Fakt je, že deska není krátká a za celý den leckdo nemá čas, aby to slyšel celé v kuse. My jsme to ale dělali z ohledem na ty, kteří tím žijí, desky kupují a chtějí mít na desce co nejvíc hudby.

Na vašich internetových stránkách se v den vydání "Metalmorfozy" objevila celá řada příspěvků, které se k desce vyjadřovaly. Berete při skládání nebo při přípravě koncertů v potaz názory fanoušků?

U: Především jsme byli rádi, že lidi s námi sdíleli radost z nové desky. Teď třeba názory trochu bereme, protože musíme připravit podzimní turné. Spíše je to ale takový poradní hlas. Někomu se líbí tohle, tomu zase támhleto, všem se zavděčit nemůžeme, ale na těch zásadních peckách se většinou shodneme.
K: Kluci už po těch letech pochopitelně vědí, co na lidi zabírá, co mají rádi, a tomu se přizpůsobí playlist. Už jsme začali zkoušet i starší věci, které budeme na koncertech hrát.

Je pro vás vůbec důležitý internet?

K: Já se u něj snažím trávit pokud možno minimum času. Moc mě to zatím nebere.
U: Pro mě je to především rychlý přenos a zdroj informací. Taková nekonečná a nepřeberná knihovna. Hodně přes internet komunikuji třeba tady v Kainu, kde dojednáváme koncerty s desítkami kapel, což by telefonem nebylo ani možné. Nejvíc z nás všech je do internetu a počítačů vůbec zapálený kytarista Mirek Mach, který vytváří a obhospodařuje i náš web.

Znáte MusicServer.cz?

U: Neznám. Nemám pořádně čas sledovat hudební časopisy tištěné natož internetové. Ale Mirek by určitě věděl, která bije.
K: U mě je odpověď jasná (smích).

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- "Apage Satanas" od Arakainu vychází po čtvrtstoletí ve výpravné reedici (07.06.2023 12:45)
- Lili Marlene oslaví v Malostranské besedě dvacet let existence (14.04.2023 15:27)
- Naživo: Precedens oslavil výročí a rázně vykročil vstříc nové etapě (04.04.2023 20:57)
- Fotogalerie: Precedens oslavil čtyřicet let. A bylo to skvělé (04.04.2023 08:55)
- Precedens v pražské Akropoli oslaví čtyřicátiny, zavzpomíná a představí i novinky (04.03.2023 17:46)
- Naživo: Arakain to se čtyřicítkou na krku v O2 universu stále brousil jako za mlada (30.01.2023 20:20)
- Fotogalerie: Arakain nabídl vyprodanému O2 universu velkolepou show (29.01.2023 12:53)
- Fotogalerie: Československý beat-festival potřetí, naposledy, ale zato s grácií (18.10.2022 09:21)
- Československý beat-festival proběhne potřetí a naposledy (09.10.2022 12:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu