shop.musicserver.cz
Einar Selvik - Wardruna byla vždycky kapela, která nikam nepasuje

Einar Selvik - Wardruna byla vždycky kapela, která nikam nepasuje

Vydáno: 24.03.2021 08:00 v sekci Rozhovory - Jiří V. Matýsek | foto: Musicserver.cz / Jiří V. Matýsek

Wardruna vydala v lednu album "Kvitravn". Kvůli celosvětové pandemii vyšlo o půl roku později, v nedohlednu jsou i klasické koncerty, které by jej publiku představily. O desce a aktuální situaci, ale i o seriálu "Vikingové" či chystaném online vystoupení jsme si povídali s mozkem kapely Einarem Selvikem.

Wardruna, Velký sál Lucerny, 22.11.2019
© Musicserver.cz / Jiří V. Matýsek
Tohle jsou velmi, velmi zvláštní časy. Jak je trávíš?

Ano, zvláštní časy... Od chvíle, kdy tento světový chaos minulé jaro začal, jsem ale měl dost práce ve studiu. Dělal jsem na novém albu, ale také jsem skládal soundtrack pro počítačovou hru "Assasin's Creed: Valhalla". Takže jsem byl hodně zaneprázdněný.

Koncem ledna jsi s Wardrunou vydal desku "Kvitravn". Jsi spokojený s ohlasy?

Ano, ohlasy obecně byly celkem ohromující a já jsem velmi vděčný za to, že ta hudba očividně spojuje mnoho lidí tam venku. Je to fantastické.

Původně jste ji chtěli vydat loni v červnu. Je to teď, po tom půlroce, tatáž nahrávka, nebo jsi během té doby provedl nějaké změny?

Album bylo hotové na začátku března loňského roku. A zůstalo netknuté. Bylo bohužel nemožné vydat ho podle původního plánu, takže jsme to museli posunout, ale ve výsledku je to album původní.

Ale pak vyšla píseň "Lyfjaberg", která na výsledné kolekci není...

To ne. Byl jsem zklamaný z toho posunu a chtěl jsem prostě vydat nějakou muziku. Tak jsem se vrátil zpět do studia a začal pracovat na této skladbě. Myšlenku na "Lyfjaberg" jsem měl v hlavě už delší dobu, ale to načasování se z řady důvodů ukázalo být správné. Bylo fajn vydat nějakou muziku.

Jak bys charakterizoval téma novinky? Protože první tři řadovky jsou spojeny tématem run, čtvrtá je převedením již známých písní do podoby skaldické poezie, jen lyra a hlas. Jak k nim zapadá ta aktuální?

Dá se říct, že to je pokračování "Runaljold" (desky "Gap Var Ginnunga" (2009), "Yggdrasil" (2013), "Ragnarok" (2016) - pozn.red.). Trilogie byla spojena s runami a jejich prostřednictvím jsem se pokusil zobrazit různé aspekty staré kultury, náš vztah k přírodě, k něčemu, co nás přesahuje. V mnoha ohledech se nové album pohybuje ve stejném vesmíru. Ale jde více do detailů a více se zabývá tou lidskou stránkou, tím, jak se k přírodě vztahujeme, jak se definujeme jako lidé. Ale je to hudebně i tematicky pokračování trilogie. Pracuji stále stejným způsobem: témata, jimž se věnuji, nástroje, jež používám, místa, kde nahrávám, jazyk. Všechno to sleduje stejný cíl.

Einar Selvik

Einar Selvik je norský muzikant, zakladatel a vůdčí osobnost neo-pohanského projektu Wardruna. Předtím působil jako bubeník blackmetalových Gorgoroth. Podílel se také na hudebním doprovodu seriálu "Vikingové" či počítačové hry "Assassin's Creed: Valhalla". Je laureátem prestižní ceny Egil Storbekken Music Prize, která se uděluje za výrazný přínos norské lidové hudbě.

Zmínil jsi jazyky. Mnozí lidé textům, které na nahrávkách Wardruny zpíváš, nerozumějí. Nevytváří to podle tebe bariéru mezi vaší tvorbou a posluchači?

Ukazuje se, jak hudba propojuje lidi, jak má tu schopnost tyhle jazykové bariéry překračovat. Samozřejmě, texty jsou důležitou součástí písní. Jejich studium přidává v mnoha ohledech další vrstvu. Což je také důvod, proč do bookletu vždy připojujeme jejich anglický překlad. Ano, je to součástí této muziky, ale ta má rozhodně schopnost předat význam bez ohledu na jazyk samotný. Protože rozumíte pocitům, melodii a tak dále.

Také musíte pamatovat na to, že ačkoliv je moje tvorba zabalena v severském, nordickém balení, spousta věcí, o kterých zpívám, a spousta hudebních vlivů z nejrůznějších časových období jsou ve výsledku velmi globální. Jak jsou si ty kultury vlastně podobné. A když se do těch lidských dějin ponoříte hlouběji, dovede vás to k myšlence, že spoustu těchto technik a zvuků máme zakódovanou v naší DNA bez ohledu na to, z jaké kultury nebo etnického zázemí pocházíme. Má to potenciál k vám promlouvat, protože spousta věcí je globálních a nadčasových.

Jaké to je psát ve starém, téměř mrtvém jazyce?

Mám k jazyku, který používám, docela hravý přístup. V podstatě kombinuji protonorštinu, což je mrtvý, velmi mysteriózní jazyk, který předcházel norštině, ve které také píšu. Pak využívám několika archaických norských dialektů. "Kvitravn" je povětšinou v norštině, není to ovšem úplně čistá norština, ale něco, co jsem namíchal z příbuzných jazyků. A pro některé songy či některé pasáže jsem si určitá slova vypůjčil také ze starých jazyků.

Pracoval jsi na televizní sérii "Vikingové" nebo hře "Assassin's Creed: Valhalla". Jaký je tvůj názor na to, jak tvůrci zobrazili staré Norsko a tamní kulturu?

No, musíte to brát, jak to je, jako moderní interpretaci něčeho starého. A takováto produkce vždycky bude kombinací historických faktů a fikce, společně s moderním povědomím o tom, jaká ta doba byla. Je to jednoduché a prosté. Něco je správně a něco ne, samozřejmě, ale je to moderní pojetí. Každopádně bych řekl, že v obou případech tvůrci dobře vybalancovali historickou přesnost a fikci. A na základě této premisy to musíte hodnotit.

Od televizního pořadu, jako jsou "Vikingové", neočekávám, že bude věrně zobrazovat historii. Je to zábavní série pro masy, ne pro zapálené fanoušky historie, jako jsem já. V "Assassin's Creed" to udělali podobně. Myslím, že odvedli skvělou práci. Hodně věcí udělali správně, což je něco, co byste od nich možná nečekali. Podle mě ale roste touha po větší a větší historické přesnosti. Myslím si tak, že tyto věci se budou jen a jen zlepšovat.

Zaznamenal jsi nějakou chybu, ze které šílíš? Jako opravdovou botu?

Wardruna - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 11.8.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Když jsem pracoval na "Vikinzích", nechápal jsem, proč některé věci prostě neudělali autenticky. Přitom by to bylo tak jednoduché, ale tvůrci se rozhodli pro moderní, stereotypní narativ. Na druhou stranu si myslím, že odvedli dobrou práci v tom, že se některých stereotypů vystříhali, díky tomu líp zachytili nuance této kultury.

Ale kdybych měl říct jednu konkrétní věc, tak chybou bylo rozhodnutí vykreslit všechny Seveřany jako špinavé týpky, oblečené jen do černé, hnědé a šedé barvy, zatímco všechny Brity jako čisté lidi s upravenými vlasy a v barevném oblečení. Ve skutečnosti to totiž bylo přesně naopak - Vikingové byli velmi marniví. Milovali oblékání a byli velmi upravení. I historické prameny zmiňují, že ženy v Británii preferovaly Seveřany, protože víc voněli a byli čistší. Ale to neodpovídá moderní představě o Vikinzích, měli by být primitivní a špinaví. A tyto věci mě docela rozčilují.

Pokud půjde všechno dobře, mohli byste se skupinou letos v létě vystoupit na festivalu Colours Of Ostrava. Budete ve zvláštní společnosti Twenty One Pilots, DJe Martina Garrixe nebo LP. Jak si myslíte, že Wardruna do téhle sestavy zapadne?

Nezáleží, na jakém festivalu hrajeme, vždycky budeme ve zvláštní společnosti. Wardruna vždycky byla kapela, která nikam nepasuje. V mnoha ohledech tvoříme vlastní žánr. O toto se nestarám, hudba je hudba. Je vidět, že hudba může promlouvat k mnoha lidem. K těm, kteří mají metalový základ, i k těm, kteří poslouchají pop, jazz nebo klasickou či folkovou tvorbu. Na tom opravdu nezáleží, je to muzika. Takže v tom nevidím žádný problém. Myslím, že by to potenciálně mohla být skvělá zkušenost. Doufám, že návštěvníci, kteří nikdy nezažili náš koncert, se na nás napojí.

Na pátek 26. března máte naplánovaný online event "First Flight Of The White Raven". Prozradíš nějaké detaily? Co můžeme čekat a na co se těšit?

Nebude to tak docela koncert, budeme dělat trochu jiné věci, než jaké na našich vystoupeních běžně děláme, je to jiný formát. Bude to spíš performance, pokoušíme se experimentovat, udělat to zajímavé i pro lidi, kteří nás naživo viděli. Budeme hrát některé nové skladby. Nikdy předtím jsme je nehráli, což bude vzrušující. Samozřejmě také vybereme něco ze staršího materiálu. Baví nás spojovat písně jiným způsobem. Nevím, jestli mohu říct něco víc.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Prastaří bohové potěšeni. Wardruna se v Lokti postavila živlům (03.08.2023 12:52)
- Fotogalerie: Magická a deštěm smáčená Wardruna zahrála pod hradem Loket (03.08.2023 10:39)
- Recenze: Kniha "Black Metal: Kult nikdy nezemře" přidává další střípky do příběhu temného subžánru (07.01.2023 10:00)
- Wardruna přiveze svoje magické vystoupení do amfiteátru v Lokti (09.12.2022 09:13)
- Vychází pokračování blackmetalové encyklopedie. Jmenuje se "Black Metal: Kult nikdy nezemře" (19.11.2022 12:13)
- Naživo: Třetí den na Colours of Ostrava byl bez headlinera. Hvězdná LP sice zářila, ale krátce, rozpaky budil Wim Hof a dronová show (16.07.2022 15:41)
- Fotogalerie: Páteční Colours byly ve znamení Seveřanů i různobarevného folku (16.07.2022 14:14)
- Recenze: Wardruna na desce "Kvitravn" své tvůrčí postupy nemění. Výsledkem je tak další pohlcující magický rituál (15.02.2021 00:00)
- Wardruna vypustí "Bílého havrana" během celosvětového streamovaného koncertu (05.02.2021 10:11)
- Nové desky 3/2021 - od Stevea Hacketta přes Rhye po Asphyx (25.01.2021 15:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu