shop.musicserver.cz
Zlomené srdce Amy Winehouse stvořilo Cenou Grammy oceněnou desku "Back To Black"

Zlomené srdce Amy Winehouse stvořilo Cenou Grammy oceněnou desku "Back To Black"

Vydáno: 20.03.2021 09:00 v sekci Slavná alba - Jiří V. Matýsek | foto: Amy Winehouse

Amy Winehouse stačily k cestě na vrchol pouhá dvě alba. Kvůli své předčasné smrti v sedmadvaceti letech již žádné další nestačila natočit. Zásadním milníkem, který ji vynesl ke slávě, je Cenou Grammy ověnčená nahrávka "Back To Black". O jejím vzniku vypráví další část cyklu Slavná alba.

Sláva, která po vydání "Back To Black" přišla, byla pro anglickou holku ze židovské rodiny šok, který jen prohloubil její problémy s návykovými látkami, s nimiž bojovala až do své náhlé smrti v roce 2011. Už její jazzem načichlý debut "Frank" z roku 2003 zaujal kritiku a kvalitu potvrdily i masivní prodeje přesahující více než milion kopií jenom ve Velké Británii. Proti tomu, co mělo přijít s její druhou řadovkou, to ale vlastně nebylo nic.

Amy Winehouse se vždy viděla jako všechno možné, jen ne jako slavná zpěvačka. Její texty vždycky odrážely osobní zážitky, v základu "Back To Black" tak stojí její turbulentní vztah s Blakem Fielder-Civilem. "Opakovaně jsme si vzájemně lámali srdce," vzpomínala zpětně. "Sabotovali jsme náš vztah, abychom jeden druhému dokázali, že se nemilujeme. Na lásku jako trám jsme byli moc mladí."

Kolotoč rozchodů a opětovných usmiřování, který nakonec skončil sňatkem v roce 2006, se odrazil v první vlně problémů s alkoholem a drogami a na desku přinesl témata zármutku, viny a zlomených srdcí. "Bylo to fakt děsné. Řeším to na celém tom albu. Jakmile jsem začala psát o Blakeovi, ty písničky se začaly psát samy," doplnila.

Jedno pozitivum to ale nakonec mělo: pár trávil značné množství času v jistém baru v Camdemu, kde z jukeboxu hrálo blues, dívčí kapely 60. let jako The Ronettes nebo nahrávky vzniklé pod labelem Motown. Specifický analogový zvuk a vidění světa těchto songů se na výsledku výrazně podepsaly.

"Back To Black" vzniklo na dvě etapy, pod dohledem dvou různých producentů a se dvěma rozdílnými doprovodnými kapelami. I tak je to dílo velice celistvé, s jednotným zvukem i náladou. První část natáčení, která vyústila v pět skladeb, proběhla v intimních podmínkách v Miami ve spolupráci s producentem Salaamem Remim, který se rovněž postaral o většinu nástrojů. Remi stál už za produkcí debutu "Frank" a s Winehouse si vytvořil zvláštní profesionální vztah plný vnitřního porozumění a otevřené komunikace.

Marka Ronsona, druhého producenta (později pracoval například s Adele, Duran Duran, Lady Gaga nebo Queens Of The Stone Age), dohodilo Amy Winehouse vydavatelství. Podílel se na šestici písní z "Back To Black", mimo jiné na hitech "Rehab", "Love Is A Losing Game" nebo "Back To Black". Společně natáčeli v newyorských studiích Daptone Records s doprovodem kapely The Dap-Kings.

Výsledkem je zvuk, v kterém se moderní aktuální přístup přirozeně mísí s dobovým retro soundem s jasnými odkazy na slavnou wall of sound producenta Phila Spectora. "Muzika The Dap-Kings mě naprosto uchvátila," vzpomíná v pořadu Slavná alba Ronson. "Dokázali svěží formou vystihnout styl z roku 1964. Ani ve snu by mě nenapadlo, že bychom něco takového zvládli v roce 2006." Po pěti měsících byly produkční práce ukončeny.

Jedenáctipoložkový komplet vyšel 27. října 2006 a okamžitě se na něj snesla chvála kritiky - vysloužil si mimo jiné i označení "soulová klasika pro 21. století". Vydobyl si místo v řadě výročních žebříčků a úspěšným završením byly dvě Grammy za Desku roku a Skladbu roku ("Rehab").

V té době se Winehouse, nejspíše pod tlakem nebývalé slávy, začala opět propadat hlouběji do drogové a alkoholové závislosti. I to byl důvod, proč se slavnostního předávání zlatých gramofonků nemohla zúčastnit - američtí úředníci ji nepustili do země. Stala se tak prvním interpretem, jehož vystoupení na ceremoniálu bylo přenášeno pomocí satelitu. "Až tak slavná a významná tehdy byla," konstatuje prezident Island Records Darcus Beese.

Pohled do zákulisí natáčení "Back To Black", desky, která umetla cestu vlně britského ženského soulu a mimo jiné zpěvačkám jako Adele nebo Duffy, podrobně zpracovává další díl cyklu Slavná alba, který odvysílala ČT art v pátek 19. března. Za týden bude série pokračovat příběhem debutové eponymní nahrávky The Doors.

Série článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí.

NÁZORY
  • Škoda této vynikající zpěvačky. Líbí se m... (Porman, 20.03.2021 09:22) Reagovat

    Škoda této vynikající zpěvačky. Líbí se mi její hudba a hlasově je velmi originální.!!!

    • Re: Škoda této vynikající zpěvačky. Líbí se m... (Tony, 20.03.2021 10:16) Reagovat

      už nikdo s takým hlasem tady není, což je škoda.

  • Back To Black (Tony, 20.03.2021 10:15) Reagovat

    Nadějná zpěvačka to byla, měla super alba, hlas a jen je škoda že patří do C27 :-((

  • Amy byla jedna z nejlepších a Back To Black je j... (Anonym, 20.03.2021 10:28) Reagovat

    Amy byla jedna z nejlepších a Back To Black je jednoznačně jedna z nejlepších desek 21.století. Je jí velká škoda, protože mohla natočit další skvělá alba a navíc ten retro nádech jí velice seděl. Jediná, která mi občas retro zvuk Winehouse a celkovou retro náladu Amy připomíná je Lana Del Rey, hlavně třeba na deskách Ultraviolence a Honeymoon. Amy byla sice lepší, ale Lana je (hlavně poslední dobou) další vynikající úkaz na hudební scéně.

    • Re: Amy byla jedna z nejlepších a Back To Black je j... (Dan, 20.03.2021 16:07) Reagovat

      Vcelku souhlasím, Lana by ale potřebovala trochu ožít... poslední album je jemné a pomalé až moc... Ultraviolence mělo šťávu a sebevědomí, aktuálně je to spíše jen ubrečená nuda, samotný singl se ale povedl, bohužel jako snad jediný má trochu sebevědomí :/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Žebříčku nejprodávanějších hudebnic v Británii vévodí Adele, druhá je Amy Winehouse (24.10.2021 17:35)
- BBC připravuje dokument o Amy Winehouse. Zpěvačku představí očima její matky (08.04.2021 09:52)
- Audio: Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence (04.04.2021 13:58)
- Video: Troye Sivan a Kacey Musgraves v hlavních rolích road movie. To je klip k nové verzi "Easy" (12.12.2020 10:26)
- Dua Lipa vydá remixové album alba "Future Nostalgia" a bude to velké (10.08.2020 12:32)
- Nové desky 51/2019 - od Harryho Stylese přes Adama Mišíka po Stormzyho (16.12.2019 13:30)
- Nové desky 26/2019 - od Marka Ronsona přes Collective Soul po The Hollywood Vampires (26.06.2019 21:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu