shop.musicserver.cz
Dežo Ursiny - Nové mapy ticha (Reedice 2020)

Posmutněle optimistické "Nové mapy ticha" Deža Ursinyho se připomínají v podařené reedici

Vydáno: 13.03.2021 15:35 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: Provisorium

Aktuální reedice nahrávek slovenského muzikanta Deža Ursinyho tentokrát navazuje tam, kde posledně skončila, tedy novým vydáním alba "Nové mapy ticha", které s pouhým ročním odstupem navázalo na desku "Pevnina detstva". Ta byla prvním společným počinem Urisnyho a textaře Ivana Štrpky.

8/10

Dežo Ursiny - Nové mapy ticha (Reedice 2020)

Vydáno: 21.9.2020
Celkový čas: 45 minut

Skladby: Nové mapy ticha, A na to myslím, Na malej stanici, Dnes v noci, Víťaz, Zelené jablko, Domestic Flight, Hádanka

Vydavatel: Provisorium

"Nové mapy ticha" je v jistém ohledu albem když už ne zlomovým, tak minimálně přechodovým. Nejen že navazuje na "Pevninu detstva", ale hlavně připravuje cestu pro asi nejoceňovanější položku Ursinyho diskografie "Modrý vrch".

"Nové mapy ticha" stojí na hranici mezi náročnějšími artrockovými kompozicemi a písničkovým přístupem následujících nahrávek. Tytam jsou dvacetiminutové opusy ("Ostrov" z předchozí desky, anglicky zpívaný "Christmas Time" ze sólového debutu "Provisorium"), tady jen jednou překročíme hranici desíti a jednou devíti minut, zbylé položky z osmiskladbové nahrávky se nesou v přijatelné, byť stále ne úplně radio-friendly, stopáži.

Ačkoliv tandem Ursiny-Štrpka zkracuje, jednoduché to posluchačům nedělá. Dežo Ursiny do dobové znormalizované pop-music pochopitelně nezapadal, vytvářel svou vlastní bublinu, v níž byli vítáni všichni, kdo dali na víc než na první dojem a prvoplánová slova.

V tomto případě Ursiny výjimečně souzní s Ivanem Štrpkou a jeho básnickým viděním světa. Poprvé se na obalu objevují jména obou mužů - tak tomu bylo i poté, dokud jejich spolupráce trvala. Ursiny přirozeně oživuje Štrpkovy texty, v tomto případě obzvláště křehké a jemné. Svět introvertních samotářů je místem, kde se oba tvůrci potkávají.

Tady je samota ale pozitivním prostorem - ne jako později na "Modrém vrchu", kde se mění spíše v osamělost a ztracenost v městském prostředí. Verše na "Nových mapách ticha" jsou nasycené přírodními motivy - trávou, stromy, mihotavými stíny, sluncem, nocí, jablky, … Je v nich jakási neurčitá samotářova naděje a optimismus: "Vychádzam z domu von / cestu mám pri nohách / v najvyšších konároch tečie slnko / tak dvíham ruku, otváram dlaň / hrejivé svetlo mi vteká medzi prsty, / trhám jablko," ("Víťaz").

Není ale vše dokonalé, Ursiny měl vždy svou temnější stránku, která prosákla i sem. Z desky totiž svou přesně opačnou náladou ční "Domestic Flight", rozsáhlá skladba, která v rámci proteplené, sluncem prozářené atmosféry kolekce až zarazí svým městským chladem a depresivní samotou: "V studenom hoteli / v izbe s tichou vodou a prázdnym zrkadlom / s prázdnou bielou skriňou, / s bielymi dverami / takými vel’kými, akoby mal nimi práve niekto / vojsť."

Výsledek tak není jednostranný, nechává prostor i pro opačný pól života. V obou polohách je Ursiny uvěřitelný, civilní, upřímný. Kýč na straně textu ani pěvecká manýra se nekonají.

Hudebně (za Ursinym tentokrát nestálo proměnlivé uskupení Provisorium, ale kapela Burčiak) je nahrávka v podstatě přímočará, byť onen přechod od složitějšího k jednoduššímu je zde z tohoto pohledu asi nejvýraznější. Písně se přelévají, proměňují, kreslí spoustu nálad. Tu se ozve svižné saxofonové sólo či rychlý kytarový běh, jinde překvapí rozostřená elektronická plocha, na delších místech až funkově tepe basa. Vzdušný sound plný barev se doplňuje s náladou textů - i hudba je uvolněná, optimistická, ale někde vespod jako by bublaly neurčité, temnější podtóny.

"Nové mapy ticha" jsou v porovnání s ostatní autorovou tvorbou nebývale prosvětlené album. Typická samotářská melancholie je zde přítomná jaksi v podtextu, převažuje posmutnělý optimismus. Dežo Ursiny byl na konci sedmdesátých let na svém tvůrčím vrcholu. Nová vinylová reedice, která do detailů přebírá vzhled původního vydání, nabízí výborný zvuk, díky kterému barevná nahrávka vyloženě rozkvétá.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Kompilace "Art Rock Line" shrnuje drobečky ze stolu československého sofistikovaného rocku (25.02.2021 09:00)
- Vychází reedice alba Deža Ursinyho "Nové mapy ticha" (25.09.2020 17:45)
- Album "Modrý vrch" Deža Ursinyho se dočká živého provedení (29.07.2020 10:53)
- Recenze: Deska "4/4" zavedla Deža Ursinyho do lehčích vod, ale bez vlastní zpronevěry (10.05.2020 12:00)
- Recenze: "Pevnina detstva" Deža Ursinyho je koncem i začátkem v jeho kariéře (31.12.2019 16:45)
- Řada reedic Deža Ursinyho se rozšířila o album "Pevnina detstva" (07.10.2019 15:24)
- Recenze: Dlouho nevydaný muzikál Deža Ursinyho "P + L" zapůsobí, své chyby ale má (02.01.2019 13:42)
- Vychází studiová verze nerealizovaného muzikálu Deža Ursinyho "P + L" (07.10.2018 14:24)
- Recenze: "Modrý vrch" Deža Ursinyho je melancholickou cestou do duše introverta (16.05.2018 11:40)
- Vydávání reedic alb Deža Ursinyho pokračuje deskou "Modrý vrch" (21.02.2018 15:36)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu