shop.musicserver.cz
Nick Cave & Warren Ellis - Carnage

Nick Cave a Warren Ellis hledají na albu "Carnage" lék na osamění a izolaci

Vydáno: 01.03.2021 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: Melbourne International Film Festival

V minulém roce uspořádal Nick Cave koncert, pro nějž přearanžoval své songy jen pro klavír a hlas a následně jej vydal na desce "Idiot Prayer". Warren Ellis loni nahrál další soundtrack "This Train I Ride". A letos se oba pánové vypravili do studia, aby vzniklo "Carnage", jejich první společné písničkové album.

9/10

Nick Cave & Warren Ellis - Carnage

Vydáno: 25.2.2021
Celkový čas: 40:00

Skladby: Hand of God, Old Time, Carnage, White Elephant, Albuquerque, Lavender Fields, Shattered Ground, Balcony Man

Vydavatel: Goliath Enterprises Limited

Nick Cave začal s Warrenem Ellisem z kapely Dirty Three spolupracovat v roce 1993 před vydáním skvělé desky "Let Love In", na níž Warren poprvé hostoval v několika skladbách. Čtyři roky nato se stal členem The Bad Seeds a následně, po odchodu Blixy Bargelda a Micka Harveyho (ale vlastně už i před ním), i nejdůležitějším Caveovým parťákem. Spolu natočili nespočet soundtracků (jen namátkou "The Proposition", "The Road", "West Of Memphis", "War Machine", "Wind River", "Kings" nebo "Mars" (na němž smyčce nahráli ve Smečkách naši Filharmonici města Prahy)). Warren je jedním ze čtyř členů kapely Grinderman. Ale společnou písničkovou kolekci (i když i na těch soundtracích se občas písnička najde) zatím nestvořili.

Když se 7. ledna Cave na svém blogu nenápadně zmínil, že zrovna s Ellisem natáčí "Carnage", hned tu zprávu převzaly snad všechny hudební weby včetně nás a někteří už předpovídali osmnáctou řadovku The Bad Seeds. Nakonec je z toho první písničkový počin dlouholetých kolegů a parťáků. Dílo, které navazuje jak na spolupráci na filmové hudbě, tak na to, jak znějí poslední desky The Bad Seeds. Mimochodem, první podoba skladeb na album vznikla při intenzivním kreativním výhřezu během dvou a půl dne nahrávání.

Výsledek je reakcí na samotu, odloučení a nejistotu. Žijeme v době, kdy moc nemá cenu plánovat. Sám Cave minulý rok nejdříve odložil a pak zrušil turné k předchozí studiovce "Ghosteen". A pokud si vzpomenete na energii a propojení s fanoušky z poslední šňůry, fyzické kontakty, tahání lidí na pódium i procházení mezi nimi a zpěv přímo z nadšeného davu, uvědomíte si najednou ten kontrast, který covid třiašedesátiletému muzikantovi přinesl, i tu ještě větší a brutálnější míru odloučení a osamění.

To vše vyústilo v osm písní. Učí se žít v tom novém světě, obrací se k víře v Boha a v lásku a snaží se najít recept sám pro sebe. Mnohem více řeší to, co se děje uvnitř člověka, a když se nejde setkávat fyzicky a volně cestovat, navazuje kontakty a cesty snové, duchovní, intimní. Přemýšlí, jak se s dnešní situací vyrovnat, a uprostřed osamění a izolace hledá naději a taky sám sebe. Nemá to ostatně vůbec jednoduché - s ještě výraznějšími pocity odloučení, způsobenými ztrátou syna, se pral už na předchozích dvou deskách The Bad Seeds.

Ale není to jen divný svět covidu. Je to i divný svět násilí a agrese, na který hudebník reaguje v songu "White Elephant", kde se dotýká i loňských protestů Black Lives Matter. Píseň začíná vlastně jako filmové drama. Ellis vytváří stísněnou atmosféru, do které Cave svůj text spíš deklamuje, než zpívá. Pak ale dojde ke střihu a gradující drama se promění ve všeobjímající a nadějeplný nápěv o tom, že nastal čas pro nebeské království. Ten syrový a bezútěšný a do maléru směřující úvod tak autoři jako zázrakem vyléčí a promění. Podobný střih je tu ještě jednou - hned v úvodní "Hand Of God".

Když jsem byl před mnoha lety ve francouzském Saint-Rémy-de-Provence, měl jsem to štěstí, že jsem náhodou vešel do zdejšího kostela, v němž zrovna hrál místní umělec pro asi patnáct posluchačů na obrovské nádherné varhany. Shodou okolností v tomto městě asi deset let poté natáčel Cave album "Push The Sky Away". A vlastně stejný pocit jsem zažíval právě i při poslechu zmíněného otvíráku (a pak i u "Lavender Fields", která upomíná na levandulová pole, jimiž ta francouzská oblast také voní).

V té úvodní skladbě sedí poutník / umělec / kazatel u piana a filozofuje: "There are some people trying to find out who / There are some people trying to find out why / There are some people who aren't trying to find anything, but that kingdom in the sky." Následuje zlom, střih, z klidu a rozjímání přejdete v naléhavý tepající elektronický rytmus a z vysněného kostela se dostáváte do dnešních dnů k sobě domů, do příběhu o přežití, v němž Cave doufá v boží zásah.

Nakonec ale nachází způsob, jak v celé té znepokojivé době a marasmu fungovat. Jak se s tím vším vyrovnat. "Carnage" může být receptem i pro posluchače.

NÁZORY
  • díky (R., 01.03.2021 12:49) Reagovat

    Děkujeme za rychlou recenzi!!!

  • Nádherné album. (David, co ho všichni nesnáší ale on je taky nesnáší, 01.03.2021 13:16) Reagovat

    Horký favorit na letošní desku roku !

    • Re: Nádherné album. (Pavel Drápela, 01.03.2021 16:53) Reagovat

      Souhlasim - výborná deska!

  • Po večerech poezie (sice krásných, o tom žádn... (Honza, 03.03.2021 11:23) Reagovat

    Po večerech poezie (sice krásných, o tom žádná), je tohle zase HUDBA - skoro škoda, že v aranžích rovnou nenastoupila celá kapela, občas tomu chybí kytara a bicí, ale má to hudební linku, písňovou konstrukci. Moc dobré!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)
- Nick Cave prozradil, že s The Bad Seeds chystá nové album. Podělil se i o první text (10.01.2023 08:44)
- Audio: Nick Cave & Warren Ellis představují "Pearly", první skladbu ze soundtracku k filmu o Marilyn Monroe "Blonde" (21.09.2022 12:18)
- Shilpa Ray vystoupí 13. září v pražské MeetFactory (05.09.2022 08:16)
- Naživo: "Jen dýchej," žadonil Nick Cave na Metronomu (24.06.2022 12:43)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu