Krabathor se po letech vracejí se (staro)novou deskou

19.02.2021 08:34 - Jiří V. Matýsek | foto: Mystic Production

Uherskohradišťská deathmetalová formace Krabathor (založená už v roce 1984) má v místních tvrdě žánrových kruzích jasný status legendy a věhlas, který rozhodně přesáhl hranice české kotliny. Patřila totiž k těm málo skupinám z východní Evropy, které se v žánru dokázaly prosadit i na západě.

Nyní se po dlouhých osmnácti letech splní sen mnoha fanoušků a nejsilnější sestava kapely - Christopher (vokály, kytara), Bruno (basa, vokály) a Pegas (bicí) - vydá nové studiové album. Přesněji staronové - deska "Demonizer" totiž obsahuje zbrusu nové verze písní, které kapela nahrála na svá první tři dema z roku 1988 ("Dech smrti", "Totální destrukce" a "Brutální smrt") a na debutové album se už nevešly. Výsledek je tak spíše jakýmsi nultým albem a žánrově se řadí spíše k thrash metalu, navíc je zpívaný česky.

Krabathor - Demonizer
© Mystic
Výsledkem je celkem sedmnáct kousků se stopáží, která přesáhla hodinu. Vedle ústřední trojice se na albu podíleli někteří bývalí členové Krabathor a svou troškou do mlýna přispělo i několik vzácných hostů, konkrétně tuzemská nesvatá trojice Kolins (Debustrol), Big Boss (Root) a Vlasta Henych (Henych666, ex-Törr), dále Vlasa (Hypnos, Six Degrees Of Separation), Igor Hubík (Root, Solfernus) a Martin Štědroň. Natáčelo se a mixovalo s Pavlem Hlavicou v bzeneckém SHAARKu a několika dalších studiích, například Christopher svoje party nahrával ve Vancouveru v Kanadě, kde již dlouhou dobu žije.

Album vyjde ve třech podobách u tří různých vydavatelství. O tu nejvýpravnější se postaral label Mystic. Obsáhne čtyři disky, kromě nových nahrávek dvě CD s kompletně remasterovanými demy z roku 1988 a DVD s dvojicí koncertních záznamů a dvěma nově vzniklými lyric videi, přičemž jedno z nich najdete níže. V této podobě vychází album 19. března. Stranou nezůstanou ani příznivci vinylů: "Demonizer" vyjde u vydavatelství Monster Nation jako 2LP, demoverze pak rozprostřené na tři desky u labelu Naspyr, obě edice budou k dispozici od 16. dubna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY