shop.musicserver.cz
Na Davida Stypku se nezapomene

Na Davida Stypku se nezapomene

Vydáno: 12.01.2021 09:30 v sekci Publicistika - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Byl držitelem Anděla, jeho duet s Ewou Farnou patřil k velkým hitům rádiového éteru. Pro většinové publikum přesto zůstával spíše nenápadnou osobností, která nevstupovala do nablýskaného světa showbyznysu. Jak moc obohatil českou kulturu, si nejspíš národ uvědomí až nyní, po zpěvákově odchodu.

Už z reakcí, které Stypkův skon ve věku 41 let vyvolal na sociálních sítích napříč celou hudební scénou, je patrné, že odešel její výrazný hlas. A také člověk, ke kterému pro jeho ryzí přístup k umění i obdivuhodný životní vývoj vzhlíželi mnozí z kolegů.

David Stypka
© Lukáš Dvořák
"Inspiroval mě od mých čtrnácti a byl vzorem ve smyslu přirozené autority, charismatu, autorství. Učil mě psát, sám se podílel na spoustě našich skladeb," uvedl v osobním příspěvku na Facebooku jeho frýdecko-místecký parťák Mirai Navrátil, frontman skupiny Mirai. Stypka byl mimo jiné spoluautorem jejího singlu "I přes to všechno", v posledních týdnech nejhranější písně v tuzemských rádiích.

"Dneska v noci umřel náš kamarád, brácha a jeden z nejskvělejších lidí, který jsme na našich cestách potkali, David Stypka. Úžasnej muzikant, básník, zpěvák, skladatel, ale hlavně chlap s největším srdcem na světě," komentovala jeho smrt formace Jelen, se kterou v roce 2016 absolvoval společné turné.

"Slovy se to popsat nedá a já stejně nemám sebemenší tušení, jak se loučí s nejlepším přítelem. Bolí mě srdce. Držte se," přidala se Kateřina Marie Tichá, která, stejně jako Stypka a Jelen, patří do party muzikantů vydavatelství SinglTon.

V rozhovorech ke svému loňskému, kritikou výborně přijatému debutovému albu "Sami" navíc zpěvačka opakovala, že právě hudebník z obce Dobrá u Frýdku-Místku pro ni byl důležitou inspirací. Ukázal jí, jak nápaditě lze v písňové formě pracovat s poezií. Na zmíněné nahrávce koneckonců sám zpívá v duetu "Divoká".

Debbi & David Stypka, Palác Akropolis, Praha, 10. prosince 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
"David byl básníkem. Byl básníkem v tom smyslu, že i v kulisách dnešní estrádní doby za slovy hledal významy,“ ocenil ho rapper Lipo, režisér videoklipu ke Stypkově největšímu hitu "Dobré ráno, milá". "Jak skutečně velký talent to byl, nám všem však dojde až teď..." dodal.

"I když jsme nebyli dlouholetí a nejbližší přátelé, měla jsem pocit, že mi rozumíš jako málokdo na této planetě," svěřila se Anna K., která v minulosti také bojovala se závažnou nemocí. Krátce, ale o to výstižněji, popsala osobnost zesnulého hudebníka Emma Smetana. K fotografii Stypky s Cenou Anděl napsala: "anděl mezi anděly."

ZJEVENÍ Z DRSNÉHO KRAJE

Pěvecké i autorské nadání umělce ze severu Moravy zůstávalo široké veřejnosti dlouhá léta skryto. Ačkoliv začal hrát na kytaru již v deseti letech, jeho první kapely MGH a Najzar měly pouze lokální význam. Vystřídal několik civilních zaměstnání, byl dramaturgem hudebního klubu, novinářem, číšníkem, a dokonce i prodejcem svíček.

Teprve se skupinou Bandjeez začalo jeho jméno nabývat na známosti. V roce 2014 vydali první společné album "Čaruj". Neměli nahrávací firmu ani profesionálního producenta, sám zpěvák nevěřil, že by pro ně deska mohla znamenat významný průlom. Žádného komerčního úspěchu sice opravdu nedosáhla, zaujala však hledače talentů Martina Červinku. Právě on Stypku, tou dobou již pětatřicátníka, vytáhl z drsného kraje do první ligy české populární hudby.

ALBUM ZA 200 TISÍC V KOŠI

Když vyšlo v roce 2016 pod dohledem Červinky a producenta Martina Ledviny čtyřpísňové EP "Jericho", bylo jasné, že se stalo něco mimořádného. "Talent, jaký tu roky chyběl," psala většina médií. Singl "Vrány taky", který minidesku uváděl, již tehdy nevídanou poetickou formou poukazoval na polarizovanou společnost. Aktuálnost jeho slov ani po pěti letech zdaleka nevyprchala, spíše naopak.

David Stypka - Neboj.
© facebook interpreta
Nominaci na Objev roku v Cenách Anděl sice ještě Stypka s Bandjeez nepřetavili v zisk trofeje, vydání plnohodnotného alba "neboj." v květnu 2017 však proměnili v očekávanou událost. Nešlo o zcela nový materiál, nahráli ho už o dva roky dříve, tehdy však s výsledkem nebyli spokojeni. Práci za 200 tisíc korun proto "hodili do koše" a desku spolu s Ledvinou přepracovali. "Z písniček, které byly původně hodně temné, dokázal přece jen vykřesat nějakou naději,“ vyzdvihoval interpret přínos producenta.

A vyplatilo se - zejména na klubové scéně nahrávka s jednotným tématem strachu zarezonovala. V rádiích a na YouTube pak bodoval již zmíněný singl "Dobré ráno, milá", který se Stypkou nazpívala Ewa Farna. Ne každý ví, že píseň o chorobné žárlivosti napsal autor již o dvanáct let dříve. "Moje stavy tehdy byly tak intenzivní, že když jsem ji zpíval, lidem u toho nebylo moc dobře. Asi jsem potřeboval získat nadhled. Když ji hrajeme dnes, lidé se usmívají," prohlásil pro magazín Interview v roce 2018.

V tom samém rozhovoru mluvil i o tom, jak se on sám naučil radovat. Jedním z důvodů k potěšení byl zisk Anděla v kategorii Sólový interpret roku. "Někdy se na něho večer dívám a říkám mu: 'Co tady děláš?' Pořád kroutím hlavou a nechápu, jak se to stalo," popisoval a rozpovídal se také o svém tehdejším životním rozpoložení. Jako otec tří dětí a stále žádanější muzikant po letech, během nichž si prý tak trochu liboval v osobní nespokojenosti, zjistil, že je "vlastně šťastný."

To bylo rok předtím, než ho v létě roku 2019, v období jeho čtyřicetin, zastihla neveselá diagnóza - rakovina slinivky.

NEMOC PŔIJÍMAL S POKOROU

David Stypka & Bandjeez, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Stypka však neměl tendenci se litovat. Snažil se žít naplno, hrál, zpíval, nahrával s kapelou nové album "Dýchej" a o své nemoci například v rozhovoru pro Reportér říkal: "Díky za tu facku." Rakovina ho přinutila změnit pohled na život, netrápit se malichernostmi.

O přípravě třetí řadovky s Bandjeez naposledy informoval na sociálních sítích na konci listopadu, když uvedl, že základy jsou hotovy. Zda a případně v jaké podobě nakonec písně vyjdou, v tuto chvíli ještě není zcela jasné.

Přesto se zdá být jisté, že na Stypkovu stopu v české hudbě se jen tak nezapomene. Dosavadní repertoár v žádném případě nezestárl, ve stínu zpěvákova již uzavřeného životního osudu naopak jeho nadčasové písně vyznívají ještě mrazivěji.

Sbírka pro Stypkovu rodinu

Zpěvákovi přátelé organizují sbírku pro jeho partnerku a tři děti. Libovolnou částkou můžete přispět zde. Sto procent vybrané sumy půjde těm, pro které je sbírka určena.

"Někdy mi říkáš: 'Buď rád, že ještě žijem', ale mi to přijde jako zpráva špatná. Přece ti nebudu lhát, z téhle láhve se neopijem, na to je šťáva v ní příliš sladká. Už je to jasné, už se ví, že bych měl zůstat na Zemi, ale já vstanu, vážení..." zpíval například ve skladbě "Černobílá" z desky "Čaruj".

David Stypka byl za života uznávaným hudebníkem, hloubavost jeho povětšinou pochmurných výpovědí však zajímala spíše přemýšlivé publikum než posluchače klasického mainstreamu. Ti dost možná písničkářův jedinečný autorský rukopis a podmanivý hlas ocení dodatečně. Nebyl by zdaleka prvním a určitě ani posledním umělcem, který by se největších poct dočkal až po smrti.

Z dalších ohlasů na sociálních sítích

"Před pár týdny jsme spolu psali texty u Tebe na terase, rozebrali život do totálních 'zárohů', uměli jsme zabřednout do hlubokých témat, a smáli se, že tak si lidi asi nepředstavujou vznik popových songů. Nemám v oblibě 'smalltalk', s Tebou to byl přesně ten typ přátelství, kde jsme u nás doma do rána pokecali otevřeně o všem, jen ne povrchně."
Ewa Farna

"Dnes v noci zemřel můj kamarád, brácha a hudební génius s obrovským srdcem David Stypka. Rodina prosí našimi ústy o respektování soukromí. Je to příšerný."
Martin Ledvina

"Vystoupili jsme z auta, stoupli do sněhu a přišla nám zpráva... Oba jsme měli slzy v očích, opustil nás David Stypka a v záplavě slunce jsme nemohli uvěřit, že odešel tak moudrý mladý člověk, táta, skvělý muzikant. Myslíme na Tvou rodinu a blízké, děkujeme za všechna setkání, diskuze, Tvou hudbu... Máme Tě v srdci, Davide."
Klára Vytisková

"Básníku! Je mi to líto, je mi to tak líto!"
Tomáš Klus

"Sbohem kamaráde. Byl jsi mým velkým vzorem a přítelem. Budu navždy vděčný za každou vteřinu. Děkuji."
Thom Artway

"Těžko říci, jestli ještě někdy budu mít k muzikantovi větší obdiv, jestli nějakej bude mít ještě někdy takovou opravdovost, lidskost a jedinečnost. Kdyby šlo dát z toho svýho času tady pár dnů, neváhal bych ani minutu, stejně jako spousta dalších, kteří od včera vzpomínají se stejnou bolestí."
Eduard Rovenský (Poetika)

"Tak Davide...
Teď jsem položil kytaru. Nic jsem nesložil několik měsíců. Mrzí mě, že jsem měl tak smutnej důvod k tvorbě. Párkrát jsme si napsali, párkrát se viděli. Navzájem si fandili. Bylo to zatraceně málo. Tady máš teda ode mě aspoň tu písničku. Tvůj fanoušek Michal."

Michal Skořepa


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Naživo: Ewa Farna si podmanila O2 arenu i napodruhé (23.03.2024 08:48)
- Video: Kateřina Marie Tichá v doprovodu Bandjeez a dechů rozhodně nemusí být "Ta třetí" (19.03.2024 13:19)
- Mirai na léto chystají vlastní putovní festival. Objedou s ním celou republiku (19.03.2024 07:31)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Naživo: Kateřina Marie Tichá publikum v Lucerna Music Baru roztancovala i dojala (16.03.2024 14:30)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Rozhovory: Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům (13.02.2024 08:00)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu