shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Plastic Hearts" Miley Cyrus

Makrorecenze "Plastic Hearts" Miley Cyrus

Vydáno: 22.12.2020 14:30 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook Miley Cyrus

Miley Cyrus už během své kariéry dokázala, že umí být popově vlezlá, alternativně podvratná i hitově odzbrojující. Na své nové desce "Plastic Hearts" se rozhodla proměnit v rockovou dračici, ale s jasným puncem osmdesátých let minulého století. Jak se tato její proměna líbí redaktorům v makrorecenzi?

Miley Cyrus - Plastic Hearts
© Miley Cyrus
Kdo by to byl před lety čekal, že se z uhlazené Disney holčičky, která hrála Hannu Montanu, stane zpěvačka, na jejíž novou desku budeme na musicserveru čekat a doufat, že to bude opravdová pecka. Podle hlavní recenze Tomáš Navrátila se tak stalo a hodnocení 8/10 doplnil slovy: "Album 'Plastic Hearts' by mělo definovat další zpěvaččiny kroky. Dokáže totiž skvěle balancovat mezi pózou nadrané potížistky a křehké holčiny, která je ale v obou směrech uvěřitelná." Lépe než on novou kolekci Miley Cyrus sice v makrorecenzi nehodnotil žádný redaktor, ale se svým názorem, že se jedná o povedenou nahrávku, rozhodně nezůstal osamocen. Průměrné hodnocení se nakonec zastavilo na 72 procentech.


Josef Martínek - Rocková energie, silné popové melodie a skvělý hlas (8/10)
Vztah ke zpěvačce: Ne každá její proměna ve mně vzbuzovala sympatie, s Ronsonovou "Nothing Breaks Like A Heart" si mě však definitivně získala na svoji stranu.

Předchozí countryově laděná řadovka "Younger Now" sice komerčně propadla a ze zamýšlené trilogie ípíček sešlo už po prvním z nich, Miley se ale nevzdala. Na novince mohla vsadit na jistotu, přesto se raději znovu rozhodla jít s kůží na trh a trochu zariskovat. A dobře udělala: inklinace ke spíše rockovému zvuku a osmdesátým létům se závanem disca a podporou nosných melodií jí totiž nadmíru sluší. Především pak svědčí jejímu hlasu, ze kterého se vyklubal pořádně štiplavý chraplák.

Úvodní vypalovačka "WTF Do I Know" nebo robustně znějící "Night Crawling" s hostujícím Billym Idolem nejspíš neurazí ani kdejakého milovníka ostrých kytar. Povedla se i přímočaře hitová spolupráce s Duou Lipou "Prisoner", tedy pokud se smíříte s pubescentně rebelským videoklipem, naopak nepříjemně rozvleklá "Bad Karma" s Joan Jett a vlezlým "uh, uh, uh" je suverénně nejotravnější položkou tracklistu. V čem však Cyrus opravdu exceluje, jsou balady: ukazuje se, že srdceryvné kousky "Angels Like You", "High" nebo "Never Be Me" jsou pro její charismaticky zastřený vokál jako stvořeny. Album jako "Plastic Hearts" mohla klidně natočit třeba Lady Gaga, nakonec však všem zralejším kolegyním vypálila rybník interpretka, kterou seriózní hudební svět dlouhá léta nechtěl brát vážně. Je na čase konečně nahlas přiznat, že z bývalé Hanny Montany vyrostla opravdu fantastická zpěvačka. 


Honza Balušek - Povedený návrat do rockovějších osmdesátek (8/10)
Vztah ke zpěvačce: Kdysi mi lezla na nervy, pak mi lezla na nervy mnohem méně a teď ji mám opravdu rád.

Vím úplně přesně, kdy se stalo, že mě Miley Cyrus přestala tím obyčejným hannamontanovským popem štvát a začala se mi opravdu líbit - tím zlomem byla písnička "We Can't Stop". Pak jsem ji začal přece jen více sledovat a před vydáním aktuální desky, kdy internet plnila spoustou skvělých živáků, se mé očekávání dočkalo vrcholu. A album ho beze zbytku naplnilo. Možná je toho obracení do osmdesátek v poslední době všude až moc, Miley si ale bere více z té rockovější části tehdejších hudby a třeba ozvěny diska jsou slyšet mnohem méně, než to po vydání pilotního singlu "Midnight Sky" vypadalo. Celá nahrávka šlape od začátku do konce, až snadno zapomenu, že "Prisoner", duet s Duou Lipou, od něhož jsme si slibovali možná až příliš, mě převážně kvůli nepovedenému klipu ze začátku moc nechytl. Balady jsou všechny skvělé, Billy Idol je v "Night Crawling" k sežrání, snad jen "Bad Karma" s Joan Jett je kvůli vzdychání po chvíli opravdu otravná. Před několika lety by mě to ani nenapadlo, ale teď bych opravdu rád vyrazil na její koncert.


Lukáš Boček - Zase ty osmdesátky (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Zpočátku spíše pobavení z producenty budované aury naivní popstar, dnes již respekt.

Je zajímavé, jak první popová liga drží pospolu - když se novým trendem mělo stát country a písničkářství, přišla s takovou deskou Lady Gaga, Kylie Minogue i Miley. A když se děvčata od sena obrátila k diskotéce osmdesátých let, za zvuku synťáků k němu narukovala opět mnohá velká jména, včetně takových, jako jsou Dua Lipa či opět Miley. Nebyla by to ale rodačka z Tennessee, kdyby ke své vizi nepřidala něco navíc. Tím pomyslným kořením jsou zde (někdy až překvapivě ostré) kytary a hodně osobní texty, které však občas balancují na hraně hudebního deníčku, s nímž se možná dokáže ztotožnit jen málokterý posluchač. Povedená je většina položek tracklistu: sebevědomá "Gimme What I Want" či výborná "Night Crawling", která jako by utekla z osmdesátkového sci-fi filmu. Naopak "Never Be Me" je sice správně stylová, ale jinak utahaná. "Plastic Hearts" v zásadě velmi přirozeně navazuje na "Younger Now", zvuk posouvá opět novým směrem a výsledkem je zábavná deska, která se však možná překvapivě rychle oposlouchá.


Simona Knotková - (Ne)překvapující rocková fáze Miley Cyrus (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Jako správný pozérský pankáč jsem ji dřív nesnášela. Pak ale vyplázla jazyk, na MTV cenách si zapálila jointa a ukázala symbolický prostředníček celému tomu spolku pokrytců, a byla jsem její.

Mnoho posluchačů může "Plastic Hearts" vnímat jako zásadní moment ve zpěvaččině kariéře, ale podle mě Miley jen plynule pokračuje v tom, co započala už před sedmi lety, kdy celý hudební svět šokovala songem "We Can't Stop" a vším, co s ním přišlo. Přiznám se, že i já ji zprvu brala jenom jako další z řady prvoplánových interpretek prodávajících svůj hlas tělem. Zatímco všechny tyto hvězdičky jsou stejně jako zboží v obchodě dřív nebo později nahrazeny jinými, supernova Miley Cyrus ale stále svítí a je zářivější než kdy dřív.

Nejnovější proměna do osmdesátkové rockerky z plakátů jí ze všech dosavadních metamorfóz sluší nejvíc, protože na rozdíl od výborných (a pro mě nepřekonatelných) Mrtvých zvířátek dokáže zaujmout i širé posluchačstvo. "Plastic Hearts" je sázka na jistotu. Poslouchá se to dobře, jsou tam hitovky, pro starší generace nostalgie a nad tím vším se vznáší obří persona Miley, kterou milovat sice nemusíte, ale upírat jí talent může dnes snad jen hluchý člověk nebo úplný ignorant. Možná i proto se muzikantka tentokrát pustila do vyvolávání poprockových legend, aby ji vzali vážně i ti, kteří to dosud odmítali. Já bych jí asi sežrala i hiphopovou desku, ale vůbec se nebudu zlobit, když u kytar zůstane i napříště.


Dan Hájek - Sebevědomá, ale příliš universální Miley (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Její bizarní úlety a odbočky nelze přehlížet, avšak značka Miley Cyrus musí ještě dozrát.

Ony úlety a odbočky se dají zpětně hodnotit jako chyby, které jí spíše uškodily, než nějak výrazněji posunuly. Miley Cyrus je však nepřehlédnutelným elementem současnosti, jež se zjevně zatím hledá a nějak ukotvuje v tom, kam by se chtěla do budoucna nasměrovat. "Plastic Hearts" by se tak dalo chápat i jako nový startovací výstřel umírněnější Miley. Nakročeno je zjevně správně, včetně samotného vzoru v podobě Cyndi Lauper (nejen účesem). Obě dámy mají mnohé společné, odtud se tak dost věcí odvíjí.

"Plastic Hearts" nestaví jen na nějakém retro ohlédnutí, nesází jen na jeden hudební styl, jedná se o pestrou kolekci tracků, které se mohou stát hity, ale občas se v nich cosi zadrhne. "Angels Like You" nebo našlápnutá "Gimme What A Want" jsou povedeným předvojem k až mýtické "Night Crawling", ve které hostuje Billy Idol. "Midnight Sky" ve verzi se Stevie Nicks coby "Edge Of Midnight" je výtečným bonusem, kterých mohlo být na albu klidně povícero. Protipólem je pak nastavená vata se zařazenými covery v samotném závěru - zejména "Heart Of Glass" od Blondie byla přetvořena v cosi, v čemž se totálně ztrácí lehkost, koketérie a výstřednost Debbie Harry. Některé písně sklouzávají do unifikace reality v současném pop rocku, "WTF Do I Know" sice funguje na efekt, ale jinak s odstupem času zapadne do šedi dobového zapomnění.

Pokud tedy ve svém finální rozuzlení "Plastic Hearts" spojíme do přímého souboje se zmíněnou Cyndi Lauper a jejím debutem "She's So Unusual", celkem záhy vyplave na povrch fakt, že Miley přece jen místy klopýtá a prohrává o několik koňských délek. Na druhou stranu otočila kormidlem do správného směru, učí se rychle a další její kroky rozhodnou.

NÁZORY
  • Poslední recenze je 100% trefná. ... (Anonym, 22.12.2020 18:53) Reagovat

    Poslední recenze je 100% trefná.

    • Re: Poslední recenze je 100% trefná. ... (Karel, 22.12.2020 19:48) Reagovat

      Ta poslední je zcela dementní, stejně jako ty.

      • Re: Poslední recenze je 100% trefná. ... (Anonym, 22.12.2020 20:13) Reagovat

        Karlíčku, no tak, někdo Ti urazil tvou čubičku? Takovejch po světě běhá

        • Re: Poslední recenze je 100% trefná. ... (Karel, 23.12.2020 00:06) Reagovat

          Ne debílku, jen je třeba nastavit všem ubohým pakům jako jsi ty zrcadlo. A od toho jsem tu já ! ;-)

  • Jmenuji se Oliver Hans Reinner a omlouvám se za t... (Karel, 23.12.2020 06:22) Reagovat

    Jmenuji se Oliver Hans Reinner a omlouvám se za to co píše Karel. Musíte ho brát s rezervou, matka alkoholička, otec drogově závislí, dědeček sedí za spoluúčast na vraždě, babička jednou ráno šla do krámu a už se nevrátila. Jeho sestra získala titul miss lehká děva 2017,2018 a 2019 a jeho bratr je samotný Miroslav Kalousek. Chápejme ho v jaké je složité situaci.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa chce být na novém albu radikálně pozitivní (15.03.2024 10:47)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Video: Dua Lipa chce v "Training Season" konečně sbalit pořádného chlapa (21.02.2024 15:15)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa pro novou řadovku napsala 97 písniček (14.02.2024 19:21)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen AC/DC Karel Gott Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu