shop.musicserver.cz
Monkey Business - Freedom On Sale

Monkey Business jsou na desce "Freedom On Sale" pichlavější a chladnější než dřív

Vydáno: 25.12.2020 11:20 v sekci Recenze - Hana Bukáčková | foto: Jiří Rolník

Monkey Business si ke svým dvacetinám nadělili nové album, již desáté ve své bohaté a povedené diskografii. Opět, jak to u nich bývá zvykem, se nebojí píchnout do vosího hnízda palčivých společenských témat. Ze všeříkajícího názvu "Freedom On Sale" je na míle cítit, že jim není lhostejný tento svět.

7/10

Monkey Business - Freedom On Sale

Vydáno: 6.11.2020
Celkový čas: 58:00

Skladby: Chaos Is the Key, Freedom on Sale, One Boy One Girl, Talking Animals, Fly High, Eleven Retards, God Save the Band, Do It! (If You Don´t Have Any Children), Fuck Neutrality, Stars Delight, Compass Point, Fathers Fail (Interstellar), Love Is Hell

Vydavatel: Warner Music

Výrazná formace kolem Romana Holého a Matěje Rupperta vydala začátkem listopadu novinku, která navazuje na dva roky starou nahrávku "Bad Time For Gentlemen". Jedná se o druhou spolupráci s Terezou Černochovou a nutno říct, že nová zpěvačka k ostatním přirostla jak siamské dvojče.

Pod hudbou je podepsaný dvorní skladatel, producent a multiinstrumentalista Roman Holý, s textařským umem přispěl baskytarista Pavel Mrázek. Ten s touto svou dosud skrytou silnou stránkou začal koketovat už na předchozím počinu, na tom aktuálním už stojí za většinou veršů.

Na dnešní poměry má album poměrně dlouhou stopáž (většina konkurence se vejde do poloviční délky). Oproti předchozím nahrávkám MB tentokrát odbočují ze zavedeného zvuku. Funk vyměnili za více elektroniky, a působí tak nějak uklidněně. Přesto v každé písni srší nápady, experimentují se zvuky a provokují slovně - přibylo více společenských témat orientovaných na současnost.

Tradičně nechybí humor, ironie a celkový nadhled. To dokazují songy typu "Eleven Retards", který si utahuje ze sportu točícího se kolem kulatého nesmyslu. "Love Is Hell" - láska je peklo, stejně jako pro někoho i nakupování v jednom obchodním řetězci s nábytkem, které může mít velký vliv na nejeden vztah. O smyslu monogamie vypráví "One Boy One Girl". Někdy krom jistot potřebujeme chaos - "Chaos is the Key" a může nás nakopnout k lepším výsledkům.

Titulní "Freedom On Sale" tvrdí, že jsme všichni díky všem těm vychytávkám a technologiím sledování - Velkému bratrovi zkrátka neunikneme. Hrozná představa. Sociální pospolitost řeší "Fly High". Radikální změnu naší budoucnosti navrhuje "Do it! (If you don't have any children)". Výstižné "Choď do pi*i" ve "Fuck Neutrality" je pak jasným vzkazem všem neutrálním beznázorovým jedincům. Asi nejvíce mě z alba baví právě tahle píseň spolu s "Talking Animals" či "Chaos Is the Key".

To by nebyli Monkey, aby byli bez hosta. Úvodní song "Chaos Is The Key", který začíná jakoby kabaretním úvodem, zdobí jízlivý zpěv hostujícího Dana McCaffertyho z Nazareth. Na desce se objeví rovněž světově uznávaný hammondista Ondřej Pivec a v písni "God Save the Band" se přidal britský zpěvák a trombonista (známý z působení v kapele Freak Power) Ashley Slater. Oba posledně zmínění mimochodem spolupracovali s touto povedenou partičkou už na dva roky staré nahrávce. K nim pak přibyl i smyčcový Epoque Quartet či raperka Sia Sai ve "Fly High".

Pozornost si zaslouží i vizuál, který koresponduje s poetikou postapokalyptického obrazu společnosti. Hlavu sochy Svobody na zpustošeném vrakovišti, které představuje naši společnost, hlídá pes, který je z toho všeho smutný, nebo rozzuřený. Možná obojí. Neví, jestli má svoje území chránit, nebo v něm se strachem bojovat o přežití. Ani se mu nedivím. Oba dva pocity se za poslední roky ve mně tlučou fest.

Zvuk je trošku oldschoolový, pestrý mišmaš s převahou elektroniky. Možná i proto na mě z poslechu "Freedom On Sale" padají určitý chlad a odosobněnost. Je to trochu depka - i přes všechnu snahu na mě výsledný efekt bohužel působí tak nějak sterilně, ospale (hlavně druhá polovina). Z novinky nečiší ta pověstná energie, kvůli které je bezmezně nejenom já obdivuju. Monkey Business zkrátka vsadili na vážnou notu a dělají osvětu své ideologii. A dělají to po svém.

NÁZORY
  • Více Elektroniky je na albu a to je dobře ❤️... (Porman, 25.12.2020 13:46) Reagovat

    Více Elektroniky je na albu a to je dobře ❤️

  • naopak (shraddha, 25.12.2020 18:33) Reagovat

    Naopak, je to jejich po letech nejlepší album, má odpich, je funky a velmi uzemněné...a Tereza Černochová fakt umí! Tady absolvovala křest ohněm a potvrdila, že ke zvuku mankáčů neodmyslitelně patří. Je to víc elektro, ale rozhodně ne chladné, spíš naopak. Za mě 9/10

  • opičáci jslou opičáci, s tím nic nenaděláš... (Anonym, 25.12.2020 18:58) Reagovat

    opičáci jslou opičáci, s tím nic nenaděláš...


  • ? (Filip, 25.12.2020 21:10) Reagovat

    Ad "americký zpěvák..., člen kapely Freak Power Ashley Slater": Ashley Slater je Brit narozený v Kanadě a je bývalým členem Freak Power. Ad "pianista Ondřej Pivec" - lepší by bylo asi klávesista, nicméně nejvíce je ve světě ceněný jako hráč na Hammodovy varhany, ne jako pianista.

    • Re: ? (autorka článku, 26.12.2020 18:32) Reagovat

      Chybička se vloudila, díky za upozornění, opraveno????????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)
- Rozhovory: Roman Holý - Jsem nesnesitelně náročnej, v hudbě jsem velmi přísnej, až mi to leze na nervy (30.11.2021 08:00)
- Ostravský Barrák music hrad procvičí vaše hlasivky i bránice (08.07.2021 14:35)
- Naživo: Monkey Business během streamovaného křtu měnili kostýmy jak na běžícím pásu (19.04.2021 14:43)
- Monkey Business slibují stream lepší než Queen, hostem bude Ewa Farna (16.04.2021 13:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu