shop.musicserver.cz
Zakončení Jazz Meets World 2020 proběhne alespoň prostřednictvím streamů

Zakončení Jazz Meets World 2020 proběhne alespoň prostřednictvím streamů

Vydáno: 10.12.2020 15:11 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Jazz Meets World
Cyklus Jazz Meets World obohacuje koncertní život v Česku už čtvrt století. Půlkulatinám odpovídal i připravený kosmopolitní program letošního ročníku. Pozvání přijal např. norský saxofonista Jan Garbarek, který se již dávno stal celosvětově uznávanou ikonou skandinávského jazzu, tuniský zpěvák a hráč na oud Dhafer Youssef, kytarista Habib Koité, přezdívaný také Eric Clapton z Mali, nebo polská vokalistka a skladatelka Anna Maria Jopek a mnohé další osobnosti světové jazzové scény. Bohužel, zůstalo jen plánů. Hned v březnu se kulturní život snad na všech kontinentech zastavil a s ním zmizela i živá muzika. Stejná situace se opakovala i na podzim.

JMW plakát
© Jazz Meets World
Aby naši věrní posluchači nepřišli úplně zkrátka, několik koncertů jim v posledních dvou měsících roku nabízí P&J Music alespoň formou streamu. Jazz Meets World přijeli španělským flamecem obohatit do sálu Nuselské radnice 23. listopadu romský kytarista Juan Goméz Chicuelo, skvělý klavírista Marco Mezquida a perkusista Paco de Mode. Poté jsme 2. prosince streamovali z Novoměstské radnice izraelské trio Shalosh, které má v Praze již své stálé publikum. V pondělí 7. prosince bylo z Chodovské tvrze možné poslechnout si akusticky čistou autorskou hudbu dua HLASkontraBAS, které tvoří kontrabasista Petr Tichý a zpěvačka Ridina Ahmedová. Jejich vystoupení je setkáním dvou zkušených osobností české hudební scény.

A na co se mohou příznivci jazzu v rámci JMW ještě letos těšit? Ve Vršovickém divadle Mana bude 10. prosince streamovaný koncert polské skupiny VOŁOSI. Jejím členům, kterými jsou Krzysztof Lasoń - housle / Zbigniew Michałek - housle / Jan Kaczmarzyk - viola, gajdy / Stanisław Lasoń - violoncello / Robert Waszut - kontrabas, se podařilo dosáhnout jedinečného a originálního nezařaditelného hudebního stylu. Překročením mezí smyčcových nástrojů vytvářejí hudbu, kterou lze popsat jako veskrze moderní a atraktivní pro současného posluchače - s kořeny v Karpatech, ale zároveň s rysy jazzové improvizace nabité rockovou energií a plnou emocionálního obsahu. Tento způsob hraní oceňují jak rockoví nadšenci, tak i návštěvníci prestižních koncertních sálů, milovníci world music a členové královských rodin.

V pátek 18. prosince si na Nuselské radnici zahraje rusko-ukrajinské duo Arkady Shilkloper & Vadim Neselovskyi. Zatímco vrcholná politika Ruska a Ukrajiny v posledních letech oba národy rozděluje, společná vystoupení ruského hornisty Arkady Shilklopera a ukrajinského pianisty Vadima Neselovskeho posluchače spojují ve velkou obec nadšených obdivovatelů obou hudebníků. Oba muzikanti spolupracují osm let a nahráli spolu již tři desky. V roce 2015 se představili na Jazzahead v Brémách. "Jak se oba nástroje vzájemně prolínají, jak zobrazují různé, dokonce nádherně melancholické nálady a zároveň citlivě reagují na sebe - to je vysoká muzikálnost dvou silných osobností," napsal o nich Recklinghäuser Zeitung.

Snad lze doufat, že komplikace s přeshraničním cestováním překonají členové Peter Lipa Bandu, aby mohli 20. prosince zahrát v Jazzklubu U staré paní ve složení Peter Lipa - zpěv, Peter Lipa jr. - keyboards, Radovan Tariška - altsaxofon, Michal Šimko - basová kytara a Michal Fedor - bicí, tedy skvělí slovenští muzikanti. Že platí i v muzice "Dobré se chválí samo", se můžete přesvědčit na streamu.

Posledním koncertem série JMW 2020 nás vánočně naladí česká, v Berlíně žijící zpěvačka Martina Barta za doprovodu své sestry, pianistky Kristiny Barta a skvělého hornisty Radka Baboráka. Trio Barta-Baborák-Barta boří hranice mezi jazzovou a klasickou interpretací a těší čirou krásou. Koncert bude streamován z Kulturního centra Novodvorská 21. prosince 2020.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Projekt Story si dělá radost vinylem "Doteraz" a láká na nové skladby Petera Lipy a Milana Kňažka (14.10.2023 15:30)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Recenze: Obsahově hustá kompilace "Timeline 1971-2017" ukazuje mnoho kytarových tváří Luboše Andršta (09.09.2023 09:00)
- Recenze: Osmdesátník Peter Lipa hraje na "NOLA" uvolněný jazz se šibalskou jiskrou v oku (30.08.2023 08:30)
- Velké jubileum Petera Lipy připomíná 4CD "Mojich osemdesiat" (31.05.2023 15:31)
- Video: Peter Lipa je v novém blues "Anjel strážnik" (01.07.2022 18:05)
- Dvojalbum Petera Lipy "V najlepších rokoch" vyšlo po letech na vinylu (26.03.2022 11:55)
- Recenze: Projekt Story spojil na albu "Potlesk v stoji" slovenskou muzikantskou špičku. Lipa, Hammel, Kňažko a další jsou zaslouženým razítkem kvality (30.01.2022 15:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu